Witam!
Mam następujący problem. Otóż korzystam z bazy danych OOo już od wielu lat i jeszcze nie spotkałem się z takim problemem, żeby baza danych nie chciała się uruchamiać.
Korzystałem już na Viście, Siódemce i Ósemce i wszystko było okej. Do wczoraj.
Arkusze kalkulacyjne działają mi bezbłędnie, ale gdy tylko włączę jakąkolwiek bazę danych, ona, wraz z wszystkimi arkuszami kalkulacyjnymi, mi się wyłączy. To znaczy wygląda to tak:
1. Klikam na ikonkę pliku
2. Włącza się to okienko z logiem Open Office'a i ładowaniem.
3. Włącza się okno bazy danych, ale zanim się cokolwiek tam wyświetli, natychmiast się wyłącza.
4. No i nic...
Cała ta operacja trwa może z 1/3 sekundy, może nawet krócej.
Nie mam zielonego pojęcia co się dzieje. Nie wyświetla mi się żaden błąd, tylko od razu jakby proces znikał. Najdziwniejsze jest to, że to wyłączanie bazy danych pociąga za sobą także arkusze kalkulacyjne. Nie wiem jak z innymi programami, ale jeszcze mi Writer działa. To chyba wina tej bazy danych.
Próbowałem reinstalkę robić, tj. wybierając opcję napraw.
Czy ktoś wie, co może być tego przyczyną? Co mam sprawdzić, co zrobić?
Z góry dzięki za pomoc,
Smokofenek.
(ROZWIĄZANY) Nie można uruchomić bazy danych
-
(ROZWIĄZANY) Nie można uruchomić bazy danych
Ostatnio zmieniony ndz cze 09, 2013 11:28 pm przez Smokofenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Open Office 3.4.1
Windows 8 64bit
Windows 8 64bit
Re: Nie można uruchomić bazy danych
Czy "wczoraj" coś się stało? instalacja nowej wersji OOo? upgrade systemu? upgrade Javy?
Czy tak samo się dzieje przy uruchamianiu Base przez Plik/Nowy/Baza danych?
Czy tak samo się dzieje po usunięciu (bezpieczniej: po zmianie nazwy) katalogu z prywatną konfiguracją OOo (domyślnie c:\users\Ty\DataRoaming\openoffice.org albo podobnie)?
Czy tak samo się dzieje przy uruchamianiu Base przez Plik/Nowy/Baza danych?
Czy tak samo się dzieje po usunięciu (bezpieczniej: po zmianie nazwy) katalogu z prywatną konfiguracją OOo (domyślnie c:\users\Ty\DataRoaming\openoffice.org albo podobnie)?
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
-
Re: Nie można uruchomić bazy danych
1. Zainstalowałem Javę 64bit, prawie o tym zapomniałem.
2. Tak. Próbowałem nawet uruchomić bezpośredni z folderu OpenOffica z administracyjnymi uprawnieniami.
3. Dzięki wielkie! To pomogło
Problem naprawiony
(A jednak nie, bo otworzyć, plik się otworzy, ale przy wybraniu opcji Tabele już jest błąd)
Ad.1 i Ad.3 -> Zauważyłem, że to java dzięki temu, że po usunięciu tego folderu udało mi się wejść w plik, ale był błąd, że nie zainstalowano JRE. Mam JRE 7 64bit, a 32bit nie mogę zainstalować bo jest error, że już jest zainstalowana inna wersja javy. Teraz bez tego folderu jest taki błąd, a z tym folderem nie da się wejść w ogóle :/ Nie wiem co zrobić.
Kombinuję i kombinuję, ale nie wiem, spróbuję jeszcze przeinstalować OOo.
Na razie udało mi się ustalić, że to wina pliku javasettings_Windows_x86 bo jak podmieniłem go na tamten stary to się znowu zamyka :/
Zawartość nowego:
I starego:
Powiem tylko tyle, że Java jest w tym folderze, ale jest to wersja 64bit, a 32bit nie mam i niestety system uniemożliwia mi jej zainstalowanie.
Jeśli mogę jakieś info podać to chętnie to zrobię, byleby zadziałało :p
EDIT 1: Miałem Javę 32, ale zmieniłem ją wtedy na 64 bo potrzebowałem do Minecrafta, którego serwer bez tego nie chodził (Single owszem, ale ja hostuję domowy serwer także)
EDIT 2: Problem rozwiązany. To była moja wina... ja głupi, gdy instalowałem Javę 64, zainstalowałem ją na wersji 32bit (nie wiedziałem, że to tak wpłynie na wszystko).
Windows uważał, że Java 32bit jest zainstalowana i uniemożliwiał mi zainstalowanie jej ponownie. Zaś OOo nie widział 32bit bo de facto była podmieniona przez 64bit.
Teraz wszystko śmiga ładnie
EDIT 3: Szkoda, że nie da się tutaj dać punktów pomógł czy czegoś w tym rodzaju bo bardzo pomogłeś
Gdyby nie podpowiedź, że to ten folder, w sumie nie wiedziałbym kompletnie, czemu się to tak zachowuje, a gdybym nie poszperał w Javie, dzięki temu errorowi, nie znalazłbym przyczyny, którą była moja lekkomyślność 
Jeszcze raz dziękuję
2. Tak. Próbowałem nawet uruchomić bezpośredni z folderu OpenOffica z administracyjnymi uprawnieniami.
3. Dzięki wielkie! To pomogło

