Poprawne wstawianie linków

Użytkowanie edytora dokumentów
Petersol

Poprawne wstawianie linków

Post autor: Petersol »

Chcę wrzucić kilkanaście plików na płytę CD. Chcę utworzyć jeden plik startowy, który bęzie kierował do reszty plików. Jaka powinna być poprawna składnia wpisywania linku? Jak zapiszę np. D://Prezentacja/start.doc to ten dokument otworzy mi się na innym komputerze jeśli dysk D będzie CD. A co zrobić, żeby dzialała tak samo niezależnie od tego il jest dysków?
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: Poprawne wstawianie linków

Post autor: quest-88 »

Zaznaczasz tekst, nadajesz mu cechę hiperodnośnika, przechodzisz do zakładki "Dokument" i wskazujesz lokalizację pliku.

Aby sprawdzić jak to w rzeczywistości działa, najpierw stworzyłem na pulpicie folder /plansza gdzie zapisałem dwa pliki: start.odt oraz słówka.odt. Ścieżka do podlinkowanego pliku wyglądała następująco (używam GNU/Linuksa):

Kod: Zaznacz cały

file:///home/quest/Pulpit/plansza/słówka.odt
Przekopiowałem folder /plansza na pendrive i podłączyłem go pod laptop z Windows XP. Windows wykrył klucz jako dysk F:, a adres do pliku wyglądał następująco:

Kod: Zaznacz cały

file:///F:/plansza/słówka.odt
Wszystko zadziałało jak należy. Dla większego bezpieczeństwa radzę nie używać polskich znaków i spacji w nazwach plików. A jeśli zależy Ci na uniwersalności, stwórz rozbudowany PDF. OO.o od wersji 2.4 potrafi tworzyć odnośniki względne. Działa to na takiej samej zasadzie jak kotwice na stronach WWW. Użytkownik może poruszać się w gąszczu uporządkowanych i powiązanych ze sobą dokumentów, tak jak by to robił w Internecie. Od v 2.4 wprowadzono również funkcje umożliwiającą automatyczną konwersję rozszerzeń dokumentów w odnośnikach na *.pdf. (linkujesz do słówka.odt, a podczas eksportu link zamieni się na słówka.pdf)
Załączniki
Screenshot.png
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
ODPOWIEDZ