[SOLVED]Błąd w trakcie instalacji rozszerzenia

Użytkowanie edytora dokumentów
valderis

[SOLVED]Błąd w trakcie instalacji rozszerzenia

Post autor: valderis »

Problem dotyczy instalacji rozszerzenia PerfectEpub-0.0.6.oxt.
Używam LibreOffice 4.0.1 na Windows XP SP3.
Rozszerzenie pochodzi ze strony Luca Calcinai http://lukesblog.it/ebooks/ebook-tools/perfectepub/.
W trakcie instalacji otrzymuję komunikat:
(com.sun.star.lang.IllegalArgumentException) { { { Message = "Nie mo\X017cna okre\X015bli\X0107 typu no\X015bnika: file:///C:/Documents%20and%20Settings/asus/Dane%20aplikacji/LibreOffice/4/user/uno_packages/cache/uno_packages/lu49kq8.tmp_/PerfectEpub-0.0.6.oxt", Context = (com.sun.star.uno.XInterface) @e588aa8 } }, ArgumentPosition = (short) -1 }
Wtyczka widnieje na liście rozszerzeń, ale jest nieaktywna, nie można jej również usunąć.
To rozszerzenie instaluje się bezproblemowo na LibreOffice Portable.
Ostatnio zmieniony ndz mar 17, 2013 12:50 pm przez valderis, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 4.0.1 na Windows XP
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: Błąd w trakcie instalacji rozszerzenia

Post autor: quest-88 »

Czy wersja Portable to również gałąź 4.0? W LO4 dokonano zmiany API i cześć rozszerzeń może być z nim niezgodna. Jeśli edycja Portable dotyczy linii 3.x, to nic dziwnego, że działa. :-)

Wejdź w C:/Documents and Settings/asus/Dane aplikacji/LibreOffice/4/user/uno_packages/cache/uno_packages/ i znajdź tam pliki odpowiedzialne za rozszerzenie. Potem je usuń. Jeśli nie masz spersonalizowanego LO, możesz po prostu utworzyć nowy profil dodając przyrostek "-OLD" to liczby "4". Ponowne uruchomienie pakietu stworzy czysty profil bez błędów.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
valderis

Wersja portable to 4.0.0.3.
Usunąłem pliki.
Po restarcie LO rozszerzenia nie było na liście,
ponowna próba instalacji zakończyła się komunikatem:
Dodaj rozszerzenia:
C:\Documents and Settings\asus\Dane aplikacji\LibreOffice\4\user\uno_packages\cache\uno_packages\lu49kq8.tmp_\PerfectEpub-0.0.6.oxt nie istnieje.
Nie ma również ikonki rozszerzenia na liście.
Raknor
Kontakt:

Post autor: Raknor »

Nie jestem pewien, ale czy to nie jest aby najnowsza wersja -> http://forum.simplicissimus.it/strument ... p6hm4uhd30
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

Udało mi się zainstalować PerfectePUB 0.6 na LO 4.0.2 RC1, więc to widocznie coś z Twoją instalacją.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
valderis

Raknor pisze:Nie jestem pewien, ale czy to nie jest aby najnowsza wersja -> http://forum.simplicissimus.it/strument ... p6hm4uhd30
odwiedziłem to forum,
pobrałem tę wtyczkę od użytkownika Moebius, ma identyczne oznaczenie z tą od Luca.
Różnica jest w wielkości pliku, około 1kB.
Ta "nowa" zainstalowała się tak jak powinna i działa.
Dziękuję.
ODPOWIEDZ