[SOLVED] Lista wyboru zależna od innej listy wyboru

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
pagi

[SOLVED] Lista wyboru zależna od innej listy wyboru

Post autor: pagi »

Witam,

Chcę osiągnąć taki efekt.

Pierwsza lista wyboru - marka samochodu np.
Audi
Opel
Volvo

Druga lista wyboru zależna od pierwszej, jeżeli w pierwszej wybiore np Opel to Calc zaczyta odpowiednią drugą liste. np. Corsa, Vectra itp.
Dla każdej marki z listy pierwszej stworzę liste drugą z nazwami modeli, tylko jak zrobić, zeby calc wyświetlał prawidłową drugą liste.

Pozdrawiam.
LibreOffice 3.6 na Windows 7
Raknor
Kontakt:

Re: Lista wyboru zależna od innej listy wyboru

Post autor: Raknor »

Dane -> Poprawność danych... -> Zezwalaj: Zakres komórek

Kod: Zaznacz cały

JEŻELI($Arkusz1.$C$4="Audi";{"moje";"jego"};JEŻELI($Arkusz1.$C$4="Opel";{"Corsa";"Vectra"};"wszystkie ukradli"))
W załączniku demo.
Załączniki
demo.ods
(8.26 KiB) Pobrany 1918 razy
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
arras_1

Post autor: arras_1 »

a może coś takiego
Załączniki
samoch.ods
(9.29 KiB) Pobrany 2117 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
pagi

Post autor: pagi »

Rewelacja :) jesteście wielcy.

Obie formy są dla mnie akceptowalne :)

Pozdrawiam!
LibreOffice 3.6 na Windows 7
Jan_J

Post autor: Jan_J »

arras_1 pisze:a może coś takiego
Byłoby zgrabniej, gdyby nie tworzyć osobnej kopii danych podrzędnych dla każdego wpisu listy nadrzędnej (chodzi o te ukryte kolumny). Zamiast tego, zakres listy w formularzu poprawności mógłby odwoływać się do odpowiedniego fragmentu obszaru wzorcowego za pomocą funkcji przesunięcie(). Zawszeć to mniej bytów pośrednich.

W załączeniu zmieniona implementacja skoroszytu arrasa.
Załączniki
samoch.ods
(9.59 KiB) Pobrany 1424 razy
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
asicac

Re: [SOLVED] Lista wyboru zależna od innej listy wyboru

Post autor: asicac »

Potrzebuję pomocy mam na zadanie przygotować tak jak by harmonogram obowiązków domowych dla rodziny. I mam problem z listami . Jak zrobić żeby z listy usunąć czynność którą wybrał wcześniejszy domownik?
OpenOffice3.3
arras_1

może coś takiego
Załączniki
rejony.ods
(9.42 KiB) Pobrany 1111 razy
asicac

Post autor: asicac »

Wielkie dzięki na pewno skorzystam, a jeszcze mam z jedną rzeczą problem chciałabym obowiązki przydzielać wg. cech osoby jak wiek i płeć, czyli ze np. osoba powyżej 18 roku życia i kobieta ma jakieś inne obowiązki do wybrania jak np mala dziewczynka, czy dorosły tata który przychodzi późno do domu
OpenOffice3.3
gery77

Post autor: gery77 »

Witam,
Proszę o pomoc przy moim pliku (załącznik) o co mi chodzi jest wpisane w kratki arkusza.

z góry dzięki za pomoc
Załączniki
samoch-1.ods
(19.38 KiB) Pobrany 441 razy
Libre Office 5.1.5.2
arras_1

Może coś takiego
Załączniki
samoch-11.ods
(11.49 KiB) Pobrany 516 razy
gery77

Post autor: gery77 »

Czemu po zmianie w Danych z Volvo na Toyotę zaczyna "krzaczyć" w Liście wyboru?
Muszę mieć możliwość wprowadzania i zmiany na dowolne inne marki
Załączniki
samoch-11.ods
(13.66 KiB) Pobrany 354 razy
Libre Office 5.1.5.2
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Bo w arkuszu DANE istnieją nazwane obszary, a LISTA WYBORU.A3 zawiera nazwę obszaru, z którego pobiera się listę wyboru.
Tak więc A3: Toyota nie ma nic wspólnego DANE.F3: Toyota. Dane/Poprawność proponuje listę wyboru z DANE.Toyota, a takiego zakresu nie ma.
W przypadku, kiedy chcesz bez swobodnie modyfikować kategorie w kolumnie A, radzę zrezygnować z nazwanych obszarów na korzyść wyszukiwania w nagłówkach arkusza DANE. Wymaga to zmiany definicji formuł w kolumnie LISTA WYBORU.B. Przyda się funkcja WYSZUKAJ.POZIOMO oraz albo PODAJ.POZYCJĘ i PRZESUNIĘCIE. Zobacz, jak zrobiono kolumnę C i zbuduj B przez analogię.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
arras_1

