[SOLVED] Zbyt wielki przeskok pomiędzy linijkami.
[SOLVED] Zbyt wielki przeskok pomiędzy linijkami.
To dziwne ale mając kilka dokumentów w OpenOffice, które każde liczy po kilkadziesiąt stron, w niektórych fragmentach pojawia się uciążliwy przeskok.
Polega to na tym że gdy klikam klawisz ,,enter”, by rozpocząć kolejne z danie poniżej w kolejnej linijce, okazuje się że przeskok jest zbyt wielki.
Tzn. pojawia się zbyt wielka przerwa, pomiędzy dwoma linijkami powyższej z poniższą.
Kombinuję jak mogę by naprawiać te błędy, np.. wycinając i wklejając na nowo całą treść, ale nawet to nie zawsze wychodzi.
Gdy zaczynam nowy dokument, to przez kilka dni jest O.K. Ale potem coś znów się dzieje.
Teraz już mam pozaczynane kilkudziesięciostronicowe dokumenty, zatem jedyna opcja to naprawa tych dokumentów.
Nie wiem jednak jak to naprawiać?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
ps.
Wątek ten również pisałem w OpenOffice, i przeskoki się pojawiały, ale po wklejeniu na forum znikły.

Polega to na tym że gdy klikam klawisz ,,enter”, by rozpocząć kolejne z danie poniżej w kolejnej linijce, okazuje się że przeskok jest zbyt wielki.
Tzn. pojawia się zbyt wielka przerwa, pomiędzy dwoma linijkami powyższej z poniższą.
Kombinuję jak mogę by naprawiać te błędy, np.. wycinając i wklejając na nowo całą treść, ale nawet to nie zawsze wychodzi.
Gdy zaczynam nowy dokument, to przez kilka dni jest O.K. Ale potem coś znów się dzieje.
Teraz już mam pozaczynane kilkudziesięciostronicowe dokumenty, zatem jedyna opcja to naprawa tych dokumentów.
Nie wiem jednak jak to naprawiać?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
ps.
Wątek ten również pisałem w OpenOffice, i przeskoki się pojawiały, ale po wklejeniu na forum znikły.
OpenOffice.org. 3.3.0. Apple - OS X

Re: Zbyt wielki przeskok pomiędzy linijkami.
Włącz widok znaków sterujących (kontrolka ¶ na listwie narzędziowej), żeby być świadomym co naprawdę dzieje się z wpisywanym tekstem.
Sprawdź właściwości stylu akapitowego linijek z powiększonym odstępem.
Sprawdź nazwę tego stylu, czy zgadza się z nazwą stylu dla linijek bez odstępu.
Usuń we właściwościach automatycznego formatowania wpisy dot. stosowania stylów.
W razie potrzeby we właściwościach stosowanych przez siebie stylów zmodyfikuj reguły następstwa (organizator / następny styl).

Usuń we właściwościach automatycznego formatowania wpisy dot. stosowania stylów.
W razie potrzeby we właściwościach stosowanych przez siebie stylów zmodyfikuj reguły następstwa (organizator / następny styl).
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)

LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Jan_J pisze:Włącz widok znaków sterujących (kontrolka ¶ na listwie narzędziowej), żeby być świadomym co naprawdę dzieje się z wpisywanym tekstem.
Dziękuję Jan. W moim Apple Mac os x, nie mogę znaleźć opcji; widok znaków sterujących (kontrolka ¶ na listwie narzędziowej)
Dodam że w jednym dokumencie, mam fragmenty tekstu które zachowują bezproblemowy odstęp, a jedynie niektóre fragmenty tekstu, posiadają problemowy ( zbyt wielki ) odstęp.
Czcionkę mam tę samą dla całego tekstu, zatem jedynie problem tkwi w zbyt wielkiej odległości pomiędzy dwoma linijkami tekstu.
Nie wiem też czy aby naprawić zbyt wielkie odstępy ( pomiędzy linijkami tekstu ), czy powinienem wpierw zaznaczyć cały tekst z problemem, a potem przejść do funkcji która to naprawi?
Dziękuje za pomoc.

