Ranking wyników
Ranking wyników
Próbuję zrobić ranking wyników przy pomocy openbazowego SQL-a, ale nic mi nie wychodzi. Znalazłem przykłady, np. na stronie http://www.1keydata.com/sql/sql-rank.html, ale nie potrafię tego przekonwertować na ten HSQL. Czy ktoś wie, jak to zrobić?
OpenOffice 3.2.0, Windows XP
Re: Ranking wyników
Załóż bazę, zdefiniuj tabelę, zdefiniuj kwerendę, użyj jej. Cały podany przez ciebie przykład przechodzi gładko.
Pamiętaj, że HSQLDB jest wrażliwy na wielkość liter w nazwach tabel, pól i innych obiektów.
Pamiętaj, że HSQLDB jest wrażliwy na wielkość liter w nazwach tabel, pól i innych obiektów.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dzięki za pomoc. Zmieniłem tylko <= w wyrażeniu "WHERE a1.Sales <= a2.Sales or (a1.Sales=a2.Sales and a1.Name = a2.Name)" na <, bo liczył ranking w stylu 1,2,3,5,5 zamiast 1,2,3,4,4 (na moich danych).
OpenOffice 3.2.0, Windows XP
Mówiłem tylko o składni. Zgodność zapytań z intencją pytającego to zupełnie inna sprawa.
JJ