Propozycja bez definiowania kolumn, niezależna od zmiany nazw , możliwość dodania marek samochodów wraz z cenami
Załączniki
samoch-12.ods
(13.11 KiB) Pobrany 910 razy
23wojtas

Post autor: 23wojtas »

Odkopuję top ponieważ potrzebuję pomocy.
Chciałbym zrobić jak w tytule. Listę wyboru zależną od wcześniejszej listy wyboru. Problem w tym, że nie wiem jak stworzyć pierwszą listę aby działała w sposób w jaki tego oczekuję.
  • Otóż moja lista wygląda tak (1):
    Obrazek

Chcę żeby wyglądała tak (2):
    Obrazek

A dane do tych list mam zbudowane tak, i w ten sposób mają zostać.(3)
    Obrazek
I teraz moje pytanie. Jak zbudować listę (2) czyli bez przerw, na podstawie danych przedstawionych w sposób (3)?
Czy mogę użyć funkcji 'WYSZUKAJ.PIONOWO' tak aby 'druga' lista 'wiedziała', że na podstawie pierwszej listy ma kilka możliwości wyboru?
Czyli inaczej mówiąc wybranie wartości z pierwszej listy daje możliwość wyboru jednej z kilku opcji na drugiej liście jak na obrazku (3)?

Bardzo podobne rozwiązanie jest w tym temacie: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... f=9&t=4187
Jednak tutaj dane do listy są inaczej zbudowane. I zastosowane formuły są dla mnie bardzo skomplikowane. Efekt jednak jest bardzo bliski temu co ja chcę uzyskać, jednak pozostając przy mojej strukturze danych. Dodatkowo wersja z powyższego linku jest 'zamknięta'. Z kolei moją chcę w miarę rozwoju rozbudowywać dopisując kolejne pozycje do danych, a w listach ewentualnie zwiększając zakres komórek.

Mój arkusz w załączniku.
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie jak to stworzyć abym mógł w przyszłości sam sobie z tym poradzić.
Załączniki
Copy.ods
(14.14 KiB) Pobrany 244 razy
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

AOO 4.1.15, LO 25.2.4 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
23wojtas

Post autor: 23wojtas »

Patrz:
Bardzo podobne rozwiązanie jest w tym temacie: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... f=9&t=4187
Jednak tutaj dane do listy są inaczej zbudowane. I zastosowane formuły są dla mnie bardzo skomplikowane. Efekt jednak jest bardzo bliski temu co ja chcę uzyskać, jednak pozostając przy mojej strukturze danych. Dodatkowo wersja z powyższego linku jest 'zamknięta'. Z kolei moją chcę w miarę rozwoju rozbudowywać dopisując kolejne pozycje do danych, a w listach ewentualnie zwiększając zakres komórek.
Przeglądałem ten temat.
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

To jest ten sam post. Zobacz jakie zaproponowałem rozwiązanie w swojej odpowiedzi.
Zarzut co do zamknięcia wersji jest nietrafiony. Obszary nazwane można powiększać i nowe elementy będą automatycznie uwzględniane.
Co do Twojego projektu. W kosztorysie zdecydowałeś się na funkcję WYSZUKAJ.PIONOWO. Rozwijane listy są Ci jak widzę potrzebne jedynie do określenia tego co ma być wyszukane. Zastosowana kontrola poprawności w kolumnie C jest niepoprawna, gdyż nie wyświetli Ci odpowiedniej listy. Wpisana tam formuła zwraca pojedyncza wartość (znalezioną) lub błąd, gdy wartości nie ma.
Trochę zmieniłem Twój projekt i w wierszu 11 i 12 kosztorysu możesz zobaczyć jak to funkcjonuje, chociaż od razu uprzedzam, że i tak nie jest to dobre rozwiązanie z punktu widzenia projektu a nie samej logiki działania.
Nadałem nazwy poszczególnym obszarom.
Załączniki
Copy.ods
(17.89 KiB) Pobrany 455 razy
AOO 4.1.15, LO 25.2.4 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