Ad.1 i Ad.3 -> Zauważyłem, że to java dzięki temu, że po usunięciu tego folderu udało mi się wejść w plik, ale był błąd, że nie zainstalowano JRE. Mam JRE 7 64bit, a 32bit nie mogę zainstalować bo jest error, że już jest zainstalowana inna wersja javy. Teraz bez tego folderu jest taki błąd, a z tym folderem nie da się wejść w ogóle :/ Nie wiem co zrobić.
Kod: Zaznacz cały
java version "1.7.0_21"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_21-b11)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 23.21-b01, mixed mode)
Na razie udało mi się ustalić, że to wina pliku javasettings_Windows_x86 bo jak podmieniłem go na tamten stary to się znowu zamyka :/
Zawartość nowego:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!--This is a generated file. Do not alter this file!-->
<java xmlns="http://openoffice.org/2004/java/framework/1.0" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<enabled xsi:nil="true"></enabled>
<userClassPath xsi:nil="true"></userClassPath>
<vmParameters xsi:nil="true"></vmParameters>
<jreLocations xsi:nil="true"></jreLocations>
<javaInfo xsi:nil="true">
</javaInfo>
</java>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!--This is a generated file. Do not alter this file!-->
<java xmlns="http://openoffice.org/2004/java/framework/1.0" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<enabled xsi:nil="true"/>
<userClassPath xsi:nil="true"/>
<vmParameters xsi:nil="true"/>
<jreLocations xsi:nil="true"/>
<javaInfo xsi:nil="false" vendorUpdate="2011-01-07" autoSelect="true">
<vendor>Oracle Corporation</vendor>
<location>file:///C:/Tools/Java/jre7</location>
<version>1.7.0_21</version>
<features>0</features>
<requirements>0</requirements>
<vendorData>660069006C0065003A002F002F002F0043003A002F0054006F006F006C0073002F004A006100760061002F006A007200650037002F00620069006E002F0063006C00690065006E0074002F006A0076006D002E0064006C006C00</vendorData>
</javaInfo>
</java>
Jeśli mogę jakieś info podać to chętnie to zrobię, byleby zadziałało :p
EDIT 1: Miałem Javę 32, ale zmieniłem ją wtedy na 64 bo potrzebowałem do Minecrafta, którego serwer bez tego nie chodził (Single owszem, ale ja hostuję domowy serwer także)
EDIT 2: Problem rozwiązany. To była moja wina... ja głupi, gdy instalowałem Javę 64, zainstalowałem ją na wersji 32bit (nie wiedziałem, że to tak wpłynie na wszystko).
Windows uważał, że Java 32bit jest zainstalowana i uniemożliwiał mi zainstalowanie jej ponownie. Zaś OOo nie widział 32bit bo de facto była podmieniona przez 64bit.
Teraz wszystko śmiga ładnie

EDIT 3: Szkoda, że nie da się tutaj dać punktów pomógł czy czegoś w tym rodzaju bo bardzo pomogłeś

Jeszcze raz dziękuję

Open Office 3.4.1
Windows 8 64bit
Windows 8 64bit