Widok/.../Znaki niedrukowalnenamini pisze:W moim Apple Mac os x, nie mogę znaleźć opcji; widok znaków sterujących (kontrolka ¶ na listwie narzędziowej)
Zobacz czy różnią się one stylami. Rozwijalne pole kombi z nazwami stylów powinieneś mieć na listwie narzędziowej; możesz też otworzyć narzędzie Stylista (F11; nie wiem czy w Mac-u tak sami).mam fragmenty tekstu które zachowują bezproblemowy odstęp, a jedynie niektóre fragmenty tekstu, posiadają problemowy ( zbyt wielki ) odstęp.
Style to znacznie więcej niż wybór czcionki; poczytaj np. na blogu Minia http://przepis-na-lo.pl albo w helpie.
JJ

Włączyłem powyższą opcję, i ukazało mi się pełno kontrolek; ¶, i w miejscach akapitu strzałek. →Jan_J pisze:Widok/.../Znaki niedrukowalne
.
kontrolki te ¶ występują przed zdaniami i na ich końcu. Zatem odstępy nich równie są zbyt wielkie, lub w porządku. Np.
¶
¶
¶
¶
¶
¶
¶
Powyżej 3 pierwsze kontrolki ( i moje zdania w linijkach ) są O.K., natomiast poniżej 3 kontrolki mają zbyt wielki odstęp.
Nie wiem czy da się nie tylko uniknąć problem przed pisaniem kolejnych tekstów, ale również chciałbym naprawić setki zdań które mają błędy zbyt wielkich odstępów.
Dziękuję Bardzo Jan_J.

Znaki ¶ uwidoczniają końce bloków akapitowych.namini pisze: ¶ występują przed zdaniami i na ich końcu. Zatem odstępy nich równie są zbyt wielkie, lub w porządku. Np.
¶
¶
¶
¶
¶
¶
¶
Powyżej 3 pierwsze kontrolki ( i moje zdania w linijkach ) są O.K., natomiast poniżej 3 kontrolki mają zbyt wielki odstęp.
Teraz sprawdź, jakie style zastosowano do formatowania tych bloków: czy te same? stając kursorem w danym bloku, zobacz jaka nazwa stylu jest aktywna w styliście.
Zmieniając przypisanie stylu do akapitu, zmienisz m.in. także jego formatowanie. Być może o to chodzi.
JJ

Dziękuję Jan, po raz kolejny. 	
Jak domyślasz się nie radzę sobie w temacie.
Wpierw kliknąłem na; „widok”,
- ,,znaki niedrukowane”.
Potem kliknąłem na ,,format”,
otworzyłem tabelkę ,,style i formatowanie”. ( skrót ⌘7. ).
Mam tam mnóstwo rzeczy powypisywane.
Potem bez względu gdzie najadę myszką, lub zaznaczę fragment tekstu, to nic nie zauważam abym był wstanie odczytać jakieś dane .
Czy mogę Jan, jeszcze prosić Cię o pomoc, co dokładnie mam robić?
Coś musiało się stać prostego, bo ja nigdy nie grzebię w ustawieniach.

Jak domyślasz się nie radzę sobie w temacie.
Wpierw kliknąłem na; „widok”,
- ,,znaki niedrukowane”.
Potem kliknąłem na ,,format”,
otworzyłem tabelkę ,,style i formatowanie”. ( skrót ⌘7. ).
Mam tam mnóstwo rzeczy powypisywane.
Potem bez względu gdzie najadę myszką, lub zaznaczę fragment tekstu, to nic nie zauważam abym był wstanie odczytać jakieś dane .
Czy mogę Jan, jeszcze prosić Cię o pomoc, co dokładnie mam robić?
Coś musiało się stać prostego, bo ja nigdy nie grzebię w ustawieniach.

