EZ EGY MEGOLDOTT PROBLÉMA, DE GONDOLTAM IDEÍROM, TANULSÁGKÉPPEN. A probléma ugyan GoboLinux rendszer alatt merült fel nálam, de alapvetően az OpenOfficce-al kapcsolatos.
Szépséges anyanyelvünk a számítástechnikában számos baj forrása. Tudniillik egy rakás olyan karakterrel rendelkezünk, amivel az angolok nem. A jövő az unicode kódolásé, aholis egy karaktert nem okvetlenül egyetlen bájt kódol, de addig e téren nagy az összevisszaság. Sajnos e téren az amúgy kiválóan magyarított OpenOffice is cserben hagyhat bennünket. Érdekes módon azonban a hiba mégsem az OOo-ban van ekkor, még ha nála is jelentkezik.
A minap történt ugyanis velem egy érdekes eset. Az addig amúgy kiválóan működő OOo-ban makrót óhajtottam volna írni (eddig még nem óhajtottam, így a hiba nem jött elő...), de ahányszor csak kiválasztottam bármi, makróval kapcsolatos menüpontot, az OOo „crashed”, hogy angolul fejezzem ki magamat, azaz azonnal kilépett, „elszállt”, elhalálozott, mindenféle hibaüzenet nélkül. Ha parancssorból indítottam, ezt írta ki:
vz@Csiszilla ~]swriter
vz@Csiszilla ~]pythonloader.Loader ctor
/Programs/OpenOffice/2.4.1_MagyarOS_20080618/program/soffice.bin: symbol lookup error: /Programs/OpenOffice/2.4.1_MagyarOS_20080618/program/libpyuno.so:
undefined symbol: PyUnicodeUCS4_DecodeUTF8
Ebből annyi világos volt előttem, hogy a hiba nem (okvetlenül) az OOo-ban van, hanem a Pythonban. Holott a telepített Python addig kiválóan működött nekem... Végül kiderült, egyszerűen arról van szó, hogy a Python úgy volt fordítva, hogy nem került bele az UTF-8 támogatás. Ez persze egy angol illetőnek nem sok gondot okozna, de hát mi magyarok teli vagyunk ékezetes karakterekkel... Azaz hogy ez a hiba ne jelentkezzék, újra kell fordítani a pythont, ezzel az opcióval, vagyishát így (GoboLinux alatt):
Compile --configure-options="--enable-unicode=ucs4" python
Nálam bejött, ezután újraindítva az OOo-t minden „oké” lett. A megoldásom ugyan, úgy tűnik, GoboLinux-specifikus, valójában azonban nem, mert a configure-opció más disztrók esetén is ez kell legyen.
Az OpenOffice makrói, a Python és az UTF-8 kódolás
-
Poliverzum
- Önkéntesek
Az OpenOffice makrói, a Python és az UTF-8 kódolás
Linux másfajta • 2.4.X • Linux másfajta
- r4zoli
- Site Admin
Re: Az OpenOffice makrói, a Python és az UTF-8 kódolás
Csak a megválaszolatlan listáról való elmozdítás miatt.
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.