Gdzie jest opcja przytwierdź kolumny wiersze

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
KoalaG

Gdzie jest opcja przytwierdź kolumny wiersze

Post autor: KoalaG »

Nie mogę tego odnaleźć ani w pomocy ani na necie.
Czy to jest pod inną nazwą.

W "robotycznym" tutorialu jest tylko wzmianka "W tym celu udajemy się do górnego paska narzędzi i odnajdujemy ikonę przytwierdź wiersze i kolumny."
OpenOffice 4.1.13 na Windows 7
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Gdzie jest opcja przytwierdź kolumny wiersze

Post autor: Jermor »

W Apache OpenOffice "Okno -> Przytwierdź"
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Sprawdziłem help w Apache OpenOffice 4.1.13. Po wpisaniu hasła"wiersz".
obraz_2023-02-16_142922179.png
obraz_2023-02-16_142922179.png (71.17 KiB) Przejrzano 3063 razy
W AOO nie ma ikonki odpowiadającej za tę akcję.
Wydaje się, że jest ona na tyle przydatna, iż warto byłoby taką ikonkę dodać. Samo polecenie "Przytwierdź" nie ma przypisanej własnej ikony, więc należy dodać do paska narzędzi polecenie, a potem wybrać dla tej pozycji ikonę.
Polecenie dodamy wybierając "Narzędzia -> Dostosuj -> zakładka Paski narzędzi". Teraz należy wybrać, do jakiego paska dodajemy polecenie. Ze względu na jego przydatność myślę, że 'Standardowy" byłby właściwym.
W obszarze "Zawartość paska narzędzi — Polecenia" klikamy to polecenie, po którym ma się pojawić nowe (jeśli tego nie zrobimy, nie ma sprawy, polecenia w pasku można przenosić w wybrane miejsce przyciskami z grubymi strzałkami).
Teraz przy pomocy przycisku "Dodaj" otwieramy okienko dialogowe "Dodaj polecenia". Interesujące nas polecenie znajduje się w kategorii "Widok" i ma nazwę "Przytwierdź okno". Zaznaczamy je i wybieramy "Dodaj" a następnie "Zamknij". To polecenie po zainstalowaniu pakietu AOO nie ma przypisanej żadnej ikonki, więc w pasku narzędziowym będzie prezentowane jako napis "Przytwierdź okno".
W nadal otwartym oknie "Dostosuj" odnajdujemy dodane polecenie, zaznaczamy je i po rozwinięciu przycisku "Zmień" wybieramy "Zmień ikonę".
Okno "Zmień ikonę" ma po prawej stronie przyciski ze strzałkami do przewijania kolejnych zestawów ikon. Ja w przedostatnim zestawie znalazłem ikonkę, która mi odpowiada, więc zaznaczam i naciskam OK.
Ikonka Przytwierdź.jpg
Ikonka Przytwierdź.jpg (48.4 KiB) Przejrzano 3063 razy
Od tego momentu w pasku narzędziowym jest ikonka odpowiadająca za przytwierdzanie wierszy i kolumn.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
KoalaG

Post autor: KoalaG »

Ok to było "Okno -> Przytwierdź" myślałem że to siedzi w Narzędziach i Widoku
OpenOffice 4.1.13 na Windows 7
ODPOWIEDZ