Znikające formatowanie tabeli

Użytkowanie edytora dokumentów
przems1

Znikające formatowanie tabeli

Post autor: przems1 »

Cześć
Gdy mam sformatowaną tabelę i dodam nowy wiersz lub kolumnę, całe formatowanie znika. Czy to jest błąd w programie, czy ja coś robię nie tak? Czy macie podobny problem? Bardzo proszę o poradę.
Jan_J

Re: Znikające formatowanie tabeli

Post autor: Jan_J »

Nie piszesz ważnych rzeczy:
1. Jakiej wersji oprogramowania używasz. Jeśli nie wiesz, sprawdź w menu Pomoc / Informacje o ...
2. W jakim formacie zapisujesz dokument.
3. W jaki sposób dodajesz nowy wiersz (może się przydać przy próbach odtworzenia błędu).

Przy rejestracji uczestnicy są proszeni o opisanie systemu operacyjnego i wersji pakietu. Te informacje trafiają do stopki/podpisu. Twój podpis albo jest pusty, albo nie jest dołączany do postów.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
przems1

Post autor: przems1 »

Cześć
Ten problem jest także w starszych wersjach, używam najnowszej 24.8.4 i Windows 10
Problem pojawia się jeżeli kursor znajduje się w ostatniej komórce i dodaje nowy wiersz, zarówno poprzez klawisz Tab, jak i z ikony dodaj wiersz.

Bee wdzięczny za podpowiedź
OpenOffice 3.3 na Windows XP
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Chyba musisz załączyć jakiś przykład. Utworzyłem tabelę i opisany przez ciebie efekt nie występuje ani w LO 24.8.4, ani w AOO 4.1.15
AOO 4.1.15, LO 24.8.5 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
cochise

Post autor: cochise »

Mam ten sam problem, w LibreOffice ver.: LibreOffice_24.8.5_Win_x86-64, instalowałem wyższe i też był ten sam problem.
Tworzę tabelę i ustawiam w całej fonty np na Arial rozmiar 10 po dodaniu wiersza lub kolumny rozwala całe sformatowanie tabeli :twisted: . A nie mogę znaleźć starszej wersji, która nie miała tego problemu. Na jednym komputerze odkopałem starą wersję openoffice bo się nie da tabel robić. A było mi to potrzebne do stworzenia żonie tabel do pracy.
OpenOffice 3.4.1 / Windows 7 64
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Jak już napisałem poprzednio, załączcie jakiś przykład.
Na testowej tabelce, w której pokolorowany obszar ma przypisany font Arial 15 pt, dodanie wiersza na jej końcu działa poprawnie.
(LO 24.8.6)
Załączniki
GIF 15.04.2025 13-35-01.gif
GIF 15.04.2025 13-35-01.gif (63.01 KiB) Przejrzano 1119 razy
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

@Jermor
o ile dobrze rozumiem, post @przems1 dotyczy Writera.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Rzeczywiście! Zmyliło mnie słowo TABELA, i nie zwróciłem uwagi na kontekst.
Ważne!
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Tutaj analogiczny test na tabelce we Writerze.
Pierwszy dodany wiersz utworzony poleceniem, kolejny przez zastosowanie klawisza TAB w ostatniej komórce tabeli.
Załączniki
GIF 15.04.2025 14-52-07.gif
GIF 15.04.2025 14-52-07.gif (48.46 KiB) Przejrzano 1113 razy
Ważne!
cochise

Na zrzutach ekranu wygląda to tak:
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-3dbr09UYtV
Żeby było śmieszniej potrzebną tabelę stworzyłem w openoffice 4.1.15 i kiedy otworzę tam stworzony plik i dodam kolumnę lub wiersz jest wszystko ok
Nie wiem jak w najnowszej wersji Libre, bo ta z kolei otwiera mi się cała czarna. Program jest czarny, kartka jest czarna i tekst jest czarny...
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Umieszczaj swoje zrzuty ekranu bezpośrednio na forum, jest to lepsze rozwiązanie niż linki do serwerów zewnętrznych.
Mogłeś także załączyć ten dokument "Ala ma kota".
Nic nie napisałeś o środowisku. To w końcu, na jakiej wersji LO to ci nie działa, (bo najnowsza to LO 25.2.2, mój test wykonałem na 24.8.6) i w jakim systemie operacyjnym?
Niedawno był jakiś post o czarnych paskach menu, nie w całej aplikacji, jak piszesz o swojej. Zobacz tu viewtopic.php?p=27068#p27068, może rozwiązanie będzie podobne.
Na wszelki wypadek zrobiłem to co ty. Utworzyłem tabelkę w AOO 4.1.15, a potem otworzyłem ją w LO 24.8.6 i wszystkie akcje działają prawidłowo. Zarówno dodawanie wierszy jak i kolumn.
Ważne!
cochise

