Uzyskanie wszystkich wartości na osi X wykresu
Uzyskanie wszystkich wartości na osi X wykresu
Witam, kiedyś pytałem tutaj o stworzenie wykresu gdzie na osi x pojawiają się daty w formacie mm.rrrr i na osi Y odpowiadające im wartości, coś się zresetowało i na osi x wyświetla mi co drugą wartość - wygląda to tak : zamiast po kolei ( etykieta w pionie ) 01.2022, 02.2022, 03.2022 jest 01.2022 - puste miejsce i 03.2022, na osi Y słupki odpowiadające wartości są wszystkie tylko te daty , próbowałem edytować w opcji oś X - edytuj - skala na różne sposoby ale nic mi się nie zmienia
Libre Office 7.6.1.2 na Windows 11
Re: Uzyskanie wszystkich wartości na osi X wykresu
Jest tak dlatego, że podpisy pod osiami automatycznie dopasowują się do fizycznej wielkości wykresu. Gdy font etykiety jest za szeroki, aby obok umieścić następną etykietę, będą pomijane podpisy i to tyle ich, aby kolejna etykieta była pokazana w całości.
Rozwiązania:
Jeśli legenda wykresu jest po lewej lub prawej stronie, przenieść ją na górę lub pod wykres.
Powiększyć wykres.
Zmniejszyć rozmiar fontu na osi.
Wybrać jedną z opcji: "Wysuń nieparzyste", "Wysuń parzyste".
We wszystkich tych przypadkach nadejdzie moment, gdy i tak nie wszystkie etykiety będą pokazywane.
Zgodzić się na opcję "Nakładanie". Ta opcja wyświetli wszystkie etykiety, ale ponakładane jedna na druga, więc podpisy i tak będą nieczytelne.
Rozwiązania:
Jeśli legenda wykresu jest po lewej lub prawej stronie, przenieść ją na górę lub pod wykres.
Powiększyć wykres.
Zmniejszyć rozmiar fontu na osi.
Wybrać jedną z opcji: "Wysuń nieparzyste", "Wysuń parzyste".
We wszystkich tych przypadkach nadejdzie moment, gdy i tak nie wszystkie etykiety będą pokazywane.
Zgodzić się na opcję "Nakładanie". Ta opcja wyświetli wszystkie etykiety, ale ponakładane jedna na druga, więc podpisy i tak będą nieczytelne.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Re: Uzyskanie wszystkich wartości na osi X wykresu
Dziękuje za wyjaśnienie, zmieniłem wielkość fontu z 10pt na 8pt i jest wszystko, miejsca mam na wykresie jeszcze na 22 miesiące więc trochę czasu zostało, jeśli potem zacznie się zagęszczać i ponownie ustawi się jak wcześniej to chyba już tak zostawię
Libre Office 7.6.1.2 na Windows 11