[SOLVED] Szara tabela OOo

Użytkowanie edytora dokumentów
sereg2

[SOLVED] Szara tabela OOo

Post autor: sereg2 »

Witam!

Zgodnie z zasadą, by pytać mądrzejszych, tako i ja pytam: co jest nie tak?

Otóż gdy tworzę tabelę w Writer ukazuje mi się wielki, szary prostokąt. Mogę go zmieniać: powiąkszać, pomniejszać...mogę "kolorować" i wypełniać komórki tekstem - no problem. Tyle że nadal mam przed sobą ten szary prostokąt. Wiem, że mogę edytować tabelę, bo gdy na przykład przekonwertuje to na PDF to tabela jest taka jak powinna być.
Podobnie sprawa ma się gdy wklejam tabelę z innych plików lub stron internetowych - szara masa.

Co ciekawe, jeżeli wkleję/stworzę tabelę w Calc to bez problemu mogę ją wrzucić do Writer - nie dość,że jest taka jak ją stworzyłem, to jest widoczna :?

Pokazuje to pierwszy printscreen "OOo". Są tam dwie tabele wiodczne (jedna stworzona w Calc, a druga wklejona do Calc z PDF i następnie przeklejona do Writer'a). Natomiast ta szara masa, to tabela tworzona w Writer.

screen OOo2 pokazuje możliwość edycji tabeli stworzonej w Calc. Nie wiem ja się nazywa ta funckja, ale w Writer pokazuje się "mini okno" Calc.

Mam Sun OOo 3.1.

Proszę o pomoc.
Załączniki
OOo.jpg
OOo2.jpg
Jan_J

Re: Szara tabela OOo

Post autor: Jan_J »

Czy wielki szary prostokąt nie jest po prostu artefaktem? nieodświeżonym fragmentem ekranu po zamknięciu okna dialogowego? W OOo zdarzają się takie wpadki. Są nieeleganckie i denerwujące, ale poza tym nie robią szkody.
Niestety, nie udało mi się uzyskać opisanego przez Ciebie efektu ani pod Linuksem/rpm, ani w Win32.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
sereg2

Re: Szara tabela OOo

Post autor: sereg2 »

dzięki wielkie !!

tzn, poszukałem jeszcze raz we wszystkich opcjach, narzędziach, pomocach technicznych itd o tym co piszesz no i znalazłem rozwiązanie 8-) przypadkowo :)

Narzędzia -> Opcje -> OpenOffice Writer -> Widok .i tam trzeba zaznaczyć "tabele" w kolumnie _wyślwietl_

że też od razu na to nie wpadłem :lol:

Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź!
Zablokowany