Znikające podpisy pod rysunkami

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!
Aga123

Znikające podpisy pod rysunkami

Post autor: Aga123 »

Witam,

niedawno mój Ubuntu zaktualizował LibreOffice do wersji 5.0.1.2. Po otwarciu pliku z pracą w .odt, który tworzyłam od dość dawna, okazało się, że podpisy w ramkach pod rysunkami znikają. Pojawiają się jeśli przesunę rysunek lub coś przy nim zrobię, ale przy wydruku do pdf lub zapisywaniu strony znikają znowu. Jak odzyskać je na stałe? Czy ktoś miał taki problem? Szukałam, ale nie znalazłam. A może da się cofnąć LibreOffice do poprzedniej wersji?

Pozdrawiam
Agnieszka
LibreOffice 5.0 na Ubuntu 12.04
Jan_J

Re: Znikające podpisy pod rysunkami

Post autor: Jan_J »

5.0 jest z linii fresh, co znaczy, że wymaga testowania i niespecjalnie nadaje się do regularnej pracy. Pewnie warto znaleźć przyczynę błędu, ale nie każdy musi to robić.

Zainstalować poprzednią wersję da się na kilka sposobów:
1. wskazując w managerze pakietów w GUI (oczywiście nie pamiętam, jak on się nazywa w Ubuntu)
2. usuwając pakiety LO5.0 i instalując poprzednią wersję za pomocą narzędzi Ubuntu, tj. apt-get (łatwiej) albo dpkg (trudniej)
3. rezygnując z systemowego Libre na rzecz instalacji z libreoffice.org (dla Ubuntu deb oczywiście) -- ja tę opcję stosuję na swoich Fedorach dla świętego spokoju

Efektem ubocznym (3) mogą być, choć nie muszą, monity o aktualizację. W przypadku (1) i (2) pojawią się na pewno.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