Az OpenOffice makrói, a Python és az UTF-8 kódolás

Szövegszerkesztő
Poliverzum
Önkéntesek

Az OpenOffice makrói, a Python és az UTF-8 kódolás

Hozzászólás Szerző: Poliverzum »

EZ EGY MEGOLDOTT PROBLÉMA, DE GONDOLTAM IDEÍROM, TANULSÁGKÉPPEN. A probléma ugyan GoboLinux rendszer alatt merült fel nálam, de alapvetően az OpenOfficce-al kapcsolatos.

Szépséges anyanyelvünk a számítástechnikában számos baj forrása. Tudniillik egy rakás olyan karakterrel rendelkezünk, amivel az angolok nem. A jövő az unicode kódolásé, aholis egy karaktert nem okvetlenül egyetlen bájt kódol, de addig e téren nagy az összevisszaság. Sajnos e téren az amúgy kiválóan magyarított OpenOffice is cserben hagyhat bennünket. Érdekes módon azonban a hiba mégsem az OOo-ban van ekkor, még ha nála is jelentkezik.
A minap történt ugyanis velem egy érdekes eset. Az addig amúgy kiválóan működő OOo-ban makrót óhajtottam volna írni (eddig még nem óhajtottam, így a hiba nem jött elő...), de ahányszor csak kivá­lasz­tottam bármi, makróval kapcsolatos menüpontot, az OOo „crashed”, hogy angolul fejezzem ki magamat, azaz azonnal kilépett, „elszállt”, elhalálozott, mindenféle hibaüzenet nélkül. Ha parancssorból indítottam, ezt írta ki:

vz@Csiszilla ~]swriter
vz@Csiszilla ~]pythonloader.Loader ctor
/Programs/OpenOffice/2.4.1_MagyarOS_20080618/program/soffice.bin: symbol lookup error: /Programs/OpenOffice/2.4.1_MagyarOS_20080618/program/libpyuno.so:
undefined symbol: PyUnicodeUCS4_DecodeUTF8

Ebből annyi világos volt előttem, hogy a hiba nem (okvetlenül) az OOo-ban van, hanem a Pythonban. Holott a telepített Python addig kiválóan működött nekem... Végül kiderült, egyszerűen arról van szó, hogy a Python úgy volt fordítva, hogy nem került bele az UTF-8 támogatás. Ez persze egy angol illetőnek nem sok gondot okozna, de hát mi magyarok teli vagyunk ékezetes karakterekkel... Azaz hogy ez a hiba ne jelentkezzék, újra kell fordítani a pythont, ezzel az opcióval, vagyishát így (GoboLinux alatt):

Compile --configure-options="--enable-unicode=ucs4" python

Nálam bejött, ezután újraindítva az OOo-t minden „oké” lett. A megoldásom ugyan, úgy tűnik, GoboLinux-specifikus, valójában azonban nem, mert a configure-opció más disztrók esetén is ez kell legyen.
Linux másfajta • 2.4.X • Linux másfajta
r4zoli
Site Admin

Re: Az OpenOffice makrói, a Python és az UTF-8 kódolás

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

Csak a megválaszolatlan listáról való elmozdítás miatt.
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
Válasz küldése