Chcę pomóc Mojej Pani w zliczaniu godzin pracy nauczycieli w szkole... artystycznej.
Sytuacja jest taka: ID ucznia - ID Oddziału - ID klasy - Przedmiot - Nauczyciele (+ godziny/ wymiar zgodny z podstawą programową).
Optymalnie do Nauczyciela instrumentu Akompaniator, a właściwie przypisany do Przedmiotu, jeżeli to instrument (+ jego godziny).
Jak to w szkole artystycznej uczniowie graja na różnych instrumentach i różni uczniowie, pomimo tego, że grają na tych samych instrumentach, mają różnych Nauczycieli. Nauczyciele są przyporządkowani do Oddziałów i Przedmiotów. W sensie z Oddziale C6 jest 13 Przedmiotów, a np. fortepianu uczy Nauczyciel A lub B lub C. Uczeń w Oddziale i Klasie ma zawsze tego samego nauczyciela Przedmiotu. A jeżeli to instrument, to tego samego Akompaniatora.
Teoria jest taka, że po wpisaniu ID Ucznia wybiera się w kolejnym polu Oddział (z listy),
w kolejnym Klasę (z listy uwarunkowanej wartością Oddział, np. C4 ma 4 klasy a C6... 6),
w kolejnym Przedmiot (z listy uwarunkowanej wartością Klasa - przypisane podstawą programową: C64 to zestaw Przedmiotów),
w kolejnym Nauczyciela (z listy uwarunkowanej wartością Przedmiot),
jeżeli Przedmiot to instrument, to Akompaniator (z listy Akompaniatorów przypisanych do poszczególnych Przedmiotów [instrumentów]).
Taka sytuacja.
Liczbę godzin z weryfikacją minimum z podstawą programową łatwo ogarnąć. Nawet na kolorowo.
Elementów (Nauczycieli) jest w sumie ok. 50, Przedmiotów ok. 15 na Oddział, więc myślałem, że może da się to ogarnąć w Calcu/ Excelu bez tworzenia "wielkiej" (relacyjnej) bazy danych. (Niestety krajowa edukacja nie uczy się od naszych zachodnich sąsiadów i u nich MS króluje.) Arkusze opracowane w "Centraly" uwzględniają tylko "ych" potrzeby: zliczanie godzin. I to z pewnymi błędami, bo w szkole godzina to 45 minut nie 60. Ale to też proste: wartości w minutach, dzielenie przez 45 i reszta w minutach. (Wiem: a Nowy Rok jest 1 września. Jakoś z tym żyję, ale wymaga koncentracji w komunikacji z Panią.)
Próbowałem z kaskadowymi IF... THEN... ale wychodzą strasznie długie, łatwo o pomyłkę... A za rok zmiany... i od nowa.

Jaka jest opinia Szanowanego Bractwa i Sisterstwa?
Czy jednak baza danych?
Miłego!