Automatyczne wstawianie danych w formularzu
Automatyczne wstawianie danych w formularzu
Prawdopodobnie sprawa jest banalna, niemniej jestem samoukiem w zagadnieniach baz danych, gryzę się, szukam i chyba nawet nie wiem jak zapytać i gdzie szukać (stąd Admina proszę o wyrozumiałość). Załączam przykładową bazę.
Chciałbym, by kolejne pole formularza: "Opis usługi" wypełniało się odpowiednimi danymi, po wybraniu z poprzedzającego go pola kombi: "Nazwa usługi".
Tabela z "nazwami usługi" i adekwatnymi "opisami usługi" jest osobną tabelą, niemniej to co będzie w formularzu (po ewentualnych zmianach treści w obu polach) ma się zapisywać w tabeli "podstawowa".
Bardzo proszę o pomoc lub wskazanie właściwego miejsca szukania.
Chciałbym, by kolejne pole formularza: "Opis usługi" wypełniało się odpowiednimi danymi, po wybraniu z poprzedzającego go pola kombi: "Nazwa usługi".
Tabela z "nazwami usługi" i adekwatnymi "opisami usługi" jest osobną tabelą, niemniej to co będzie w formularzu (po ewentualnych zmianach treści w obu polach) ma się zapisywać w tabeli "podstawowa".
Bardzo proszę o pomoc lub wskazanie właściwego miejsca szukania.
- Załączniki
-
- przykladowa.odb
- (11.99 KiB) Pobrany 447 razy
OpenOffice 3.4.1 pod Windows 7
Re: Automatyczne wstawianie danych w formularzu
Musisz dokładnie przeanalizować swój projekt bazy, bo w tej postaci jaką załączyłeś jest ona caĸowicie nie do przyjęcia (za przeproszeniem).
Co uczynisz jak twój klient wybierze dwie usługi do realizacji? - wstawisz nowy rekord z jego danymi i nową usługą co doprowadzi do dublowaniu się danych a to znów może doprowadzić do błędów.
Co uczynisz jak klient za jakiś czas znów skorzysta z twoich usług? - wynik to co wyżej.
Co zrobisz jak będziesz chciał przejrzeć jakieś zestawienie od daty do daty, który klient w tym czasie
wykupił najdroższą itp. Pytania można mnożyć w nieskończoność.
Na tak zaprojektowaną bazę jak w stanie obecnym wystarczy ci calc i listy z poprawności danych we współpracy z funkcją wyszukującą. polecam lekturę jak wykorzystać do tego calca Calc jako prosta baza danych autor Andrew Pitonyak.
Jeśli natomiast myślisz o bazie z prawdziwego zdarzenia, to poczytaj o nadmiarowości danych i relacyjnych bazach, materiałów w internecie sporo.
Z chęcią ci pomożemy, ale musisz zacząć od dobrego projektu (baza danych ma odzwierciedlać rzeczywistość w jak najprostszej postaci) bo za tydzień, miesiąc lub jakiś nieokreślony czas zaczniesz dochodzić do wniosku że to trzeba poprawić, to dołożyć a tamto jeszcze coś innego. Na początek kartka papieru i długopis, do stworzenia dobrego szkicu projektu wystarczą. Rysujesz poszczególne tabele z polami i związki jakie mają zachodzić między tabelami, po przemyśleniu na pewno dojdziesz do wniosku że to lub tamto trzeba zmienić, ale gdy to jest na papierze nic w gruncie rzeczy nie tracisz, robisz od nowa i tyle. Po dojściu do wniosku że to jest już to czego oczekujesz odpalasz base i wcielasz w życie.
W wolnej chwili postaram się zrobić dla ciebie przykład jakbym ja to widział, choć wcale nie mam pojęcia o specyfice twojej pracy i problemów z tym związanych.
Co uczynisz jak twój klient wybierze dwie usługi do realizacji? - wstawisz nowy rekord z jego danymi i nową usługą co doprowadzi do dublowaniu się danych a to znów może doprowadzić do błędów.
