Mam dość duży ekran 21" a czcionki jakie widzę w interfejsie to jakieś mikrusy ~4pt . Nieco poprawia powiększanie w opcjach ale to zowu psuje rozmiar kartki widzianej na ekranie. Zresztą i tak można max. na 130%. Jak zwiększyć czcionkę do co najmniej 8pt. nie psując przy tym rozmiarów kartki.
system operacyjny: Linux Mandriva 2009.
czcionki/fonty w interfejście openoffica
Re: czcionki/fonty w interfejście openoffica
Jaka instalacja pakietu (z OO.org, z Ux, z Mandrivy)?
Jakie środowisko graficzne (GNOME, KDE, XFCE, inne), i czy ten sam problem pojawia się na różnych dekstopach?
I wreszcie, czy dotyczy to interfejsu programu (menu, listwy, dialogi), czy redagowanych dokumentów?
Jakie środowisko graficzne (GNOME, KDE, XFCE, inne), i czy ten sam problem pojawia się na różnych dekstopach?
I wreszcie, czy dotyczy to interfejsu programu (menu, listwy, dialogi), czy redagowanych dokumentów?
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Instalka ze strony openoffice.org na Mandirva 2009 z KDE 3.5 (nie sprawdzałem z GNOME ale IcmWM jest tak samo) problem dotyczy menu/interfejsu programu.
Zgadza się. W surowych, minimalnych instalacjach MwM, WindowMaker, itp. rzeczywiście tak miałem.
Doinstalowanie fontów powinno pomóc. Można też deklarować zasoby X dla OpenOffice, ale to wyważanie otwartych drzwi -- dla hobbystów.
Nie pamiętam w tej chwili, jakiego fontu domyślnie oczekuje OOo. Ale można też : Narzędzia/Opcje/Widok/[x] Użyj czcionki systemowej w UI.
Powinno zastosować w menu ten sam font, co w menu systemowych.
Doinstalowanie fontów powinno pomóc. Można też deklarować zasoby X dla OpenOffice, ale to wyważanie otwartych drzwi -- dla hobbystów.
Nie pamiętam w tej chwili, jakiego fontu domyślnie oczekuje OOo. Ale można też : Narzędzia/Opcje/Widok/[x] Użyj czcionki systemowej w UI.
JJ
Zamaczałem to już wcześniej bez skutku teraz też sprawdziłem razem z restartem całego oo ale bez skutku.Jan_J pisze:o. Ale można też : Narzędzia/Opcje/Widok/[x] Użyj czcionki systemowej w UI.
Doinstalowałem też wszystkie czcionki nawet hebrajskie i arabskie i nic. A coś innego?
Z pobieżnego przeszukania sieci:
http://openoffice.pl/forum.php?a=tree&id=91
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=71636
Oba tricki działają, sprawdzałem w kde i mwm-ie.
http://openoffice.pl/forum.php?a=tree&id=91
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=71636
Oba tricki działają, sprawdzałem w kde i mwm-ie.
JJ
Niby działa ale, zamiana czcionki Andale Sans UI na jakąś inną w zasadzie zamienia czcionkę, niektóre są wprawdzie nieco większe ale... jak zmienić wielkość czcionki, a nie samą czcionkę?
Za to drugi sposób sam w na początku podałem (ten z powiększaniem), jednak ten sposób powoduje zmianę rozmiaru kartki i jak daję powiększenie na 100% to kartka faktycznie jest większa. A to mi utrudnia nieco pracę. Potrzebuję by powiększenie 100% było 100% a nie 130%.
Za to drugi sposób sam w na początku podałem (ten z powiększaniem), jednak ten sposób powoduje zmianę rozmiaru kartki i jak daję powiększenie na 100% to kartka faktycznie jest większa. A to mi utrudnia nieco pracę. Potrzebuję by powiększenie 100% było 100% a nie 130%.