Zautomatyzowanie otwerania formularza

Użytkowanie programu bazodanowego

Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez klumb » Pn lis 02, 2009 2:39 pm

Witam czy jset możliwość a jeśli tak to jak zrobić aby po kliknięciu w skrót od naszej bazy danych otwierał się tylko formuklarz do niej w pełnym oknie.
Openoffice 2.4/Windows XP
klumb
 
Posty: 8
Dołączył(a): So paź 31, 2009 5:50 pm

Re: Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez jkwin » Cz lis 19, 2009 6:59 am

Zapisz formularz jako plik odt i okresl w formularzu(zapisanym jako odt) zrodlo danych.
jkwin
 
Posty: 28
Dołączył(a): Pt cze 12, 2009 5:57 pm

Re: Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez klumb » So lis 21, 2009 4:09 pm

Dzięki ale mógłbyś dokładnie mi powiedzieć jak to zrobić, ponieważ jak połanczam z bazą danych rekordy mi się nie pojawiają do dodawnia lub odejmowania rekordy
Openoffice 2.4/Windows XP
klumb
 
Posty: 8
Dołączył(a): So paź 31, 2009 5:50 pm

Re: Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez jkwin » N lis 22, 2009 11:14 pm

Otwierasz utworzony formularz, zapisujesz go poleceniem "Zapisz kopie jako.." np. na Pulpicie. Następnie uruchamiasz pasek narzędzi "Formanty", włączasz na nim tryb Projektu, klkasz na pierwsze pole w zapisanej na pulpicie kopii formularza i na pasku ikone Formularz. W zakladce Dane wskazujesz Zrodlo danych (twoja baza), Ty zawartosci(tabela) i Zawartosc(nazwa tabeli). We wlasciwosciach pola (formantu- klikasz ikone Formant na pasku) ustawiasz pole bazy dla danego formantu itd. Wylaczasz tryb projektu na pasku i wszystko. Pasek "Nawigacja formularza" pojawi sie na dole.
jkwin
 
Posty: 28
Dołączył(a): Pt cze 12, 2009 5:57 pm

Re: Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez klumb » Pn lis 23, 2009 11:33 pm

Dziękuje serdecznie za pomoc rzeczywiście wszystko działa jak należy jednak openoffice widzę że nie raz mnie jeszcze zaskoczy :D

Po wypowiedziach osób na forum widzę że nie ma jeszcze wielu zwolenników openoffice i po części się temu nie dziwię sam kilka ładnych lat (ok 8 lat) pracowałem na pakietach office i bez porządnej lektury nie łatwo przejść na openoffice. Ale ja nie mam zamiaru się zrazić. Zraziłem się już dawno do komercyjnych programów za które trzeba słono płacić i tak niektóre rzeczy się sypią, jak na przykład windows. Programiści stwierdzili w nim ponad 200 poważnych wad a jednak jest najpopularniejszym systemem, moim zdaniem problem polega w edukacji każdy myśli że jak za darmo to już lipa jakaś, ale to nie tak wygląda kto pracuje na serwerach to na pewno wie że SunSolaris ma bardzo superowe opragramowanie, że Windows się chowa, ale stanowczo za mało edukacji i szkoleń z openoffice z zaawansowanych rzeczy np: makra itp

ale się rozpisałem jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc
Ostatnio edytowano Śr lis 25, 2009 12:21 am przez quest-88, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Masa byków. Poprawiłem wszystkie orty i kilka błędów styl.
Openoffice 2.4/Windows XP
klumb
 
Posty: 8
Dołączył(a): So paź 31, 2009 5:50 pm

Re: Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez pawel00_17 » Pn lut 08, 2010 12:01 pm

Witam serdecznie,

mam podobny problem:(
Mianowicie zapisuję formularz na pulpicie w formacie "odt" po jego otwarciu nie mogę znaleźć opcji umożliwiającej przypisanie do pul źródła danych o którym mowa powyżej. wyciągnąłem przycisk włącz-wyłącz tryp projektu na pasek zadań jednak sekundę po tym on znika.
Proszę o pomoc. pracuję na wersji OpenOffice.org 3.1. na systemie Xp i Vista
PAWEL
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
pawel00_17
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn lut 08, 2010 11:28 am

Re: Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez jkwin » Pn lut 08, 2010 7:10 pm

A co z paskiem narzędzi "Formanty"?
jkwin
 
Posty: 28
Dołączył(a): Pt cze 12, 2009 5:57 pm

Re: Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez pawel00_17 » Wt lut 09, 2010 3:58 pm

No właśnie mam taki problem że nie potrafię go wyciągnąć.
wyciągnąłem tylko przycisk włącz-wyłącz projekt ale po zamknięciu narzędzia edycji pasków znika.
PAWEL
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
pawel00_17
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn lut 08, 2010 11:28 am

Re: Zautomatyzowanie otwerania formularza

Postprzez jkwin » Wt lut 09, 2010 6:10 pm

Wyciągnąłeś jedną ikonkę z paska?
Widok/Paski narzędzi/Formanty - masz przy tym ptaszka?
jkwin
 
Posty: 28
Dołączył(a): Pt cze 12, 2009 5:57 pm


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości