Nie mogę się dostać do swoich dokumentów

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!
IzuniaTu

Nie mogę się dostać do swoich dokumentów

Post autor: IzuniaTu »

Kiedy próbuję otworzyć dokument zapisany w OpenOffice pojawia się komunikat:

OpenOffice.org cannot be started due to an error in accessing the OpenOffice.org configuration data. Please contact your system administrator.
Wystąpił błąd wewnętrzny: GetStorage, name: "No Content!

A po zamknięciu tego komunikatu wyskakuje następny:

Wystąpił problem z aplikacją soffice.exe i zostanie ona zamknięta.

:(

Czy ktoś może coś mi doradzić? Nie mogę się dostać do swoich dokumentów.
OpenOffice.org 1.1.2 na Windows XP
Awatar użytkownika
Astur

Re: Nie mogę się dostać do swoich dokumentów

Post autor: Astur »

W takich wypadkach dobrze jest przed podjęciem jakichkolwiek kroków, uruchomić komputer ponownie.

Gdy to zawiedzie, należy przez menu Start uruchomić program, np. OpenOffice.org Write, a dopiero z jego wnętrza otworzyć plik. W tym wypadku są dwie możliwości:
  1. OpenOffice.org w ogóle nie daje się uruchomić
    oraz
  2. Plik nie daje się otworzyć.
W drugim przypadku należy plik skopiować do innego katalogu i spróbować jeszcze raz.
W pierwszym przypadku należy przenieść katalog zawierający konfigurację OpenOffice.org z C:\Documents and settings\{nazwa użytkownika}\Dane aplikacji\ (to jest lokalizacja domyślna) do innego katalogu, np. do "Moje dokumenty" i ponownie uruchomić OpenOffice.org Write przez menu Start. W ten sposób OpenOffice.org założy sobie konfigurację od początku.

Jeżeli czegoś nie rozumiesz lub oba te sposoby nie dadzą oczekiwanego rezultatu, napisz.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
IzuniaTu

Astur, dziękuję Ci za odpowiedź.

Próbowałam z uruchomieniem ponownym komputera i nic.

Próbowałam uruchomić przez start i nic, nie daje się uruchomić, ten sam komunikat o błędzie.

Nie było tego katalogu w C:\Documents and settings\...., ale znalazłam w C:\Program Files. Więc przeniosę do C:\Documents and settings, tak jak napisałeś.

Czy mam po prostu zaznaczyć katalog prawym przyciskiem myszki? A potem wytnij czy kopiuj? I wklej?

Przepraszam za trywialność tych pytań, ja tylko korzystam z komputera jak z zaawansowanej maszyny do pisania, strasznie się boję, że coś zepsuję i stracę swoje dane.
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

IzuniaTu, Astur dobrze radzi, ale nie musisz nic przenosić.

Troszkę się zagalopowałaś.

W C:\Program Files\OpenOffice.org masz pliki poinstalacyjne.

To o co chodziło poprzednikowi do pliki profilu i to one są w C:\Documents and Settings\IzuniaTu\Dane aplikacji\OpenOffice.org - oczywiście, jeśli naprawdę masz Windows XP.

Gdy znajdziesz ten folder, zmień mu po prostu nazwę. Nic nie przenoś. Możesz go nazywać np. "OpenOffice.orgOLD". Następnie uruchom program OpenOffice.org jeszcze raz.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
IzuniaTu

Quest-88, niestety, naprawdę nie mam w C:\Documents and settings... w żadnym folderze OpenOffice.org, wszystko przeszukałam.
Czy to możliwe, żeby nie chcialo się otwierać ponieważ na dysku jest bardzo mało miejsca?
Jan_J

Post autor: Jan_J »

IzuniaTu pisze:naprawdę nie mam w C:\Documents and settings... w żadnym folderze OpenOffice.org, wszystko przeszukałam.
;[;[;[
Bo folder "c:\documents and settings\nazwa\Dane aplikacji" ma status ukryty, a Ty zapewne masz wyłączone wyświetlanie ukrytych plików.
Czy to możliwe, żeby nie chcialo się otwierać ponieważ na dysku jest bardzo mało miejsca?
Możliwe.

