Arkusz z wyborem województw i powiatów

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
j13mk

Arkusz z wyborem województw i powiatów

Post autor: j13mk »

Witam wszystkich forumowiczów!
Już od jakiegoś czasu korzystam z wątków na forum, za co serdeczne dzięki!

Sprowadza mnie na forum nurtujący mnie problem, z którym nie wiem co zrobić.
Stworzyłem arkusz, w którym wprowadzam dane osobowe. Żeby usprawnić ich wprowadzanie dodałem listy wyboru województw i powiatów. Przy wyborze konkretnego województwa mamy do dyspozycji tylko powiaty z danego województwa. Wszystko działa na "pierwszy rzut oka", ale co jakiś czas zdarza się, że te listy "sypią się", nie potrafią odnaleźć źródła. Dochodzi do tego, że w komórce z wyborem województwa pojawiają się powiaty, w komórce z powiatami nagle pojawia się tylko N/D. Zmusza mnie to to ponownego wklejenia formuły i nagle wraca wszystko do "życia". Nie potrafię odnaleźć przyczyny.
W związku z powyższym zwracam się z prośbą do bardziej niż ja zaawansowanych forumowiczów o sprawdzenie dołączonego arkusza.
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
wojpow.ods
(16.02 KiB) Pobrany 212 razy
Openoffice 4.1.3 - Windows 7
Jan_J

Re: Arkusz z wyborem województw i powiatów

Post autor: Jan_J »

Listy podrzędne są przygotowane przez wyszukanie pozycji w komórce nadrzędnej (z województwem). Ale komórki te nie mają zakazu wpisania dowolnej wartości. Wtedy wyszukiwanie bierze w łeb.
Trzeba by dołączyć do formularza Dane/Poprawność nie tylko listę wartości dla tych komórek, ale też odmowę wpisania wartości spoza listy. Zresztą dla powiatów też warto to zrobić.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
j13mk

Jan_J pisze:... odmowę wpisania wartości spoza listy. Zresztą dla powiatów też warto to zrobić.
Dziękuję bardzo za podrzucenie rozwiązania. Przypuszczałem, że można jakoś zblokować te listy, ale nie bardzo wiedziałem jak to zrobić. Zobaczę czy uda mi się we własnym zakresie to zrobić. Dzięki!
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Przyłączam się do podpowiedzi. Sugeruję taki sposób:
  • Nazwałem wiersz zawierający nazwy województw "woje".
  • Obszary zawierające nazwy powiatów nazwałem nazwą województwa występującą w nagłówku. Z tego powodu musiałem zmienić nazwę województw kujawsko-pomorskiego na kujawsko_pomorskie i warmińsko-mazurskiego na warmińsko_mazurskie (nazwa obszaru nie może zawierać myślnika).
  • Wybór województwa: poprawność danych wpisujesz "woje"
  • Wybór powiatów: Poprawność danych wpisujesz ADR.POŚR(adres) gdzie "adres" jest adresem komórki zawierającym wybraną nazwę województwa.
W załączeniu odsyłam Twój projekt, w którym w arkuszu "wojpow" zobaczysz przykładowe działanie.
Załączniki
wojpow.ods
(16.72 KiB) Pobrany 268 razy
AOO 4.1.15, LO 25.8 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
j13mk

Jermor pisze:Przyłączam się do podpowiedzi.
Bardzo fajny i prosty sposób. Chyba zdecyduję się na zastosowanie go w swoim arkuszu. Dziękuję.

Po zaimportowaniu podanego rozwiązania przez Jermor wszystko działa jak powinno. Ponadto generowanie plików w programie Writer, które pobierają dane z arkusza, trwa o wiele krócej i przyspieszyło pracę. Dzięki Jermor.
ODPOWIEDZ