Drukowanie formularza adresowego

Użytkowanie programu bazodanowego
netoperek

Drukowanie formularza adresowego

Post autor: netoperek »

Nie znalazłem odpowiedzi, więc piszę:
Mam prostą bazę adresową klientów. Stworzyłem formularz (korzystający z odpowiedniej kwerendy umożliwiającej filtrowanie rekordów) , który dopasowałem układem i wielkością pół do nadruku na kopertach DL. I jest tylko 1 problem: przy poleceniu "drukuj" mimo że wybieram wszystkie strony, drukuje mi się tylko 1 koperta z adresem (aktualnie wyświetlona w formularzu). Żeby wydrukować następną, muszę przełączyć widok na następny rekord z bazy i ponownie "drukuj". W połączeniu z tym, że za każdym razem muszę zmieniać ustawienia wydruku (rozmiar papieru, orientację, itp) jest to strasznie uciążliwe. Nie ma sposobu żeby "za jednym razem" wydrukować wszystkie rekordy kwerendy?
Apache OpenOffice 4 na Windows 7 64-bit Home Premium
belstar

Re: Drukowanie formularza adresowego

Post autor: belstar »

Do drukowania w Base (i innych systemach bazodanowych) służą raporty.
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
netoperek

Wydawało mi się że w miarę jasno napisałem, że utworzyłem formularz... i że drukuję formularz... i że drukuje mi się 1 rekord z formularza (zamiast wszystkie)... :(
belstar

netoperek pisze:Wydawało mi się że w miarę jasno napisałem, że utworzyłem formularz... i że drukuję formularz... i że drukuje mi się 1 rekord z formularza (zamiast wszystkie)
Wydawało mi się że w miarę jasno napisałem że do druków w bazach są raporty.
netoperek

Czy można uzyskać inną postać raportu niż tabela? Mnie konkretnie interesuje etykieta adresowa (1 etykieta na 1 stronę).
belstar

Używam LO i opis będzie dotyczył jego, choć w OO będzie prawdopodobnie tak samo.

Użyj kreatora raportów, w nim wybierz odpowiednią kwerendę, tabelę lub widok. Poustawiaj sobie sortowanie, grupowanie i takie tam co są dostępne w kreatorze. Po zapisaniu otwórz raport do edycji i przywołaj nawigatora raportu. W nim zaznacz sekcję Szczegóły (Details) i za pomocą PPM wybierz Właściwości, w pokazanym okienku zmień zawartość pola Wymuszaj nową stronę na Po sekcji. To tyle, każdy rekord będziesz miał na nowej stronie. Pozostaje ustawić rozmiar strony, układ pól, rozmiar i krój czcionki i co tam ci pasuje.

Powodzenia
netoperek

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Poszedłem tym tropem i efekt jest zadowalający.
ODPOWIEDZ