PS. naprawdę używasz OOo 1.1.2? gratulacje za zawziętość. Od tego czasu nastąpiło kilka jakościowych skoków w obszarze ergonomii.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
IzuniaTu

Jan_J, naprawdę używam OOo 1.1.2. Jestem starszą panią i jak ktoś mi to kiedyś zainstalował, tak więcej się nad tym nie zastanawiałam - działało wystarczająco dobrze jak na moje potrzeby. Do dzisiaj.

Zwolniłam sporo miejsca na dysku, uruchomiłam ponownie komputer i nic.

Czy możesz mi napisać jak włączyć wyświetlanie ukrytych plików?
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Otwórz jakiś folder. Wejdź w menu Narzędzia > Opcje folderów > Widok > Pokaż ukryte pliki i foldery.

Obrazek
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
IzuniaTu

Quest-88, dziękuję. Zrobiłam jak na obrazku :) Niestety, w Danych aplikacji nie pokazał się folder OpenOffice.org
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Ups, przecież my mówimy o OpenOffice.org 1.x! Ten zabytek chyba lokował profil w innym folderze.

IzuniaTu, a może po prostu usuniesz tę wersję OO.o i zainstalujesz najnowszą z http://download.services.openoffice.org ... all_pl.exe ?
Przepis na LibreOffice
IzuniaTu

Ale czy jak to zrobię to nie stracę swoich dokumentów z kilku lat?
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Nie.
W Panelu Sterowania masz opcję Dodaj/usuń programy.
Przepis na LibreOffice
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

To błąd znany raczej na platformie Windowsowej. Tutaj podano rozwiązanie po angielsku:
http://wiki.services.openoffice.org/wik ... Content%3F

A uściślając. Wyłącz OpenOffice.org i znajdź plik C:\Program Files\OpenOffice.org\<użytkownik>\registry\data\org\openoffice\Office\Common.xcu.

Zmień plikowi nazwę na Common.xcu.old i uruchom pakiet raz jeszcze.
Przepis na LibreOffice
IzuniaTu

:bravo:
Quest-88, dziękuję Ci. Zrobiłam tak jak napisałeś i działa.

Wymienię również tą starą wersję. Jeszcze się tylko upewnię, czy jak kliknę w link, który podałeś:
http://download.services.openoffice.org ... all_pl.exe
a potem "zapisz" to ona się nadpisze na tamtej zachowując moje dokumenty? Czy będą dwie równolegle i czy będzie bezpiecznie usunąć starą wersję nie tracąc danych?
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

IzuniaTu pisze:Czy będą dwie równolegle
Tak. Jak napisał quest-88, OO.o 1.x przechowuje swoje pliki konfiguracyjne w innym katalogu niż najnowsze wersje. Tak więc będą działały obok siebie, ale trzeba zrezygnować z tzw. Szybkiego uruchamiania.
i czy będzie bezpiecznie usunąć starą wersję nie tracąc danych?
Dane użytkownika są na ogół przechowywane w katalogu "Moje dokumenty" i jego podkatalogach, a zatem będą bezpieczne. Nawet własne szablony i inne ustawienia, przechowywane w katalogu konfiguracyjnym będą bezpieczne, ponieważ nowa wersja zachowuje pliki użytkownika. Tym bardziej, że będzie ona zainstalowana odrębnie.

Są jednak pewne aspekta, na które warto zwrócić uwagę:
  1. Plik napisany w starym OO.o da się otworzyć w nowym, jednak po jego zapisaniu przez nową aplikację, może się źle otwierać w starej lub nie otwierać się w niej w ogóle.
  2. Jeżeli Twój komputer jest stary i pochodzi z czasów, gdy wersja 1.1.2 OO.o była nowością, to szybkość działania najnowszej wersji może Cię nie satysfakcjonować... delikatnie mówiąc. Problem ten w znacznym stopniu można rozwiązać instalując Linuksa, ale to już zupełnie inna bajka.
  3. Własne szablony będziesz musiała przenieść ręcznie, za pomocą narzędzia do zarządzania szablonami, które w starej i nowej wersji mieści się w menu Plik -> Szablon Dokumentu -> Zarządzaj.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
IzuniaTu

:D
Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość. Nowa wersja działa OK.
Pozdrawiam,
Iza
ODPOWIEDZ