Dziękuję Jan za tak obrazowe informacje.belstar pisze:Rób jak na obrazku
Dobrze poszły mi punkty; 1-2-3-.
Następnie u mnie w okienku ,,style i formatowanie”, spośród wielu innych napisów, stale zaznaczony pozostaje napis; „TREŚĆ TEKSTU”.
Zatem nie wiem czy mogę zaliczyć to do typu "sprawdzania", skoro bez względu gdzie klikam na tekst, to nic mi się nie zmienia w tabelce ,,style i formatowanie” ?
A może ja powinienem w jakiś specjalny sposób klikać na akapit tekstu? Może klikam nie w niewłaściwe miejsce, bo np. przed akapitem mam aż 3 pola do kliknięcia.
W opcji 5 i 6 już teraz widzę że też nie będę bardzo wiedział jak, co należy zmienić.
Wybacz mi Janie, że ciągnę jeszcze ten temat, ale jest to dla mnie ważne, bo narobiłem błędów w kilkudziesięciostronicowych dokumentach i teraz nie wiem jak z tego wyjść.
A jeszcze muszę to poprawiać, czyli dopisywać, lecz błąd zmusza mnie do kontynuowania błędnego zapisu.

Musisz zmienić styl akapitu. Jeśli umieścisz kursor na feralnym akapicie w oknie Style i formatowanie podświetlony będzie styl jakim jest formatowany akapit. Umieść kursor na nim, kliknij prawym klawiszem myszki, i z menu wybierz Modyfikuj. Pokarze ci się okno z wieloma zakładkami do formatowania wybranego stylu. Tam poszukaj odpowiednich opcji.
Lub
Klikając(2x) na inny styl nadajesz ten styl, miejscu w którym jesteś.
Zaznacz styl Treść dokumentu i sprawdź jak jest sformatowany (Modyfikuj)
http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... ?f=4&t=372
Rozwiązanie z linku
Napisz całą pracę, nie zwracając uwagi na to co i jak jest sformatowane. Zaznacz ją (Crtl+A)i skopiuj (Ctrl+C) otwórz nowy dokument i wklej specjalnie (Ctrl+Shift+V) wybierając niesformatowany tekst. Potem formatuj sobie tak jak podano w linku tworząc nowe style lub używając standardowo zdefiniowanych.
Tak na marginesie zmianę stylu zrobisz szybciej jak formatowanie całego dokumentu

Lub
Rozwiązanie z linku
Napisz całą pracę, nie zwracając uwagi na to co i jak jest sformatowane. Zaznacz ją (Crtl+A)i skopiuj (Ctrl+C) otwórz nowy dokument i wklej specjalnie (Ctrl+Shift+V) wybierając niesformatowany tekst. Potem formatuj sobie tak jak podano w linku tworząc nowe style lub używając standardowo zdefiniowanych.
Tak na marginesie zmianę stylu zrobisz szybciej jak formatowanie całego dokumentu
LibreOffice 5.1.2.2  Ubuntu 16 LTS

belstar pisze:Musisz zmienić styl akapitu. Jeśli umieścisz kursor na feralnym akapicie w oknie Style i formatowanie podświetlony będzie styl jakim jest formatowany akapit. Umieść kursor na nim, kliknij prawym klawiszem myszki, i z menu wybierz Modyfikuj. Pokarze ci się okno z wieloma zakładkami do formatowania wybranego stylu. Tam poszukaj odpowiednich opcji.
Lub
Rozwiązanie z linku
Bardzo sie cieszę, Jan i Belstar, bo w końcu coś drgnęło, i chyba nawet w pełni się naprawiło
Proszę tylko dla upewnienia o potwierdzenie, czy to co uczynię nie zamieszam czegoś nie poprawnie w moim dokumencie.
W tabelce o nazwie;
styl akapitu; treść tekstu
pojawiła się informacja że;
Odstęp;
Od góry 0.00 cm.
Od dołu 0.21 cm.
Zauważyłem że w innych prawidłowych fragmentach mam ustawione na;
Od góry 0.00 cm.
Od dołu 0.00 cm.
Zamieniłem zatem pozycję 0.21 cm. na opcję; 0.00 cm.
Wszystko natychmiast się poprawiło
Zanim przejdę z brudnopisu na oryginał dokumentu proszę o potwierdzenie.
Dziękuję najmocniej Jan i Belstar.

Tak, o to chodzi.
Wskutek działania autoformatowania (albo innych zaszłości) niektóre Twoje akapity miały styl Domyślnie, a niektóre Treść Tekstu. Twoje działanie ujednoliciło odstępy w obu, choć mogą wystąpić także inne różnice (krój czcionki, wielkość pisma, przenoszenie wyrazów, wyrównywanie marginesów, kontrola sierot itd.). Kompletne ujednolicenie wymagałoby przypisania tego samego stylu wszystkim podobnym (pod względem funkcji) obszarom.
Edytory biurowe wyglądają na łatwe w obsłudze programy, bo przecież sformatować tekst potrafi nawet uczeń podstawówki. I często ta elementarna (nie)umiejętność projektowania dokumentu pozostaje na całe życie nawet osobom, które muszą sobie radzić z całkiem obszernymi dokumentami. Zaś wodotryski autoformatowania tak naprawdę utrudniają utrzymanie porządku.
Wniosek: warto zacząć panować nad stylami. Poczytaj artykuły z blogu MInia: http://przepis-na-lo.pl/2012/09/wprowadzenie-do-stylow/ -- naprawdę przystępnie to opisał, i krótko.

Wskutek działania autoformatowania (albo innych zaszłości) niektóre Twoje akapity miały styl Domyślnie, a niektóre Treść Tekstu. Twoje działanie ujednoliciło odstępy w obu, choć mogą wystąpić także inne różnice (krój czcionki, wielkość pisma, przenoszenie wyrazów, wyrównywanie marginesów, kontrola sierot itd.). Kompletne ujednolicenie wymagałoby przypisania tego samego stylu wszystkim podobnym (pod względem funkcji) obszarom.
Edytory biurowe wyglądają na łatwe w obsłudze programy, bo przecież sformatować tekst potrafi nawet uczeń podstawówki. I często ta elementarna (nie)umiejętność projektowania dokumentu pozostaje na całe życie nawet osobom, które muszą sobie radzić z całkiem obszernymi dokumentami. Zaś wodotryski autoformatowania tak naprawdę utrudniają utrzymanie porządku.
Wniosek: warto zacząć panować nad stylami. Poczytaj artykuły z blogu MInia: http://przepis-na-lo.pl/2012/09/wprowadzenie-do-stylow/ -- naprawdę przystępnie to opisał, i krótko.
JJ

Postaram się poczytać trochę, ale dla mnie to trudne zadanieJan_J pisze:Tak, o to chodzi.
Już sobie dalej raczej poradzę, bo np. mam jeszcze kilka zdań które dziwnie się zapisały, ale mam taki trik, np. będę zdania te wycinał, rzucał na googole, a potem kopiował na nowo i wklejał do dokumentu OpenOffice
Mnie zawsze chodzi o przywrócenie całkowite oryginalności, jakie w ustawieniach posiada OpenOffice, bo do ustawień tych się już przyzwyczaiłem.
Zastanawiam się jeszcze czy w tabelce; „Style i formatowania”, fragmenty które mam określone jako; ,,treść tekstu”, mam zamienić na ,,domyślne” ?
Z tego co obserwuję w tabelce; „Style i formatowania”, w oryginale ustawione jest najprawdopodobniej na ,,Domyślne”.
Zatem aby zmienić moje błędne ustawienie ,,treść tekstu”, czy po prostu mam kliknąć na ,,domyślne”?
Pytam się bo gdy to robię to tylko kilka zdań zmienia swój wygląd, i to dosyć dziwnie, bo zwiększa litery, ( chociaż samo powiększenie liter tekstu, jest normalne bo ja ustawiłem literki na wielkość ,,8”.)
Najważniejsze problemy moje jednak udało się rozwiązać, dlatego jeszcze raz Dziękuję najmocniej Jan i Belstar.

