[SOLVED] Lista wyboru zależna od innej listy wyboru
[SOLVED] Lista wyboru zależna od innej listy wyboru
Witam,
Chcę osiągnąć taki efekt.
Pierwsza lista wyboru - marka samochodu np.
Audi
Opel
Volvo
Druga lista wyboru zależna od pierwszej, jeżeli w pierwszej wybiore np Opel to Calc zaczyta odpowiednią drugą liste. np. Corsa, Vectra itp.
Dla każdej marki z listy pierwszej stworzę liste drugą z nazwami modeli, tylko jak zrobić, zeby calc wyświetlał prawidłową drugą liste.
Pozdrawiam.
Chcę osiągnąć taki efekt.
Pierwsza lista wyboru - marka samochodu np.
Audi
Opel
Volvo
Druga lista wyboru zależna od pierwszej, jeżeli w pierwszej wybiore np Opel to Calc zaczyta odpowiednią drugą liste. np. Corsa, Vectra itp.
Dla każdej marki z listy pierwszej stworzę liste drugą z nazwami modeli, tylko jak zrobić, zeby calc wyświetlał prawidłową drugą liste.
Pozdrawiam.
LibreOffice 3.6 na Windows 7
Re: Lista wyboru zależna od innej listy wyboru
Dane -> Poprawność danych... -> Zezwalaj: Zakres komórek
W załączniku demo.
Kod: Zaznacz cały
JEŻELI($Arkusz1.$C$4="Audi";{"moje";"jego"};JEŻELI($Arkusz1.$C$4="Opel";{"Corsa";"Vectra"};"wszystkie ukradli"))
- Załączniki
-
- demo.ods
- (8.26 KiB) Pobrany 1918 razy
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
a może coś takiego
- Załączniki
-
- samoch.ods
- (9.29 KiB) Pobrany 2117 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Rewelacja
jesteście wielcy.
Obie formy są dla mnie akceptowalne
Pozdrawiam!

Obie formy są dla mnie akceptowalne

Pozdrawiam!
LibreOffice 3.6 na Windows 7
Byłoby zgrabniej, gdyby nie tworzyć osobnej kopii danych podrzędnych dla każdego wpisu listy nadrzędnej (chodzi o te ukryte kolumny). Zamiast tego, zakres listy w formularzu poprawności mógłby odwoływać się do odpowiedniego fragmentu obszaru wzorcowego za pomocą funkcji przesunięcie(). Zawszeć to mniej bytów pośrednich.arras_1 pisze:a może coś takiego
W załączeniu zmieniona implementacja skoroszytu arrasa.
- Załączniki
-
- samoch.ods
- (9.59 KiB) Pobrany 1424 razy
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: [SOLVED] Lista wyboru zależna od innej listy wyboru
Potrzebuję pomocy mam na zadanie przygotować tak jak by harmonogram obowiązków domowych dla rodziny. I mam problem z listami . Jak zrobić żeby z listy usunąć czynność którą wybrał wcześniejszy domownik?
OpenOffice3.3
może coś takiego
- Załączniki
-
- rejony.ods
- (9.42 KiB) Pobrany 1111 razy
Wielkie dzięki na pewno skorzystam, a jeszcze mam z jedną rzeczą problem chciałabym obowiązki przydzielać wg. cech osoby jak wiek i płeć, czyli ze np. osoba powyżej 18 roku życia i kobieta ma jakieś inne obowiązki do wybrania jak np mala dziewczynka, czy dorosły tata który przychodzi późno do domu
OpenOffice3.3
Witam,
Proszę o pomoc przy moim pliku (załącznik) o co mi chodzi jest wpisane w kratki arkusza.
z góry dzięki za pomoc
Proszę o pomoc przy moim pliku (załącznik) o co mi chodzi jest wpisane w kratki arkusza.
z góry dzięki za pomoc
- Załączniki
-
- samoch-1.ods
- (19.38 KiB) Pobrany 441 razy
Libre Office 5.1.5.2
Może coś takiego
- Załączniki
-
- samoch-11.ods
- (11.49 KiB) Pobrany 516 razy
Czemu po zmianie w Danych z Volvo na Toyotę zaczyna "krzaczyć" w Liście wyboru?
