Wycinanie niektórych zdjęć z prezentacji przez program

Użytkowanie edytora prezentacji
MBHunter

Wycinanie niektórych zdjęć z prezentacji przez program

Post autor: MBHunter »

Hej, robię prezentację w OO na ślub dla siostry. Mam 43 slajdy, z liczbą około 150 zdjęć (orientacyjnie podaje, na jednym slajdzie może być 1 a na innym z 5 a nawet 6 pomniejszonych oczywiście).
Wstawiłem muzykę pod całą prezentację korzystając z tricku o powtarzaniu aż do następnej ścieżki.
Jest pięknie, choć na powerpoincie średnio działa.

Jednak największym problemem jest to, że po parudziesięciu minutach pracy OO sam z siebie wycina niektóre zdjęcia, a wygląda to mniej więcej tak: http://img862.imageshack.us/img862/955/ ... acjafy.png

Waga prezentacji jak na razie to 115 mega. To już finisz, więc maksymalnie jakieś 10-15 zdjęć pójdzie, ale w takim tempie z usuwaniem tych szarych pól i niedoładowanych zdjęć i wstawianie ich jeszcze raz potrwa to godzinami... O co może chodzić?
OpenOffice 3.3.0, Win 7 Ultimate x64
Raknor
Kontakt:

Re: Wycinanie niektórych zdjęć z prezentacji przez program

Post autor: Raknor »

Mam podobny efekt tylko, że zdjęcia się pojawiają, gdy się odczeka jakiś czas - zależy to od megabajtowości zamieszczonego zdjęcia.

Mam jeszcze takie pytanie: Czy wstawiając zdjęcia, masz zaznaczoną opcję łącze i coś później robisz z tymi zdjęciami (zmiana nazwy, jakieś korekty w programie graficznym)?
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
MBHunter

Nie, nie linkuje ich, normalna opcja wstaw zdjęcie i załądowanie grafiki do prezentacji.

Od Megabajtowości? Im więcej ważą zdjęcia tym większa kicha będzie? Da się to jakoś obejść?
Raknor
Kontakt:

U siebie jak zamieszczę zdjęcie, takiego pokroju -> http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _laser.jpg To trochę czasu mija zanim się pojawi na slajdzie.

Jak masz dobry sprzęt to może zwiększ przydział pamięci w Narzędzia -> Opcje... -> OpenOffice.org: Pamięć -> Używaj dla programu OpenOffice.org: na 256 MB
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
MBHunter

A czy jeśli prezentacja się rozgrzeje (czyli OpenOffice Impress z plikiem prezentacji pochodzi trochę w tle) to po włączeniu pokazu slajdów wszystkie zdjęcia powinny być tak jak powinny? I czy jeśli nie linkowałem zdjęć a wrzucałem je do prezentacji to czy nie ma zagrożenia, że one znikną na amen (bo na pendrive'a wrzucę samą prezentację, a zdjęć, żeby je w razie czego dograć w locie będzie za dużo, żeby je wszystkie brać)? Czy wystarczy że po włączeniu samego open office'a z prezentacją da mu się parę minut na doładowanie ew. zdjęć i grafik a po puszczeniu pokazu będzie OK? Nie chcę, żeby wyszła kicha...
MBHunter

P.S.
Sprzęt:

IC2D e8400 3.0 ghz
4 gb ram
gts 250

A prezentacja na weselu wyświetlana będzie na laptopie, którego specyfikacji nie znam, ale sądzę że będzie w miarę dobry - powiedzieć gościowi żeby zrobił to samo z tą pamięcią?
Raknor
Kontakt:

Jeżeli zdjęcia nie są łączami to będą zapisane w prezentacji.

Czy zwiększenie przydziału pamięci pomogło?
Możesz jeszcze wyeksportować do PDF.
Kubuntu 16.04 (64bit)
MBHunter

Chyba tak. Bo przez cały czas tworzenia prezentacji miałem dziwne uczucie, że mam za słaby sprzęt/OO nie wykorzystuje pełni potencjału. I tak chyba w istocie było, czyli ograniczenie przez pamięć. Na razie prezentacja jest skończona i zły jestem na siebie że tak późno napisałem na Forum. Krztusił się komp niemiłosiernie, właśnie przez ten limit pamięci chyba. Trudno teraz powiedzieć.

A co da przekonwertowanie do PDF? I jak to potem otworzyć z wszystkimi przejściami, wejściami i muzyką?
Raknor
Kontakt:

A faktycznie, zdążyłem już zapomnieć co oprócz fotografii masz w tej prezentacji :D
Póki co, się nie da. Chyba, że nie wiem, że się da jakoś ;)
Kubuntu 16.04 (64bit)
MBHunter

OK, dziękuję bardzo za pomoc! Jeśli te zdjęcia nie znikają same z siebie tylko to kwestia załadowania prezentacji, to ulga niemiłosierna. Mam nadzieję, że nic się nie wysypie i nie będę musiał zaczynać od nowa na power poincie...

Dzięki raz jeszcze!
MBHunter

No i znowu problem. Tym razem jednak nie jest spowodowany wolnym doczytywaniem obrazków, a tym, że program je gubi gdy uruchomi się go na innym komputerze.
Wygląda to tak, jakbym wstawiał zdjęcia metodą "zalinkowania ich" (czyli podając ściężkę do zdjęcia na moim dysku, a po uruchomieniu prezentajci na innym dysku zdjęcia nie wczytują się, pojawia się jedynie właśnie ścieżka do nic).
Nie chodzi też muzyka, ale to nie problem bo wiem już, że fizycznie nie wgrywa się do prezentacji i trzeba ją puścić na zewnętrznym odtwarzaczu.

A co z tymi zdjęciami? To już nie szare/czarne pola tyko właśnie podlinkowane miejsca (widoczna jest ramka i ścieżka). Czy jakbym wrzucił prezentację na pendrive'a, wrzucił również wszystkie 140 wykorzystanych zdjęć i popodmieniał pliki (lub powrzucał teraz same ściezki, czyli porobił "linki" do zdjęć z pendrive'a) byłoby dobrze? Jest jakiś inny sposób? Testowałem to co prawda na trochę starszje wersji OpenOffice'a (3.3.2?), ale to nie ma raczej znaczenia. Co mogę zrobić...? :/
ODPOWIEDZ