Co uczynisz jak klient za jakiś czas znów skorzysta z twoich usług? - wynik to co wyżej.
Co zrobisz jak będziesz chciał przejrzeć jakieś zestawienie od daty do daty, który klient w tym czasie
wykupił najdroższą itp. Pytania można mnożyć w nieskończoność.
Na tak zaprojektowaną bazę jak w stanie obecnym wystarczy ci calc i listy z poprawności danych we współpracy z funkcją wyszukującą. polecam lekturę jak wykorzystać do tego calca Calc jako prosta baza danych autor Andrew Pitonyak.
Jeśli natomiast myślisz o bazie z prawdziwego zdarzenia, to poczytaj o nadmiarowości danych i relacyjnych bazach, materiałów w internecie sporo.
Z chęcią ci pomożemy, ale musisz zacząć od dobrego projektu (baza danych ma odzwierciedlać rzeczywistość w jak najprostszej postaci) bo za tydzień, miesiąc lub jakiś nieokreślony czas zaczniesz dochodzić do wniosku że to trzeba poprawić, to dołożyć a tamto jeszcze coś innego. Na początek kartka papieru i długopis, do stworzenia dobrego szkicu projektu wystarczą. Rysujesz poszczególne tabele z polami i związki jakie mają zachodzić między tabelami, po przemyśleniu na pewno dojdziesz do wniosku że to lub tamto trzeba zmienić, ale gdy to jest na papierze nic w gruncie rzeczy nie tracisz, robisz od nowa i tyle. Po dojściu do wniosku że to jest już to czego oczekujesz odpalasz base i wcielasz w życie.
W wolnej chwili postaram się zrobić dla ciebie przykład jakbym ja to widział, choć wcale nie mam pojęcia o specyfice twojej pracy i problemów z tym związanych.
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Dziękuję za zainteresowanie.
Baza jaką załączyłem jest zupełnie prosta i służy tylko na potrzeby zadania pytania na forum.
Funkcjonalności jakie proponujesz nie są mi potrzebne.
Calc słabo współpracuje z formularzami (dodawanie i zmiana rekordów) dlatego mi nie wystarczy. Nadto byłby bardzo szeroki i nieczytelny (kilkadziesiąt kolumn).
Jeszcze raz stawiam pytanie, bo może było niezrozumiałe: czy da się tak dobrać właściwości formantów aby "opis" wstawiał się po wybraniu z pola kombi "nazwa" i aby potem oba pola można było edytować, a wynik edycji (po kliknięciu "zapisz") wstawiał się do tabeli podstawowa?
Baza jaką załączyłem jest zupełnie prosta i służy tylko na potrzeby zadania pytania na forum.
Funkcjonalności jakie proponujesz nie są mi potrzebne.
Calc słabo współpracuje z formularzami (dodawanie i zmiana rekordów) dlatego mi nie wystarczy. Nadto byłby bardzo szeroki i nieczytelny (kilkadziesiąt kolumn).
Jeszcze raz stawiam pytanie, bo może było niezrozumiałe: czy da się tak dobrać właściwości formantów aby "opis" wstawiał się po wybraniu z pola kombi "nazwa" i aby potem oba pola można było edytować, a wynik edycji (po kliknięciu "zapisz") wstawiał się do tabeli podstawowa?
Wstawiam plik z jakimś tam wyjściem. Zalecam dogłębne przetestowanie, bo coś nie jestem przekonany co do słuszności zastosowanego rozwiązania.
- Załączniki
-
- przykladowa1a.odb
- (15.69 KiB) Pobrany 881 razy
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS

Dzięki, w sumie to chciałem osiągnąć.
Formularz otwierany z poziomu Base - działa wyśmienicie.
Mam jeszcze ogromna prośbę, chciałbym aby formularz nie był częścią bazy (*.odb) otwieraną "z formularzy" tylko osobnym dokumentem writera, zapisującym dane do bazy. Bardzo proszę o pomoc w odpowiedniej modyfikacji makra, bo formularz po "zapisaniu jako" i ustawieniu łączności z zarejestrowaną bazą "wysypuje się" na makrze. Formularz i baza są w jednym folderze.