Muszę mieć możliwość wprowadzania i zmiany na dowolne inne marki
Muszę mieć możliwość wprowadzania i zmiany na dowolne inne marki
- Załączniki
-
- samoch-11.ods
- (13.66 KiB) Pobrany 354 razy
Libre Office 5.1.5.2
Bo w arkuszu DANE istnieją nazwane obszary, a LISTA WYBORU.A3 zawiera nazwę obszaru, z którego pobiera się listę wyboru.
Tak więc A3: Toyota nie ma nic wspólnego DANE.F3: Toyota. Dane/Poprawność proponuje listę wyboru z DANE.Toyota, a takiego zakresu nie ma.
W przypadku, kiedy chcesz bez swobodnie modyfikować kategorie w kolumnie A, radzę zrezygnować z nazwanych obszarów na korzyść wyszukiwania w nagłówkach arkusza DANE. Wymaga to zmiany definicji formuł w kolumnie LISTA WYBORU.B. Przyda się funkcja WYSZUKAJ.POZIOMO oraz albo PODAJ.POZYCJĘ i PRZESUNIĘCIE. Zobacz, jak zrobiono kolumnę C i zbuduj B przez analogię.
Tak więc A3: Toyota nie ma nic wspólnego DANE.F3: Toyota. Dane/Poprawność proponuje listę wyboru z DANE.Toyota, a takiego zakresu nie ma.
W przypadku, kiedy chcesz bez swobodnie modyfikować kategorie w kolumnie A, radzę zrezygnować z nazwanych obszarów na korzyść wyszukiwania w nagłówkach arkusza DANE. Wymaga to zmiany definicji formuł w kolumnie LISTA WYBORU.B. Przyda się funkcja WYSZUKAJ.POZIOMO oraz albo PODAJ.POZYCJĘ i PRZESUNIĘCIE. Zobacz, jak zrobiono kolumnę C i zbuduj B przez analogię.
JJ
Propozycja bez definiowania kolumn, niezależna od zmiany nazw , możliwość dodania marek samochodów wraz z cenami
- Załączniki
-
- samoch-12.ods
- (13.11 KiB) Pobrany 910 razy
Odkopuję top ponieważ potrzebuję pomocy.
Chciałbym zrobić jak w tytule. Listę wyboru zależną od wcześniejszej listy wyboru. Problem w tym, że nie wiem jak stworzyć pierwszą listę aby działała w sposób w jaki tego oczekuję.
Czy mogę użyć funkcji 'WYSZUKAJ.PIONOWO' tak aby 'druga' lista 'wiedziała', że na podstawie pierwszej listy ma kilka możliwości wyboru?
Czyli inaczej mówiąc wybranie wartości z pierwszej listy daje możliwość wyboru jednej z kilku opcji na drugiej liście jak na obrazku (3)?
Bardzo podobne rozwiązanie jest w tym temacie: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... f=9&t=4187
Jednak tutaj dane do listy są inaczej zbudowane. I zastosowane formuły są dla mnie bardzo skomplikowane. Efekt jednak jest bardzo bliski temu co ja chcę uzyskać, jednak pozostając przy mojej strukturze danych. Dodatkowo wersja z powyższego linku jest 'zamknięta'. Z kolei moją chcę w miarę rozwoju rozbudowywać dopisując kolejne pozycje do danych, a w listach ewentualnie zwiększając zakres komórek.
Mój arkusz w załączniku.
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie jak to stworzyć abym mógł w przyszłości sam sobie z tym poradzić.
