[SOLVED] Przycinanie obrazów (przeciąganie myszą)

Użytkowanie edytora dokumentów
Sei

[SOLVED] Przycinanie obrazów (przeciąganie myszą)

Post autor: Sei »

Witam!
Chciałem się dowiedzieć jak można przyciąć obraz w programie writer (OpenOffice 3.1.0 Windows XP). Chodzi mi o możliwość przycinania przez przeciąganie "uchwytów" myszką. Po kliknięciu obrazka pojawia się wprawdzie 8 "uchwytów", ale powodują one skalowanie, a nie przycinanie obrazu. Z instrukcji wynika, że po kliknięciu obrazka powinna pojawić się ikona "przytnij" (nożyczki z kartką podobnie do ikony "wytnij"). U mnie jej nie znalazłem (na pasku "obraz" też jej nie ma). Przeszukałem też chyba wszystkie polecenia jakie można dodać do pasków narzędzi (narzędzia=>dostosuj=>paski narzędzi=>dodaj) i bez powodzenia. Czy jedynym sposobem jest przycinanie przez zmienianie rozmiaru obrazka w zakładce "przytnij" (prawe kliknięcie na obraz=>obraz=>przytnij)?
Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony pt sie 21, 2009 2:43 pm przez Sei, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.2 /Windows 7
Jan_J

Re: Przycinanie obrazów (przeciąganie myszą)

Post autor: Jan_J »

Jeżeli jeszcze poszukujesz odpowiedzi: <prawy klik> na obiekcie graficznym, opcja Obraz z menu podręcznego, zakładka Przytnij, grupa kontrolek Przytnij.
Przycisk o nazwie Obraz możesz też sobie wstawić (o ile go tam nie ma) na dowolną listwę narzędziową, np. tę do obróbki obrazów -- za pomocą <prawy klik na listwie narzędzi>/Dostosuj.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Sei

Dziękuję za odpowiedz, ale chyba nie o to mi chodziło. Jeśli dobrze zrozumiałem to opisałeś metodę przycinania przez zmienianie wartości liczbowych w polach "od lewej", "od góry", itp. Mi zależało na możliwości przycinania przez przeciąganie myszką w analogiczny sposób do skalowania myszką. Czyli przeciągając "zielone kwadraciki" na środkach boków i rogach zaznaczonego obrazu (8 "uchwytów"). Czy to jest możliwe?
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Ba... w instrukcji jest co prawda mowa o uchwytach przycinania, ale tylko w odniesieniu do Draw i Impress. Działa w obu, a uchwyty mają wtedy inny kształt -- patrz załączony przykładzik.
Załączniki
przycinanie.png
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Sei

Rzeczywiście to odnosiło się tylko do Draw i Impress. W jakiś sposób skojarzyłem, że Draw to Writer i dlatego próbowałem dojść jak to się robi. Chwilowe zaćmienie. Swoją drogą szkoda, że writer nie ma tej opcji.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