Mam pewnie dość prosty problem nad którym się głowie cały czas, a mianowicie:
Posiadam plik CSV z różnymi danymi (alfa-numeryczne) przedstawione w tablicy. Z tego pliku importuję po przez zewnętrzne odwołanie bezpośrednio do danej komórki z tablicy do Calca 2 kolumny - do 6 000 wierszy.
(wczytywanie danych do calc następuje po przez aktualizacje łącza).
Jak już wspomniałem w Calcu są 2 kolumny do 6 000 wierszy, w pierwszej kolumnie wczytywana jest nazwa jakiegoś produktu (z pliku zewnętrznego csv), a w drugim wczytywany jest kod produktu (również z zewnętrznego pliku csv).
Następnie inne 2 kolumny - zawierają takie same dane pod względem typu, jednak ich wartość jest zróżnicowana (stan magazynowy z każdego dnia), również są one importowane po przez łącza z zewnętrznego pliku csv.
Chciałbym utworzyć w 5 kolumnie Calca porównanie ze sobą poszczególnych wartości ale uwaga - nie chodzi tu o porównanie stałe np. =JEŻELI(a5=b5;"";b5); tylko w całym zakresie od a1 do a6000 i porównanie z b1 do b6000.
Jeśli wartości są takie same to ma pozostać puste pole, jeśli inne to ma wyświetlić wartość komumny b.
Problem w tym że zawartość pierwszego pliku csv jest dynamiczna i nie równa pod względem wierszy z drugim plikiem csv. Przez co sortowanie wg danej kolumny w obydwóch plikach csv nie rozwiązuje problemu.
Prosiłbym o dokładne i najlepsze rozwiązanie tego problemu bo już mi się skończyły pomysły