Hiba a lábjegyzet számozás DOC-ba konvertálásakor

Szövegszerkesztő
Dolphine

Hozzászólás Szerző: Dolphine »

Sziasztok!

A napokban én is úgy döntöttem, hogy áttérek az OpenOffice-ra. Azonban amikor mentek DOC formátumba, Office-val megnyitva azt, a lábjegyzeteknél mindenhol van egy tabulátor pluszban. Hogyan lehetne ezt eltüntetni? Pár oldalas dokumentumnál akár kézzel, de amikor több tíz oldalas, netán száz oldalas dokumentumot írok, akkor nem szeretnék még ezek után evvel vacakolni. :crazy:
Nem tudom, hogy elég érthetően fogalmaztam-e? :?
A választ előre is várom! :bravo:

Zizi64: leválasztottam a témát.
OpenOffice 3.1.1
Windows XP
Zizi64
Globális moderátorok

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Számomra nem teljesen egyértelmű a kérdés:

Milyen verziójú MS doc-ba mented a dokumentumot?
Élőlábra, vagy lábjegyzetre gondoltál? (Gyakran keverik a felhasználók a megnevezéseket... )
Mi a tartalma a nevezett résznek? (felsorolás, mező, egyszerű szöveg?)
Milyen stílusokat használsz?

Tölts fel ide egy példa dokumentumot, kérlek, legjobb, ha mindjárt min a két verzióban feltöltöd és beleírod a különbségekre vonatkozó megjegyzéseidet is.
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Dolphine

Három variációt is feltöltöttem, remélem így már érthető lesz a probléma. Igyekszem akkor még egyszer elmagyarázni, ezek szerint nem voltam érthető. :)
Az első file (Próba_Office_XP), na így kellene kinéznie egy dokumentumnak, amit szeretnék. :bravo:
A második file (Próba_OpenOffice), itt már látható egy különbség a lábjegyzetben. A szám nem felső indexes, illetve a szám után már több karakternyi szünet látható. :(
A harmadik file (Próba_Office_XP_Mentve_OpenOffice). Ha egy dokumentumot megírtam Office_XP-ben, ezután valamiért szerkesztem OpenOfficeban, majd elmentem DOC formátumban és újra megnyitom Office_XP-vel, akkor a lábjegyzetben a szám után mindig van egy tabulátor. :crazy: Hogy ez miért fontos nekem? Ugyanis szeretnék áttérni az OpenOfficera, viszont az eddigi DOC állományaimat nem szeretném újraírni. Hogy akkor miért nyitom meg újra Officeban? Azért, mert le kell ellenőrizzem, hogy ott hogyan néz ki, ugyanis egyelőre még így követelik tőlem a dokumentumokat!
Remélem így már érthetőbb voltam! :?
Csatolmányok
Próba_Office_XP_Mentve_OpenOffice.doc
(9.5 KiB) Letöltve 126 alkalommal.
Próba_OpenOffice.doc
(9.5 KiB) Letöltve 115 alkalommal.
Próba_Office_XP.doc
(19.5 KiB) Letöltve 107 alkalommal.
OpenOffice 3.1.1
Windows XP
Zizi64
Globális moderátorok

Mindjárt megnézem a dokumentumokat is de először is:
Ha egy dokumentumot megírtam Office_XP-ben, ezután valamiért szerkesztem OpenOfficeban, majd elmentem DOC formátumban és újra megnyitom Office_XP-vel, akkor a lábjegyzetben a szám után mindig van egy tabulátor.
Mindig .odt formátumban dolgozz az Openoffice-ban, és mindig abba is mentsd elsődlegesen az eredményt! Ha újra elő kell venni, tovább kell szerkesztened, változtatnod kell rajta, akkor mindig az .odt-t vedd elő! Ha valakinek .doc formátumban kell átadni, akkor az aktuális állapot egy másolatát ments el .doc-ba az és azt ellenőrizd MSO-val!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Dolphine

Lehet, hogy én vagyok értetlen, de hogyan mentsem el az aktuális állapot másolatát .doc? Az aktuális állapotot el tudom menteni a Mentés másként paranccsal. Erre gondoltál?
Elnézést, ha nagyon béna a kérdés! :?
OpenOffice 3.1.1
Windows XP
Zizi64
Globális moderátorok

Igen a "mentés másként" lehetőségre gondoltam. Azt kellene úgy használnod, hogy .doc-ba mentés eredményét "másodlagos termék"-nek tekinted, és ha egy mód van rá nem azt veszed elő szerkesztésre a jövőben, hanem az "elsődleges", .odt végű fájlt. Tehát gyakorlatilag: ha gyakran akarod MSO-val nézegetni a munkád eredményét, akkor mindig két példányod lesz a dokumentumod aktuális állapotáról: egy odt, egy pedig .doc kiterjesztéssel. De: tovább szerkeszteni MINDIG az .odt-t fogod.
Igen, újra meg kell nyitnod a legfrissebb .odt végű fájlt, ha legutóbb éppen .doc-ba mentettél a mentés másképp funkcióval; nem pedig a .doc-ot mented megint .odt-be!!! Tudom, macerás, de amíg mások nem hajlandók ingyen sem telepíteni az OOo-t addig az MS 'átka' élni fog.
Zizi64
Globális moderátorok

Azt hiszem látom a problémát:

A te első fájlodat megnyitottam MSOXP-vel (az pont van a gépemen) A lábjegyzet szövege előtt felső indexes számozás látszik.

