Zmiana stylu czcionek i nie tylko
Zmiana stylu czcionek i nie tylko
Korzystam ze ściągniętego z Internetu programu OpenOffice 3.1 pod systemem Windows XP. Tworzę plik tekstowy, w którym są liczne słowa pisane kursywą (italic) lub pogrubieniem (bold). Po tych słowach piszę tekst stylem normalnym i w końcu zapisuję plik w formacie RTF. Kiedy go ponownie otwieram, tekst poprzednio napisany stylem normalnym samorzutnie często zmienia się na kursywę lub bold. Wielokrotnie muszę poprawiać tekst. Jest to kłopotliwe zwłaszcza przy długich tekstach np. 20 stron. Dodatkowo czasem znikają także wcięcia akapitów też samorzutnie. Dlaczego tak się dzieje? Czy te błędy programu, bo to są ewidentnie błędy, można jakoś usunąć, czy też nic się na to nie da poradzić?
OpenOffice 3.1 Windows XP
Re: Zmiana stylu czcionek i nie tylko
RTF to nie jest standardowy format przechowywania danych i mogą występować w nim (w filtrze) błędy, tak jak mogą występować w .docx (Word 2007). Zalecane jest zapisywanie danych w formacie .odt.
Mimo wszystko, u mnie ten problem nie występuje. Zgaduję, że masz coś pokićkanego w profilu.
Mimo wszystko, u mnie ten problem nie występuje. Zgaduję, że masz coś pokićkanego w profilu.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
RTF jest językiem formatowania dokumentu, i jako taki winien mieć wsparcie we Writerze. Niestety, wsparcie to jest słabe, słabsze niż np. binarnego formatu doc.
Tym niemniej mnie również nie zdarzyły się samorzutne zmiany kroju pisma (co nie oznacza, jakoby Tobie nie mogły się zdarzyć).
Tym niemniej mnie również nie zdarzyły się samorzutne zmiany kroju pisma (co nie oznacza, jakoby Tobie nie mogły się zdarzyć).
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Ponieważ u mnie te zmiany czcionek zdarzają się nagminnie, jak uważasz: czy jest na to jakaś rada?
Pozdrawiam
Bogdan
Pozdrawiam
Bogdan
Witaj quest-88
Czy z tym moim profilem mogę coś zrobić (i jak ?), aby było OK?
Pozdrawiam
Bogdan
Czy z tym moim profilem mogę coś zrobić (i jak ?), aby było OK?
Pozdrawiam
Bogdan
Po prostu utwórz nowy profil (ale starego nie kasuj). Instrukcję masz w wcześniej podanym poście.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
Dziękuję quest-88.
Po zapamiętywaniu plików w formacie .odt moje problemy znikły.
A z ciekawości: o jakiej instrukcji utworzenia nowego profilu piszesz?
Niczego takiego nie widzę.
Pozdrawiam
Bogdan
Po zapamiętywaniu plików w formacie .odt moje problemy znikły.
A z ciekawości: o jakiej instrukcji utworzenia nowego profilu piszesz?
Niczego takiego nie widzę.
Pozdrawiam
Bogdan
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice