Witam
Mam problem ze scalaniem tabeli we writer (oo 3.3); sprawdziłem w pomocy, ale funkcja "scal tabelę" w "tabela" nie jest nigdy u mnie aktywna.
Nie wiem przy tym co zrobić z tym poleceniem z pomocy: "Łączy dwie następujące po sobie tabele w jedną. Łączone tabele muszą ze sobą bezpośrednio sąsiadować i nie mogą być rozdzielone pustym akapitem." - chodzi oczywiście o drugie zdanie. Potrafię bowiem doprowadzić przez różne dziwne działania, że pomiędzy tabelami nie ma odstępu, ale nie da się tego u mnie zrobić przez backspace, i w rezultacie tabele są połączone, liczby porządkowe (f12) też są ok. (tzn. jest kontynuacja), ale nie udaje się zaznaczyć obu pseudopołączonych tabeli razem, ani wykonać na obu łącznie sortowania, a o to sortowanie czy liczenie sum, w połączonych tabelach, szczególnie mi chodzi.
Scalanie tabeli we writer
Scalanie tabeli we writer
OpenOffice.ux.pl3 na xp
Re: Scalanie tabeli we writer
Ok., dałem radę z tym scalaniem, ze wszystkimi funkcjami jakie potrzebuję, to jest ujednoliceniem obu tabel pozwalającym sortować i sumować.
Być może komuś się przyda - po prostu kopiuje się jedną tabelę i wkleja ją umieszczając wcześniej kursor w ostatnim wierszu drugiej z tabel, w pierwszej z kolumn tego wiersza (dla moich potrzeb jest to liczba porządkowa wprowadzana przez f12). I jest sposób całkiem inny niż w pomocy writera; wobec nieaktywnego "scal tabele".
Być może komuś się przyda - po prostu kopiuje się jedną tabelę i wkleja ją umieszczając wcześniej kursor w ostatnim wierszu drugiej z tabel, w pierwszej z kolumn tego wiersza (dla moich potrzeb jest to liczba porządkowa wprowadzana przez f12). I jest sposób całkiem inny niż w pomocy writera; wobec nieaktywnego "scal tabele".
OpenOffice.ux.pl3 na xp