Już kilka razy skarżono się na ten problem. Najlepsza metoda była długa, ale skuteczna.
Krok po kroku....
1. Program wyłączony. Odnajdujemy katalog user > zmieniamy jego nazwę na "user stary - do dupy".
Tak jak u Antka, u mnie to C:\Users\inst\AppData\Roaming\OpenOffice\4\user.
2. Uruchamiamy program > program prosi o rejestrację i tworzy nowy katalog "user" wraz z zawartością - bo widzi, że stary user jest do dupy.
3. Wyłączamy program > zmieniamy nazwy katalogów:
- "user" na "user nowy-dobry",
- "userowi staremu - do dupy" przywracamy nazwę "user" - jeszcze nie koniec...
4. W "user nowy - dobry" odnajdujemy katalog "uno-packages" > kopiujemy i wklejamy do katalogu "user" nadpisując wszystkie jego podkatalogi i zamieniając pliki na nowe.
Gotowe.
Ale dziś - nie mogę w ogóle znaleźć katalogu ...AppData\Roaming\OpenOffice\4\
Mam nowy komputer z win 7 i właśnie założyłe oo 4.1.4
Nie możesz znaleźć katalogu ~\AppData\, czy katalogu ~\AppData\Roaming\OpenOffice\4\ ? .
Katalog ~\AppData\ (~ oznacza katalog użytkownika) ma atrybut ukryty oraz nazwę zależną od lokalizacji systemu operacyjnego.
Co oznacza, że aby w ogóle znaleźć katalog ~\AppData\ powinieneś używać menedżera plików niezależnego od Exploratora. Polecam DoubleCommander
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10 Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Dzięki. Już znalazłem. Można wejść w Documents i wpisać na górze %appdata% Wtedy się wyświetli. Poza tym metoda podmiany katalogu user działa nadal. Tylko - dlaczego OO Writer wycina taki numer co jakiś czas....
Może czas przejść do LibreOffice?
Przyznam, że odczuwałem dużą przykrość, gdy StarOffice po wersji 5.2 przestało być darmowe i do tego utraciło najbardziej interesujące fragmenty interfejsu. Również LibreOffice uważałem przez kilka lat za produkt jakichś parweniuszy, którym przewróciło się w głowach.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10 Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Bardzo proszę o instrukcję krok po kroku dla Windows 10. W żadnym razie nie mogę odnaleźć żadnych z powyższych plików prowadzących do pliku user. Za pomoc z góry dziękuję.
Pracuję na Windows 7, ale z tego co wiem, nie ma większych różnic w tym przypadku. Wchodzisz na dysk systemowy, następnie Users (Użytkownicy) --> wybierasz odpowiedniego użytkownika. Jeżeli nie widać folderu AppData, musisz włączyć opcję pokazywania ukrytych plików i folderów. Instrukcja jak to zrobić wprost ze strony Microsoftu:
1. Otwórz Eksplorator plików z paska zadań.
2. Wybierz Widok > Opcje > Zmień opcje folderów i wyszukiwania.
3. Kliknij kartę Widok i w menu Ustawienia zaawansowane wybierz pozycję Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski i OK
Teraz folder AppData powinien być widoczny. Otwierasz go --> Roaming --> OpenOffice --> 4. Tutaj znajduje się folder User.
Vakarian pisze:Pracuję na Windows 7, ale z tego co wiem, nie ma większych różnic w tym przypadku. Wchodzisz na dysk systemowy, następnie Users (Użytkownicy) --> wybierasz odpowiedniego użytkownika. Jeżeli nie widać folderu AppData, musisz włączyć opcję pokazywania ukrytych plików i folderów. Instrukcja jak to zrobić wprost ze strony Microsoftu:
1. Otwórz Eksplorator plików z paska zadań.
2. Wybierz Widok > Opcje > Zmień opcje folderów i wyszukiwania.
3. Kliknij kartę Widok i w menu Ustawienia zaawansowane wybierz pozycję Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski i OK
Teraz folder AppData powinien być widoczny. Otwierasz go --> Roaming --> OpenOffice --> 4. Tutaj znajduje się folder User.