Ok na przyszłość tak zrobię. Tą "Alę" robiłem na szybko tylko po to by pokazać w czym jest problem. Jeszcze raz wyjaśniam bo może coś źle napisałem. Niedawno i w pracy i w domu uaktualniłem sobie do wersji 24.8.6, (nie pamiętam jaka była wersja wcześniej) początkowo nie zauważyłem problemu, bo stare pliki utworzone w poprzednich wersjach działają ok. Tabele się jakby resetują kiedy tworzę nowy plik. Jak widać na zrzutach ustawiam w komórkach rozmiar, rodzaj fontów i przy dodaniu wiersza lub kolumny się resetuje. Teraz by stworzyć nowy dokument musiałem go zrobić w AOO 4.1.15 i owszem potem w LO 24.8.6 wszystko działa prawidłowo. Przy nowych dokumentach jest "sieczka"
Co do najnowszej wersji powoli mam dość aktualizacji, bo dziś zaktualizowałem do najnowszej wersji LO 25.2.2 i w domu mam wszystko czarne, a w pracy się w ogóle nie uruchomił. Co do środowiska w obu przypadkach ma Win 10 Home 64 22H2
cochise

Apropos wersji LO 25.2.2.2 to w tej wersji tabela z AOO wygląda jak na pierwszym załączniku, a nowa jak na drugim.
Załączniki
Bez tytułu2.jpg
Bez tytułu2.jpg (82.12 KiB) Przejrzano 1084 razy
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (95.11 KiB) Przejrzano 1084 razy
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Proponuję, abyś w ustawieniach (Narzędzia -> Opcje... -> LibreOffice -> Widok) ustawił pozycję Tryb na "Systemowy".
Mam wrażenie, że tryby ciemne w czymś brużdżą, bo już na ten temat coś pisano.
Ważne!
cochise

Wszystko jest poustawiane na automatycznie, taki tryb jest w zasadzie zaraz po instalacji. Nie wiem o co chodzi z tymi tabelkami i wyświetlaniem, może ktoś wie gdzie ściągnąć starsze wersje niż 24.8.6 ? BO na tym się nie da pracować. :(
A zapomniałem napisać widok jest ustawiony na systemowy i nic to nie daje.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Wejdź na stronę https://www.libreoffice.org/download/do ... breoffice/ na samym dole znajdziesz link do "Older versions of LibreOffice (no longer updated!) are available in the archive". (https://downloadarchive.documentfoundat ... ffice/old/)
Ważne!
cochise

Jasna anielka, nie wiem co robi ten nowy LO, ale wróciłem do wersji 7.5 i dalej rozwala tabele. A wiem, że nie było tego. Teraz spróbuję odnaleźć na dysku miejsca gdzie LO robi sobie odniesienia i wszystko powyczyszczać.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Musisz pamiętać o tym, że każda ponowna instalacja LibreOffice (Apache OpenOffice też) zachowuje wszystkie ustawienia użytkownika z poprzedzającej instalacji. Nie wystarczy odinstalowanie programu. Należy jeszcze usunąć dedykowane ustawienia, a te znajdują się (w systemie Windows) w ścieżce C:\Users\użytkownik\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user\ i ta pozycja nie jest usuwana podczas odinstalowywania oprogramowania.
Pakiet ma taką właściwość, że jeśli zmienisz nazwę folderu user (albo go usuniesz), to przy uruchomieniu oprogramowania utworzy nowy folder user z podstawowymi ustawieniami.
Z twojego opisu wynika, że to prawdopodobnie zawartość folderu user jest uszkodzona, bo nowo zainstalowane oprogramowanie sięga do właściwości z tego właśnie folderu i nadal źle funkcjonuje.
Nie wiem, czy sprawdzałeś działanie po uruchomieniu programu w trybie awaryjnym. Taka możliwość jest chyba od wersji 6.
Ważne!
cochise

Pamiętam o tym, za każdym razem z roamingu wywalam cały folder z LibreOffice. I opróżniam do kompletu kosz. Wycofałem się, aż do wersji 6.0 i dopiero nie rozwala tabeli. Trybu awaryjnego nie próbowałem. Nie wiem co tu jest grane. Coś mi jednak świta, że w jednej z poprzednich wersji już coś miałem takiego, że resetowało wyśrodkowanie w komórkach tabeli, po dodaniu kolumny lub wiersza, ale nie jestem na 100% pewien. Teraz też przy "zabawie" w odinstalowywanie i instalowanie poprzednich wersji też zadziałało z którąś z wyższych niż 6, ale po tym zainstalowałem znów najnowszą w nadziei, że naprawiło to resetowanie. Tylko nie pamiętam która to była wersja lub czy coś wtedy zrobiłem inaczej. Choć coś mi się wydaje, że wtedy wywaliłem z dysku też folder Temp.
ODPOWIEDZ