Mam problem w arkuszu, nie wiem jak to się dzieje ale w komórce gdzie wpisana jest data dzieje się coś dziwnego...
Nie ma tam żadnej funkcji przypisanej ani działania. Data po zakończeniu edycji zmienia się. Ale w momencie gdy wychodzę zapisz i zamknij.... Za każdym otwarciem data zmienia sie o dwa dni wstecz... Magia....Może ktoś się spotkał z takim dziwnym przypadkiem... Będę wdzięczny za wskazówki. Plik jest duży 221 KB i mnie można go dołączyć, ale tu go dołączam: https://megawrzuta.pl/oxua0dec
Data w arkuszu zmienia się po zapisie i zamknięciu pliku
Data w arkuszu zmienia się po zapisie i zamknięciu pliku
Ostatnio zmieniony czw lut 13, 2025 9:57 pm przez mpelak, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 4.1.15 for Windows
Re: Data w arkuszu zmienia się po zapisie i zamknięciu pliku
Na tak sformułowane pytanie nikt ci nie odpowie. Najlepiej zrób kopię tego arkusza, wyrzuć z niego swoje dane, pozostawiając felerną komórkę z datą i zamieść go w poście.
AOO 4.1.15, LO 25.8 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Rozumiem, że chodzi o komórkę D3 w arkuszu PRZYJĘCIE.
U mnie opisany przez ciebie efekt nie występuje. Po wpisaniu nowej daty i zapisaniu skoroszytu pojawia się ona przy powtórnym wczytaniu.
U mnie opisany przez ciebie efekt nie występuje. Po wpisaniu nowej daty i zapisaniu skoroszytu pojawia się ona przy powtórnym wczytaniu.
Ważne!
Ważne!
Ech, a u mnie zmienia się za każdym zamknięciem z zapisem
Co to może być? Już ze trzy razy reinstalowałem OpenOffice....
OpenOffice 4.1.15 for Windows
W komórce D3 przechowywana jest wartość, a nie formuła.
W pliku nie ma makropoleceń.
Może masz u siebie na komputerze makra, które modyfikują plik?
Sprawdź na innym komputerze albo na innym użytkowniku.
Reinstalacja nic nie da. Trochę mógłby wyjaśnić reset konfiguracji użytkownika. Nie doradzam usunięcia folderu konfiguracyjnego, bo nie wiem co w nim masz — żeby tego nie stracić.
W pliku nie ma makropoleceń.
Może masz u siebie na komputerze makra, które modyfikują plik?
Sprawdź na innym komputerze albo na innym użytkowniku.
Reinstalacja nic nie da. Trochę mógłby wyjaśnić reset konfiguracji użytkownika. Nie doradzam usunięcia folderu konfiguracyjnego, bo nie wiem co w nim masz — żeby tego nie stracić.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Popieram myśl @Jan_J.
Obok masz inną komórkę z datą i jak sądzę, w niej data nie ulega zmianie. To oznaczałoby, że działa jakieś makro.
Sprawdź zatem, czy w zdarzeniach nie ma przypisanego jakiegoś makra.
Wywołaj czysty Calc i sprawdź polecenie "Narzędzia -> Dostosuj...". W oknie dialogowym, w zakładce "Zdarzenia" sprawdź, czy do któregoś z nich nie masz przypisanego makra. W dolnej części tego okna dialogowego jest pozycja "Zapisz w", wybierz pozycję OpenOffice i sprawdź to w niej.
Gdyby zdarzenie było przypisane do twojego pliku, to byśmy to zobaczyli, bo ewentualne makro nie wykonałoby się, zgłaszając błąd.
Obok masz inną komórkę z datą i jak sądzę, w niej data nie ulega zmianie. To oznaczałoby, że działa jakieś makro.
Sprawdź zatem, czy w zdarzeniach nie ma przypisanego jakiegoś makra.
Wywołaj czysty Calc i sprawdź polecenie "Narzędzia -> Dostosuj...". W oknie dialogowym, w zakładce "Zdarzenia" sprawdź, czy do któregoś z nich nie masz przypisanego makra. W dolnej części tego okna dialogowego jest pozycja "Zapisz w", wybierz pozycję OpenOffice i sprawdź to w niej.
Gdyby zdarzenie było przypisane do twojego pliku, to byśmy to zobaczyli, bo ewentualne makro nie wykonałoby się, zgłaszając błąd.
Ważne!
Ważne!