Dokument zablokowany przed edycją

Użytkowanie edytora prezentacji
werbbus

Dokument zablokowany przed edycją

Post autor: werbbus »

Witam,

Mam problem z blokadą przed edycją w Impressie chodzi o to, że otwiera mi się Writer i pokazują się takie znaczki ####### wcześniej była blokada, ale usunąłem plik ~lock i już się nie pokazuje. Po uruchomieniu pliku pokazuje się komunikat z wybraniem zestawu znaków, języka i czcionki domyślnej następnie otwiera się Writer i te nieszczęsne znaczki..

Prosze o pomoc :)
OpenOffice 3.4.1 Windows 7
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: Dokument zablokowany przed edycją

Post autor: quest-88 »

Twój plik jest prawdopodobnie uszkodzony i nie do odratowania. Otwórz prezentację programem 7ZIP (albo WinRAR/WinZIP) i zerknij w content.xml. Tam powinna być twoja praca.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
werbbus

Post autor: werbbus »

"Archiwum ma niewłaściwy format lub jest uszkodzone" - To oznacza, że plik nie do odratowania?
OpenOffice 3.4.1 Windows 7
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Obejrzyj go jeszcze przeglądarką zwykłego niesformatowanego tekstu -- np. Notepadem. Pliki zip zaczynają się od znaków PK. Jeżeli tak jest, to raczej koniec. Jeśli jest tam coś innego, to można próbować zgadnąć format, ale sądzę, że OO poradziłby sobie przy czytaniu.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

Na przyszłość:

Narzędzia > Opcje > Ładuj/zapisz > Ogólne > Zawsze wykonuj kopię zapasową.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
ODPOWIEDZ