A te első fájlodat megnyitottam OxygenOffice3.1.1-el. A lábjegyzet szövege előtt most felső indexes számozás látszik.

A te első fájlodat mentettem .odt formátumba OxygenOffice3.1.1-el. A fájlt úja megnyitva még mindig a helyes (felső indexes) állapot látszik. Tehát a konvertáló program DOC->ODT iránya és maga az odt formátum jól működik.

A megnyitott .odt fájlt OxygenOffice3.1.1-el "mentés másként" funkcióval mentem: MSOXP verzióba. Az új .doc fájlt akár OxygenOffice3.1.1-el, akár MSOXP-vel nyitom meg, már nem felső indexes a számozás, és távolabb van a szövegtől. Tehát a a konvertáló program ODT->DOC iránya nem működik 100 %-osan.

Ugyanazt az egyetlen .odt fájlt mentettem még próbaképpen MSO95 és MSO6.0 verziókba is, de az eredmény ugyanaz: NEM felső indexes számozás látszik a lábjegyzet szövege előtt.

Megoldást nem tudok egyelőre javasolni.
Esetleg nézd meg, jelentettek-e ilyen hibát a fejlesztők felé, és ha igen, akkor történt-e valamilyen változás? Ha nem történt, akkor lehet rá szavazni. Minél több szavazatot kap egy hiba, annál hamarabb javítják. (ELMÉLETILEG.) Innen a fórumról egyszer már sikerült rávenni egy javításra a fejlesztőket. Lehet, hogy többször is, én egyszer voltam benne a dologban:
http://user.services.openoffice.org/hu/ ... hida#p3118
Nem ment könnyen, úgyhogy előre szólok: én nem vállalom, ha nagyon szükséged van a funkcióra, akkor bizony a fejlesztőket kell "nyaggatni" minél gyakrabban.
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Hiba a lábjegyzet számozás DOC-ba konvertálásakor

Sajnos .docx formátumba mentve sem azonos a kinézet.

Egyetlen jó hírem: az eredeti első fájlod és az abból keletkezett .odt fájl is .pdf-be exportálva helyesen mutatja a felső indexes számozást. Ha a célszemélynek nem kell szerkeszteni a dokumentumot, áthidaló megoldás lehet .pdf küldése (esetleg a .doc ÉS .odt mellett.)
...Tessék egy kicsit erőszakoskodni, hogy az .odt (és általában az ODF) egy nemzetközi szabványba lefektetett formátum, illik tudni ma már kezelni, pláne, hogy nem is kell rá költeni. A szabvány száma és neve:
ISO/IEC 26300:2006 Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0
http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/ca ... mber=43485)
Zizi64
Globális moderátorok

Lehet, hogy revideálnom kell az álláspontomat a hiba keletkezésével kapcsolatban, a hibás konvertálás irányát tekintve.
Ha ugyanis egy újonnan létrehozott .odt fájlba helyezek el lábjegyzetet, és annak stílusát (a stílus tulajdonságait) a kívántra állítom, és azután elmentem .odt, majd .doc formátumba, akkor mind a kettő helyesen jelenik mag az újbóli megnyitás során. Az -odt az OOo-val megnyitva, a .doc OOo-val és MSOXP-vel megnyitva is "felső index, azonos távolság" formátumot tartva jelenik meg. Vagyis a DOC->ODT megnyitáskori konvertálás is jól működik.
Lábjegyzet_ODT_ből_kiindulva.odt
(10.54 KiB) Letöltve 113 alkalommal.
Lábjegyzet_ODT_ből_kiindulva.doc
(11 KiB) Letöltve 125 alkalommal.
Nem volt a te eredeti .doc formátumú fájlod régebbi pl Word 6.0, vagy Word95 programokkal szerkesztve, esetleg nem azzal volt eredetileg létrehozva, MSO-ból régebbi verziókba konvertálva?

Szerkesztve: Megcsináltam a fordított példát is MSOXP-vel .doc formátumban létrehozott lábjegyzet OOo-val megnyitva, majd .odt-be mentve (és azt OOo-val újra megnyitva) még jól működik, de további, töbszöri konverziót nem bír el. Ha megint .doc- ba mentem a megnyitott .odt-t, és az új keletkezett .doc fájlt akár OOo-val, akár Word-del megnyitom, már más lesz a formátuma a lábjegyzetnek.

Ezért javasoltam a legelején azt, hogy úgy dolgozz, hogy a legkevesebb konvertáláson essen át a fájl!
Lehetőleg egyetlen egyen essen csak át!
Zizi64
Globális moderátorok

Sziasztok!

Én is találtam egy hibát az OpenOfficeban! :?
Ha egy dokumentumot elmentitek .doc kiterjesztésként, akkor ha MSOFFICE alatt megnyitjátok a file, a lábjegyzet szétcsúszik. Egy felesleges tabulátort tesz be a lábjegyzet számozása és a szöveg közé! :crazy:
Félreértettél! Nem a magyar fórum egy másik bejegyzésénél kell bejelenteni a hibát (arra csak példaként hivatkoztam; hanem az - általad is felkeresett "DCOUNT hiba" topicban is belinkelt - angol nyelvű hibabejelentő lapon! Az általam hivatkozott példa linkje alatt az akkori "beszélgetésünket" tudod megnézni, amit a fejlesztővel folytattunk:
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=594332

Itt a Bugzilla belépő linkje közvetlenül is:
https://bugzilla.novell.com/index.cgi
Válasz küldése