Witam!
Wracam do SQL i baz danych po kilku latach od poznania access, tym razem jednak na Base.
Mam podobny problem:
Tworzę formularz, który, składający się głównie z pól listy.
Z jednej z tabel wybieram 'imię i nazwisko' osoby do danego pola listy, i chciałbym by jednocześnie był w kolejnym polu wyświetlany adres, który jest zapisany w tabeli z imieniem i nazwiskiem.
próbowałem przeanalizować przesłany przykład, jednak wyskakiwał mi pewien błąd.
Czy powinienem utworzyć jakieś makro, bądź napisać komendę w SQL?
Proszę o pomoc
Wracam do SQL i baz danych po kilku latach od poznania access, tym razem jednak na Base.
Mam podobny problem:
Tworzę formularz, który, składający się głównie z pól listy.
Z jednej z tabel wybieram 'imię i nazwisko' osoby do danego pola listy, i chciałbym by jednocześnie był w kolejnym polu wyświetlany adres, który jest zapisany w tabeli z imieniem i nazwiskiem.
próbowałem przeanalizować przesłany przykład, jednak wyskakiwał mi pewien błąd.
Czy powinienem utworzyć jakieś makro, bądź napisać komendę w SQL?
Proszę o pomoc
LibreOffice 4.1.5.3 Windows 7 Professional x64
Witam!
Przyłączam się do prośby, mam dokładnie taki sam problem.
Z tym, że moja baza danych posiada 3 polaczone ze soba nastepujace tabele;
tabela 1 (osoba): ID (klucz), imie i nazwisko, DO, adres zamieszkania, IMEI
tabela 2 (telefon): IMEI (klucz), nazwa, warosc, SIM
tabela 3 (sim): SIM (klucz), PIN, PUK.
Formularz w oparciu o kwerende pokazuje dane z nastepujacych rekordow: Imie i Nazwisko, DO, IMEI, wartosc, SIM, PIN, PUK.
Chcialbym zrobic proste wybieranie lista wyboru. Wybierajac Imie i Nazwisko z listy pokazywalyby mi sie ww. dane z tym ze Osoba moze posiadac wiele telefonow, wiec musialaby byc druga lista wyboru z IMEI telefonu i wyswietlenie informacji o DO, wartosc, SIM, PIN i PUK.
Nastepnie wybrane dane chcialbym eksportowac do gotowego dokumentu w WRITER..
czy to wszystko jest mozliwe do zrobienia bez uzycia makr?
prosze o pomoc:) badz nakierowanie mnie w dobrym kierunka jakas rada!
z gory dziekuje!
pozdrawiam!
Przyłączam się do prośby, mam dokładnie taki sam problem.
Z tym, że moja baza danych posiada 3 polaczone ze soba nastepujace tabele;
tabela 1 (osoba): ID (klucz), imie i nazwisko, DO, adres zamieszkania, IMEI
tabela 2 (telefon): IMEI (klucz), nazwa, warosc, SIM
tabela 3 (sim): SIM (klucz), PIN, PUK.
Formularz w oparciu o kwerende pokazuje dane z nastepujacych rekordow: Imie i Nazwisko, DO, IMEI, wartosc, SIM, PIN, PUK.
Chcialbym zrobic proste wybieranie lista wyboru. Wybierajac Imie i Nazwisko z listy pokazywalyby mi sie ww. dane z tym ze Osoba moze posiadac wiele telefonow, wiec musialaby byc druga lista wyboru z IMEI telefonu i wyswietlenie informacji o DO, wartosc, SIM, PIN i PUK.
Nastepnie wybrane dane chcialbym eksportowac do gotowego dokumentu w WRITER..
czy to wszystko jest mozliwe do zrobienia bez uzycia makr?
prosze o pomoc:) badz nakierowanie mnie w dobrym kierunka jakas rada!
z gory dziekuje!
pozdrawiam!
LibreOffice 4.2.1.1 / Windows XP