EMAIL + THUNDERBIRD

Dyskusje dotyczące tworzenia makropoleceń, pisania skryptów oraz programowania przy użyciu UNO
P987987

EMAIL + THUNDERBIRD

Post autor: P987987 »

Witam wszystkich fanatyków OO :!:

Proszę o pomoc przy problemie typu: makro umożliwiające wysyłanie wiadomości e-mail (z konta gmail) z wykorzystaniem np. thunderbirda odpalonego w tle (flaga niewidoczna) + sprawdzenie czy wiadomość została wysłana. :roll:

Będę oooooooooooooooooooogromnie wdzięczny za konstruktywną pomoc (--> przykład działającego kodu dla OO 3.1.1).

[ :!: Odpowiedź typu: google będzie tutaj nie na miejscu. :!: ]
OpenOffice 3.1 na Windows 7
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: EMAIL + THUNDERBIRD

Post autor: quest-88 »

Plik > Wyślij dokument jako e-mail ?
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
P987987

Słońce, chodzi o konkretny przykład kodu ->makro w basic'u, nie o rozbijanie się myszką po menu (z tym radzę sobie nienajgorzej :lol: ). Będę zatem wdzięczny za wszelką szybką pomoc w tym temacie :idea:

Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc!
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Odpowiedź typu: google będzie tutaj nie na miejscu
Nie widzę powodu, by nie podać odsyłacza do rzetelnego opisu. http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=2732
I pohamuj swoje protekcjonalne zapędy. Jeżeli ktoś Ci pomaga, to nie dlatego że musi, tylko dlatego, że chce.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
P987987

Wiem Słoneczko :lol: , dlatego podkreślam: jestem MEGA wdzięczny za wszelką pomoc :lol: Dodatkowo powiem że jestem pod wrażeniem szybkiego zainteresowania się moim problemem, co świadczy o wysokiej motywacji forumowiczów -> JESTEŚCIE WSPANIALI ;)

..dlatego proszę o pomoc, na chwilę obecną mam coś takiego:

Sub Main
cEMailAddress = "jakisemail@gmail.com"
cSubject = "Będzie działało czy nie ? :D !!!"
oMailer = createUnoService( "com.sun.star.system.SimpleSystemMail" )
oMailClient = oMailer.querySimpleMailClient()
oMessage = oMailClient.createSimpleMailMessage()
oMessage.setRecipient( cEMailAddress )
oMessage.setSubject( cSubject )
Dim vAttach(0)
vAttach(0) = "file:///e:/macro.txt"
oMessage.setAttachement(vAttach())
End Sub

Po uruchomieniu otwiera się aktywny klient poczty, załączony jest wskazany plik, odbiorca oraz temat są takie jakie być powinny, ale wszystko czeka na kliknięcie przycisku: "Wyślij". Co trzeba dopisać żeby automatycznie się wysłało bez ingerencji człowieka? Czy można też wpisać treść wiadomości?

Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dziękuję z góry za wszelką pomoc i wyrozumiałość :lol:
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Z czystej życzliwości, bo nigdy tego interfejsu do poczty nie miałem okazji używać:
http://api.openoffice.org/docs/common/r ... lient.html
http://api.openoffice.org/docs/common/r ... ssage.html
Pochwal się sukcesem.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