Witam
Nie jestem stałym użytkownikiem arkusza, więc nie wiem nawet jak poprawnie zapytać, postaram się.
mam dwa arkusze
w pierwszym w 1 kolumnie mam kilka pół/list wyboru, w kolejnej 2 przypisane do nich wartosci
w drugim w 1(nieaktywnej)kolumnie mam listę wyrażeń zgodnych z listami wyboru z 1arkusza 1 kolumny
i teraz potrzebuję by w zależności od tego jakie wyrażenie zostanie wybrane z listy 1arkusza 1 kolumny. takie były do nich przypisane wartości w kolejnej 2 kolumnie.
(czyli formula w 2 arkuszu ma przeszukac cala kolumne w pierwszym i obok zgodnego nazwiska dodac odpowiednie punkty)
Nie wiem czy wyrażam się jasno, mam nadzieję
i z góry dziękuję za pomoc.
dołączam plik.
pozdrawiam
wstawianie wyników zależnych od zgodności komórek
wstawianie wyników zależnych od zgodności komórek
- Załączniki
-
- tabela100pyt.ods
- (20.65 KiB) Pobrany 164 razy
OpenOffice.org 3.4.1
Re: wstawianie wyników zależnych od zgodności komórek
Czy chodzi o coś takiego?
- Załączniki
-
- tabela100pytn.ods
- (25.78 KiB) Pobrany 170 razy
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
To jest prawie idealne Panie Raknor
Liczyłem tylko na podpowiedź, lub zrobienie jednej komórki - reszte bym sobie edytował, a Ty zrobiłeś wszystko za mnie,
aż mi będzie głupio kiedykolwiek o cokolwiek zapytać żeby mnie nie wzięto za sępa liczącego że ktos za niego cos zrobi.
Wielkie dzięki.
W zanadrzu miałem drugie pytanie odnośnie kolejnej rzeczy, ale jeszcze nie przeglądałem forum pod tym kątem, a po tym jak mnie potraktowano nie śmiem tu i teraz o to zapytać.
Dzieki serdeczne jeszcze raz.
Liczyłem tylko na podpowiedź, lub zrobienie jednej komórki - reszte bym sobie edytował, a Ty zrobiłeś wszystko za mnie,
aż mi będzie głupio kiedykolwiek o cokolwiek zapytać żeby mnie nie wzięto za sępa liczącego że ktos za niego cos zrobi.
Wielkie dzięki.
W zanadrzu miałem drugie pytanie odnośnie kolejnej rzeczy, ale jeszcze nie przeglądałem forum pod tym kątem, a po tym jak mnie potraktowano nie śmiem tu i teraz o to zapytać.
Dzieki serdeczne jeszcze raz.
OpenOffice.org 3.4.1
jednak powiedzenie, "daj człowiekowi wędke, a nie rybę" czy jakoś tak - jest jak najbardziej zasadne
mam zatem pytanie - próbowałem poedytować formuły, które dostałem i .... nie potrafię.
taka jest oryginalna:
{=SUMA(JEŻELI($C12=Arkusz4.$DD$8:$DD$30;Arkusz4.$DE$8:$DE$30;0))}
jeśli chcę cokolwiek z nią zrobić, znikają te klamry, pytanie więc brzmi; czym one są i jak ich używać ?
mam zatem pytanie - próbowałem poedytować formuły, które dostałem i .... nie potrafię.
taka jest oryginalna:
{=SUMA(JEŻELI($C12=Arkusz4.$DD$8:$DD$30;Arkusz4.$DE$8:$DE$30;0))}
jeśli chcę cokolwiek z nią zrobić, znikają te klamry, pytanie więc brzmi; czym one są i jak ich używać ?
OpenOffice.org 3.4.1
-
Smaigas
Ztwierdzamy tekie formóły Ctrl+Shift+Enter
Version: 5.2.5.1 Build ID: 0312e1a284a7d50ca85a365c316c7abbf20a4d22
Windows XP PRO SP3
Windows XP PRO SP3
{} - klamry mówią o tym, że formuła jest macierzowa.
Wpisz:i zatwierdź Ctrl+Shift+Enter
Albo wejdź w kreatora funkcji (przycisk [f(x)]) i zaznacz opcję 'macierz'.
Wpisz:
Kod: Zaznacz cały
={1. 2| 3. 4}Albo wejdź w kreatora funkcji (przycisk [f(x)]) i zaznacz opcję 'macierz'.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)