Na wstępie witam wszystkich, ponieważ jestem tutaj nowy. Zdecydowałem się tutaj odezwać, gdyż mam problem ze stworzeniem odpowiedniego kalkulatora kosztów produkcji na użytek wewnętrzny (własny).
Mianowice mam kilka maszyn, które wykonuję X detale, a tych detali jest kilkadziesiąt. Materiał na te detale jest różny - około kilku rodzaj stali.
Chciałbym w kalkulatorze obliczyć szacunkowy koszt wytworzenia detalu.
np. Wybieram materiał i wpisuje jego wagę -> liczy li koszt materiału (cena x kg).
Wybieram Maszynę nr 1 i wpisuję ile czasu ona będzie go obrabiać -> liczy mi roboczogodzinę (np. 6 zł x ilość minut) - minuty dlatego, że koszt wychodzi miarodajnie.
Wybieram Maszynę nr 2 i wpisuję ile czasu ona będzie go obrabiać -> liczy mi roboczogodzinę (np. 6 zł x ilość minut).
Wybieram obróbkę cieplną i liczy mi koszt kooperacji za kg detalu -> cena za kg x ilość kilogramów.
Nie ukrywam, że kiedy udało mi się stworzyć odpowiednie formuły i to liczyło ale po zmianie chyba systemu ten Plik się rozjechał (niby nic nie zostało usunięte) i niestety obliczenia nie dokonują się.
Dodam, że wyliczenia muszą się automatycznie przeliczać w sytuacji kiedy w tabeli z cenami materiałów dokonam zmiany np z 6zł za kg stali na 6.5 zł
Bardzo proszę o pomoc bo już włosy mi siwieją a nie mogę rozgryźć gdzie jest problem.

Załączam plik, który stworzyłem.