Chciałbym zrobić jak w tytule. Listę wyboru zależną od wcześniejszej listy wyboru. Problem w tym, że nie wiem jak stworzyć pierwszą listę aby działała w sposób w jaki tego oczekuję.
- Otóż moja lista wygląda tak (1):
Chcę żeby wyglądała tak (2):
A dane do tych list mam zbudowane tak, i w ten sposób mają zostać.(3)
Czy mogę użyć funkcji 'WYSZUKAJ.PIONOWO' tak aby 'druga' lista 'wiedziała', że na podstawie pierwszej listy ma kilka możliwości wyboru?
Czyli inaczej mówiąc wybranie wartości z pierwszej listy daje możliwość wyboru jednej z kilku opcji na drugiej liście jak na obrazku (3)?
Bardzo podobne rozwiązanie jest w tym temacie: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... f=9&t=4187
Jednak tutaj dane do listy są inaczej zbudowane. I zastosowane formuły są dla mnie bardzo skomplikowane. Efekt jednak jest bardzo bliski temu co ja chcę uzyskać, jednak pozostając przy mojej strukturze danych. Dodatkowo wersja z powyższego linku jest 'zamknięta'. Z kolei moją chcę w miarę rozwoju rozbudowywać dopisując kolejne pozycje do danych, a w listach ewentualnie zwiększając zakres komórek.
Mój arkusz w załączniku.
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie jak to stworzyć abym mógł w przyszłości sam sobie z tym poradzić.
- Załączniki
-
- Copy.ods
- (14.14 KiB) Pobrany 244 razy
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
Przeczytaj podobny post https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... 187#p17350
AOO 4.1.15, LO 25.2.4 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Patrz:
Przeglądałem ten temat.Bardzo podobne rozwiązanie jest w tym temacie: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... f=9&t=4187
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
To jest ten sam post. Zobacz jakie zaproponowałem rozwiązanie w swojej odpowiedzi.
Zarzut co do zamknięcia wersji jest nietrafiony. Obszary nazwane można powiększać i nowe elementy będą automatycznie uwzględniane.
Co do Twojego projektu. W kosztorysie zdecydowałeś się na funkcję WYSZUKAJ.PIONOWO. Rozwijane listy są Ci jak widzę potrzebne jedynie do określenia tego co ma być wyszukane. Zastosowana kontrola poprawności w kolumnie C jest niepoprawna, gdyż nie wyświetli Ci odpowiedniej listy. Wpisana tam formuła zwraca pojedyncza wartość (znalezioną) lub błąd, gdy wartości nie ma.
Trochę zmieniłem Twój projekt i w wierszu 11 i 12 kosztorysu możesz zobaczyć jak to funkcjonuje, chociaż od razu uprzedzam, że i tak nie jest to dobre rozwiązanie z punktu widzenia projektu a nie samej logiki działania.
Nadałem nazwy poszczególnym obszarom.
Zarzut co do zamknięcia wersji jest nietrafiony. Obszary nazwane można powiększać i nowe elementy będą automatycznie uwzględniane.
Co do Twojego projektu. W kosztorysie zdecydowałeś się na funkcję WYSZUKAJ.PIONOWO. Rozwijane listy są Ci jak widzę potrzebne jedynie do określenia tego co ma być wyszukane. Zastosowana kontrola poprawności w kolumnie C jest niepoprawna, gdyż nie wyświetli Ci odpowiedniej listy. Wpisana tam formuła zwraca pojedyncza wartość (znalezioną) lub błąd, gdy wartości nie ma.
Trochę zmieniłem Twój projekt i w wierszu 11 i 12 kosztorysu możesz zobaczyć jak to funkcjonuje, chociaż od razu uprzedzam, że i tak nie jest to dobre rozwiązanie z punktu widzenia projektu a nie samej logiki działania.
Nadałem nazwy poszczególnym obszarom.
- Załączniki
-
- Copy.ods
- (17.89 KiB) Pobrany 455 razy
AOO 4.1.15, LO 25.2.4 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Ważne!