To jest duży problem, jak się "samo z siebie" formatowanie zmienia. Najgorzej ,gdy czasu na oddanie tekstu jest niewiele... Ja też często sprawdzam style formatowania...

open office 3.3 microsoft windows

samo z siebie się nie zmienia...
Mogą w tym maczać palce reguły autoformatowania oraz następstwo stylów.
Używanie kopiuj/wklej z niekontrolowanych źródeł też skutecznie zaburza proces formatowania stylami.

Mogą w tym maczać palce reguły autoformatowania oraz następstwo stylów.
Używanie kopiuj/wklej z niekontrolowanych źródeł też skutecznie zaburza proces formatowania stylami.
JJ

Witam,
Również mam problem z odstępami, skopiowałem kilka tekstów z neta i mam duże przeskoki. Próbowałem poprawić to za pomocą instrukcji na obrazku zmieszczonego powyżej, jednak problem nie ustąpił. Ktoś ma może jakąś radę na to?

Również mam problem z odstępami, skopiowałem kilka tekstów z neta i mam duże przeskoki. Próbowałem poprawić to za pomocą instrukcji na obrazku zmieszczonego powyżej, jednak problem nie ustąpił. Ktoś ma może jakąś radę na to?
Próbowałeś Ctrl+Shift+V i wybrać "niesformatowany tekst"

LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl

Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Zaznacz te fragmenty i wybierz z menu Format → Wyczyść formatowanie bezpośrednie.
Rada Raknora wymaga ponownego kopiowania i wklejania, więc sprawdzi się tylko wtedy, gdy pamiętasz co i skąd zaczerpnąłeś.

Rada Raknora wymaga ponownego kopiowania i wklejania, więc sprawdzi się tylko wtedy, gdy pamiętasz co i skąd zaczerpnąłeś.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64

LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Dzięki za podpowiedź teraz już jest ok 

- 
				martaposty1

Re: [SOLVED] Zbyt wielki przeskok pomiędzy linijkami.
Dzięki Jan za objaśnienie krok po kroku tego przypadku : )

Spójrz prawdzie w oczy i powiedz, że to kłamstwo...

Re: [SOLVED] Zbyt wielki przeskok pomiędzy linijkami.
Posiadam teraz Apache Open Office, i pomyślałem sobie że może coś się zmieniło w tej kwestii.
Już myślałem że rozwiązałem kiedyś ten problem, ale od czasu do czasu coraz to częściej w jednym tekście pojawiają mi się różne odstępy pomiędzy nowo zaczętymi zdaniami od akapitu. Chciałbym aby te odstępy były jak najmniejsze, lub chociaż aby były jednakowe.
Do tej pory problem ten załatwiałem tak jak ukażę poniżej, ale teraz to nic nie zmienia, a w ustawianiach zawsze widzę ,,0”.
Format
style i formatowania
style akapitów
na domyślnie, ( klikamy prawą myszką )
modyfikuj
wcięcia i odstępy
ustawiamy wszystko na ,,0”. ( W mych ustawianiach zawsze widzę ,,0”, dlatego nic nie zmieniam i niestety problemu nie rozwiązuję )

Już myślałem że rozwiązałem kiedyś ten problem, ale od czasu do czasu coraz to częściej w jednym tekście pojawiają mi się różne odstępy pomiędzy nowo zaczętymi zdaniami od akapitu. Chciałbym aby te odstępy były jak najmniejsze, lub chociaż aby były jednakowe.
Do tej pory problem ten załatwiałem tak jak ukażę poniżej, ale teraz to nic nie zmienia, a w ustawianiach zawsze widzę ,,0”.
Format
style i formatowania
style akapitów
na domyślnie, ( klikamy prawą myszką )
modyfikuj
wcięcia i odstępy
ustawiamy wszystko na ,,0”. ( W mych ustawianiach zawsze widzę ,,0”, dlatego nic nie zmieniam i niestety problemu nie rozwiązuję )