Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer [Solved]

Użytkowanie edytora dokumentów
Lelo

Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer [Solved]

Post autor: Lelo »

Dzień dobry.
Mam problem ze wstawianiem dużych tabel do LibreOffice Writer.
Jeśli tabela w Calc ma kilka wierszy i wstawię ją z Calc do Writer (np. przez ctr-c, Ctr-v), to potem mogę ją edytować we Writer.
Po dwukliku na niej mogę zmieniać w tabeli wartości, formuły itp.
Oczywiście taka krótka tabela mieści się na jednej stronie dokumentu Writer.
Ale gdy mam tabelę z naprawdę dużą ilością wierszy to po wklejeniu do Writer tabela nie mieści się na jednej stronie.
I tu pytanie. Czy da się zrobić tak, aby taka tabela była dzielona na kolejne strony dokumentu Writer ? Oczywiście zachowując numerację wierszy, sumowania, funkcje itp.
Szukałem w opcjach wklejania obiektów OLE ale do niczego nie doszedłem.
Pozdrawiam
Leszek
Ostatnio zmieniony czw mar 14, 2024 8:51 pm przez Lelo, łącznie zmieniany 1 raz.
LibrOffice 6.4.6.2 na Windows 10 Home
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer

Post autor: Jermor »

Niestety, wydaje mi się, że z obiektem OLE tego nie zrobisz. Taki obiekt musi znaleźć się w całości na jednej stronie.
Nawiasem pisząc wstawianie metodą CTRL+C -> CTRL+V nie wstawia ci obiektu OLE, tylko sama tabelkę, i ona jest dzielona na strony, lecz nie zawiera żadnych formuł (tylko ostateczne wartości wynikowe).
Rozwiązaniem twojego problemu może być wstawienie łącza DDE. Tak więc tabelę tworzysz w arkuszu Calc i w nim będziesz dokonywał niezbędnych modyfikacji. Po zaznaczeniu tabeli i wykonaniu CTRL+C wybierasz wklej specjalnie i znajdujesz pozycję łącze DDE. Tabela będzie podzielona na strony, możesz w niej ustawić opcję powtarzania wybranych wierszy nagłówka na każdej stronie. Ona także nie zawiera formuł, ale jest powiązana z plikiem arkusza. Jeśli dokonasz zmian w oryginalnym pliku, to zostaną one odzwierciedlone w tabeli we Writerze.
Tutaj oczywiście pojawią się pewne ograniczenia. Wynikać one będą ze sposobu pracy. Jeśli będziesz miał na swoim komputerze równocześnie otwarte te dwa dokumenty, to zmiany z arkusza od razu powinny pojawić się w dokumencie docelowym. Jeśli dokument źródłowy znajduje się na innym dysku w sieci, to dokument Writera odczytuje dane źródłowe podczas otwierania pliku i aby mieć pewność, że korzystasz z najnowszych wpisów (np. po kilku godzinach pracy z dokumentem) należałoby wykonać odświeżenie łączy.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Lelo

Re: Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer (Solved)

Post autor: Lelo »

Dziękuję za podpowiedź.
Wklejanie specjalne z łączem DDE działa. Co prawda trzeba tabelę sformatować na nowo, ale wartości przechwytuje z tabeli w Calc i aktualizuje w dokumencie Writer. Niestety tylko do zamknięcia dokumentu Writer. Po jego ponownym otwarciu tabela w dokumencie Writer już nie jest aktualizowana względem tabeli Calc. A ponowne wklejenie wymaga ponownego formatowania (wielkości czcionek, szerokości kolumn itp.).
Na razie to rozwiązuje mój problem :) Na szczęście "za długie" tabele nie zdarzają się często w moich dokumentach.

Dziękuję i pozdrawiam
Leszek
LibrOffice 6.4.6.2 na Windows 10 Home
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Wstawianie dużej tabeli OLE do Writer

Post autor: Jermor »

Powinna dać się zaktualizować, a podczas aktualizacji zachowane zostają już ustalone formatowania.
Problem polega na tym, że za procedurę aktualizacji łącz odpowiada opcja znajdująca się w "Narzędzia -> Opcje -> LibreOffice Writer -> Ogólne -> Aktualizuj łącza podczas ładowania". Są tam trzy możliwości:
  • "Nigdy" - wówczas łącze istnieje, ale nie jest aktualizowane. Za aktualizację odpowiada polecenie "Edycja -> Łącza zewnętrzne..." i w oknie dialogowym należy wskazać łącze, które ma być zaktualizowane.
  • "Na żądanie" - wówczas przy otwieraniu pliku pojawi się komunikat w rodzaju jak poniżej.
    obraz_2024-02-28_150541509.png
    obraz_2024-02-28_150541509.png (8.05 KiB) Przejrzano 1988 razy
  • "Zawsze" - wówczas łącze jest aktualizowane automatycznie podczas otwierania dokumentu.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