Skrypt do generowania pdf

Użytkowanie pakietu jako całości
kamil556

Skrypt do generowania pdf

Post autor: kamil556 »

Kiedyś ktoś stworzył skrypt pdf, który pozwalał stworzyć ikonkę na pasku zadań po kliknięciu której tworzył się plik pdf o tej samej nazwie w tym samym folderze w którym jest plik źródłowy. Miałem ten skrypt na starym komputerze ale komputera już nie ma. Czy jest ktoś w stanie stworzyć taki skrypt?

Był on dostępny w Writerze oraz w Calc. Bardzo wygodne narzędzie w porównaniu do tego co domyślnie oferuje open Office. Nie trzeba za każdym razem od nowa wybierać ścieżki której ma się zapisać pdf ani klikać potwierdzania kilkuktrotnie. Open Office zawsze chcę zapisać tam gdzie był zapisywany poprzedni plik i się traci dużo czasu na skakanie między folderami za każdym razem.
OpenOffice 4.1.16
Jan_J

Re: Skrypt do generowania pdf

Post autor: Jan_J »

Witaj,
niestety od czasów chatów AI mało kto tu zagląda.
Pierwsze posty nowych użytkowników wymagają akceptacji ręcznej; gdyby nie to, byłby śmietnik. Stąd zwłoka w pojawieniu się postu. Duplikaty usunąłem.

Przeszukałem forum, znalazłem 2 tematy blisko związane z Twoim pytanem:

viewtopic.php?p=21438#p21438 (@JerMor, z odesłaniem do swojego serwisu. Chyba ten dodatek miałeś na myśli, jest on wspomniany także w viewtopic.php?p=21334#p21334)

viewtopic.php?t=5898 (@Rafkus, trochę inny temat, specyficzny dla Calca)

Oba rozwiązania mają już parę lat: jedno jest z roku 2019, drugie z 2022. Oba są zamknięte w dodatki (pliki .oxt) które instaluje się przez menu. Instalacja „powinna” działać, ale nie testowałem jej na współczesnych systemach. Instalowanie czegokolwiek z zewnątrz zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem, te dodatki nie są certyfikowane przez nikogo.

Ja kiedy chcę wygenerować pdf, robię to z wiersza poleceń
soffice --convert-to pdf nazwa_pliku_z_dokumentem
ale używam LibreOffice. Apache nie ma analogicznej opcji uruchomieniowej.

Gwoli ścisłości: nie ma czegoś takiego, jak „skrypt pdf”. Skrypt jest pisany w jakimś języku programowania, w tym przypadku w Basicu albo w Pythonie; dodatek opakowuje ten skrypt w coś w rodzaju instalatora.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
kamil556

Re: Skrypt do generowania pdf

Post autor: kamil556 »

Bardzo dziękuję za pomoc w znalezieniu - właśnie o to chodziło a nie mogłem tego znaleźć. Poznaję że to nawet ja te dawne zapytanie pisałem :)
OpenOffice 4.1.16
ODPOWIEDZ