Mam problem z Libre office Writer i Calc. Górny pasek menu jest czarny / nieczytelny jak w załączeniu.
Mam windows 11, testowałem wersję 24, 25 betę i jakąś starą 7.xx
https://imgbox.com/pTWUat0Y
https://imgbox.com/x0BWQBpH
Jakieś pomysły ?
czarne paski zadań
czarne paski zadań
Libreoffice 6.1.4.2 na WINDOWS 11
Re: czarne paski zadań
Nie mam pomysłów jeno sugestie.
Najpierw jednak uwaga taka, abyś zrzuty ekranów, czy inne ilustracje zamieszczał bezpośrednio w poście.
W LibreOffice masz możliwość uruchomienia aplikacji w trybie awaryjnym, warto sprawdzić, czy to coś daje.
Powodem może być jakiś błąd w zapisach w folderze użytkownika. Odinstalowanie pakietu nie usuwa tego folderu. Jeśli więc błąd pojawił się w wersji 24, która usunąłeś i zainstalowałeś inną, to użyje ona tego pozostawionego folderu.
Sam folder znajduje się w lokalizacji (system Windows) C:\Users\użytkownik\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user
LibreOffice startując, sprawdza, czy folder "user" istnieje, jeśli jest, to go wykorzystuje. Jeśli go nie ma, tworzy go od nowa. Dlatego możesz albo najpierw usunąć dotychczasowy "user", albo zmienić mu nazwę np. na "userstary", wówczas LibreOffice utworzy nowy "user".
Czy to jest rozwiązanie? Nie wiem.
Najpierw jednak uwaga taka, abyś zrzuty ekranów, czy inne ilustracje zamieszczał bezpośrednio w poście.
W LibreOffice masz możliwość uruchomienia aplikacji w trybie awaryjnym, warto sprawdzić, czy to coś daje.
Powodem może być jakiś błąd w zapisach w folderze użytkownika. Odinstalowanie pakietu nie usuwa tego folderu. Jeśli więc błąd pojawił się w wersji 24, która usunąłeś i zainstalowałeś inną, to użyje ona tego pozostawionego folderu.
Sam folder znajduje się w lokalizacji (system Windows) C:\Users\użytkownik\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user
LibreOffice startując, sprawdza, czy folder "user" istnieje, jeśli jest, to go wykorzystuje. Jeśli go nie ma, tworzy go od nowa. Dlatego możesz albo najpierw usunąć dotychczasowy "user", albo zmienić mu nazwę np. na "userstary", wówczas LibreOffice utworzy nowy "user".
Czy to jest rozwiązanie? Nie wiem.
AOO 4.1.15, LO 24.8.5 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Nie mam pomysłu, tylko sugestie. Nie używam Windows jako podstawowego środowiska własnej pracy — momi że gościnnie mam z nim kontakt, to nie zarządzam zbyt głęboko opcjami konta użytkownika.
Czy w koncie systemowym masz ustawiony ciemny, czy jasny motyw dla menu rozwijalnych?
Jeśli jasny, zastosuj się do rad @Jermor-a. Jeśli ciemny: czy pomoże zmiana na jasny?
Czy w koncie systemowym masz ustawiony ciemny, czy jasny motyw dla menu rozwijalnych?
Jeśli jasny, zastosuj się do rad @Jermor-a. Jeśli ciemny: czy pomoże zmiana na jasny?
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Sprawdź czy problem występuje tylko w LibreOffice, czy też w innych aplikacjach. Może być to związane z ogólnymi ustawieniami jasności albokontrastu w systemie. Możesz także sprawdzix wyłączenie „Trybu ciemnego” w systemie Windows 11 czasami to może kolidować z aplikacjami.brfiskus pisze: ↑pn gru 23, 2024 8:09 am Mam problem z Libre office Writer i Calc. Górny pasek menu jest czarny / nieczytelny jak w załączeniu.
Mam windows 11, testowałem wersję 24, 25 betę i jakąś starą 7.xx
https://imgbox.com/pTWUat0Y
https://imgbox.com/x0BWQBpH
Jakieś pomysły ?
OpenOffice 2.4 pod Ubuntu 9.04
Robiłem wszystkie Wasze propozycje, siedział nad tym informatyk. Nie wiem jak ale działa. On twierdzi, że pomogło wyłączenie akceleracji sprzętowej.
Libreoffice 6.1.4.2 na WINDOWS 11
Spróbuj wykonać poniższe kroki:
1. Wyłącz akcelerację sprzętową
- Narzędzia → Opcje → LibreOffice → Widok:
- Odznacz opcje:
a) Użyj OpenGL do renderowania
b) Przyspieszenie sprzętowe grafiki
c) Antyaliasing
- Uruchom LibreOffice w trybie awaryjnym: Wybierz Wyłącz akcelerację sprzętową (OpenGL, OpenCL), a następnie zrestartuj program
2. Dostosuj motyw i ikony
- Narzędzia → Opcje → LibreOffice → Widok → Styl ikon: Zmień na Colibre lub Elementary/Breeze – te zestawy działają lepiej z ciemnymi motywami
- Kolory aplikacji: Przejdź do Narzędzia → Opcje → LibreOffice → Kolory aplikacji → Schemat i wybierz LibreOffice Dark lub Light, w zależności od preferencji
3. Zresetuj profil użytkownika
- Zamknij LibreOffice.
- Usuń lub przemianuj folder:
C:\Users$$nazwa_użytkownika]\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user
- Przy ponownym uruchomieniu program utworzy nowy profil.
4. Sprawdź ustawienia systemowe
- Jeśli używasz ciemnego motywu w Windows, spróbuj przełączyć się na jasny w ustawieniach personalizacji
- Wyłącz ewentualne rozszerzenia przeglądarki (np. Dark Reader), które mogą wpływać na wygląd aplikacji
Jeśli problem nie ustąpi, zaktualizuj LibreOffice do najnowszej wersji (np. 7.5.1.2), która zawiera poprawki związane z kompatybilnością z Windows 11
1. Wyłącz akcelerację sprzętową
- Narzędzia → Opcje → LibreOffice → Widok:
- Odznacz opcje:
a) Użyj OpenGL do renderowania
b) Przyspieszenie sprzętowe grafiki
c) Antyaliasing
- Uruchom LibreOffice w trybie awaryjnym: Wybierz Wyłącz akcelerację sprzętową (OpenGL, OpenCL), a następnie zrestartuj program
2. Dostosuj motyw i ikony
- Narzędzia → Opcje → LibreOffice → Widok → Styl ikon: Zmień na Colibre lub Elementary/Breeze – te zestawy działają lepiej z ciemnymi motywami
- Kolory aplikacji: Przejdź do Narzędzia → Opcje → LibreOffice → Kolory aplikacji → Schemat i wybierz LibreOffice Dark lub Light, w zależności od preferencji
3. Zresetuj profil użytkownika
- Zamknij LibreOffice.
- Usuń lub przemianuj folder:
C:\Users$$nazwa_użytkownika]\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user
- Przy ponownym uruchomieniu program utworzy nowy profil.
4. Sprawdź ustawienia systemowe
- Jeśli używasz ciemnego motywu w Windows, spróbuj przełączyć się na jasny w ustawieniach personalizacji
- Wyłącz ewentualne rozszerzenia przeglądarki (np. Dark Reader), które mogą wpływać na wygląd aplikacji
Jeśli problem nie ustąpi, zaktualizuj LibreOffice do najnowszej wersji (np. 7.5.1.2), która zawiera poprawki związane z kompatybilnością z Windows 11
OpenOffice 3.1