Poprawność rekordu

Użytkowanie programu bazodanowego
PablooN

Poprawność rekordu

Post autor: PablooN »

Witam,
chciałbym sprawdzać w formularzu przed zapisem danych czy rekord (konkretnie klucz obcy) znajduje się w bazie. Gdy użytkownik próbuje zapisać dane do tabeli i wpisze rekord, którego nie ma w bazie to wyrzuca mi błąd.
Proszę o podpowiedź jak skontrolować dane przed zapisem formularza. Nie mogę zastosować listy rozwijanej bo tych rekordów jest za dużo.

Z góry dziękuję za pomoc.
Libre office 4.2 , Win 8.1
mih

Re: Poprawność rekordu

Post autor: mih »

witam,

żaden ze mnie specjalista, ale miałem podobny problem i mam kilka prymitywnych pomysłów. Nie wiem o jakiej ilości rekordów mówisz, ale dużo pomaga zwiększenie ilości pozycji w liście rozwijanej (np. do 30) i uszeregowanie ich alfabetycznie. Możesz też ograniczyć rekordy z listy rozwijanej uzależniając je od jakiejś innej kolumny ale to ciężko coś więcej powiedzieć nie znając szczegółów.
OpenOffice 4.1 na Windows 7
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Z ergonomią wprowadzania danych bywa średnio, ale warto pamiętać, że
* istnienie listy rozwijanej nie zabrania wpisania wartości z palca, o ile ktoś się nie myli;
* użycie listy rozwijanej nie musi polegać na przewijaniu myszką. Wyszukiwanie przyrostowe w miarę pisania działa całkiem sprawnie; oczywiście lepiej, żeby wartości na liście były posortowane.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
PablooN

Post autor: PablooN »

Rozumiem że tą funkcjonalność zapewni mi pole kombi?
Libre office 4.2 , Win 8.1
ODPOWIEDZ