powiązanie do dwóch tabel

Użytkowanie programu bazodanowego
cooleq

powiązanie do dwóch tabel

Post autor: cooleq »

Witam,
Nie mam pojęcia jak zrobić żeby wpis był powiązany do dwóch tabel.
Wygląda to tak
firmy wiele-jeden projekty
firmy wiele-jeden kontakt
kontakt wiele-jeden projekty
Tworzę formularz firmy, podformularz kontakty i jeszcze niżej projekty, jak zrobić żeby w projektach był ID firmy?
Najprościej było by się odnieść do wartości w tabeli kontakt w kolumnie firmy_IDfirmy i wpisać ją jako domyślną w tabeli projekty ale szczerze mówiąc nie wiem jak się odnieść do tego...

Drugą rzeczą z którą mam problem to zrobienie wyszukiwarki. Chodzi o to że mam jakąś tabelę. Powyżej tworzę pole tekstowe albo checkbox i żeby w tabeli włączał się jakiś filtr na podstawie tego. Da się to zrobić?
OpenOffice 3.3 XP
Raknor
Kontakt:

Re: powiązanie do dwóch tabel

Post autor: Raknor »

Może te materiały wideo Ci w czymś pomogą -> http://ooovidtutors.inf.sgsp.edu.pl/#base
Dobrze by było jakbyś mógł wrzucić przykładowy fragment i opisać dokładnie co chcesz żeby się zrobiło. Obecnie to nie bardzo widzę co jest kluczem i jakie są punkty sklejania/relacje.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
cooleq

Re: powiązanie do dwóch tabel

Post autor: cooleq »

Dziękuję oglądałem kiedyś, nie ma tam takich rzeczy :)
Obrazek
Obrazek

Proszę, na pierwszym mamy struktukturę bazy(fragment) na drugim hierarhię w formularzu. I jak zrobić żeby uzupełnić oba klucze w tabeli Inwestycje bez ręcznego wybierania jeszcze raz tej samej firmy. Połączenie z firmą musi być ponieważ nie zawsze jest podawany kontakt, a z kolei musi być selekcja poprzez kontakt dlatego taka hierarchia.
OpenOffice 3.3 XP
ODPOWIEDZ