[3.5.1] błąd w zapisywaniu tabel w docx
[3.5.1] błąd w zapisywaniu tabel w docx
W wersji 3.5.1 jest pokaźny bug przy zapisie dokumentów .docx (Word 2007-2010) zawierających tabele, w tym tabele scalone.
Program "kurczy" tabele do lewej krawędzi (następuje zawężenie tabel i przesunięcie ich do prawej tabeli).
Sytuacja ta ma miejsce, gdy w tabeli coś zmienimy i następnie damy ZAPISZ. Mało tego. Tabel zrobionych w MS Office 2010 "nie widzi" Libre na wydrukach.
Może ktoś to zgłosić ?
Tak, jak piszę - dotyczy to tylko plików .docx, w .doc (Word 2003) jest ok.
Plik w załączeniu (pdf) jak to wygląda po zapisie.
--------------------------------------------------------------------------------
Sprawdziłem jeszcze teraz w 3.4.5.
Niestety to samo - w ogóle nie trzyma formatowania tabel. Zapisanie jako .doc lub .odt również nic nie daje, jest taki sam rozjazd po ponownym otwarciu pliku.

Program "kurczy" tabele do lewej krawędzi (następuje zawężenie tabel i przesunięcie ich do prawej tabeli).
Sytuacja ta ma miejsce, gdy w tabeli coś zmienimy i następnie damy ZAPISZ. Mało tego. Tabel zrobionych w MS Office 2010 "nie widzi" Libre na wydrukach.
Może ktoś to zgłosić ?
Tak, jak piszę - dotyczy to tylko plików .docx, w .doc (Word 2003) jest ok.
Plik w załączeniu (pdf) jak to wygląda po zapisie.
--------------------------------------------------------------------------------
Sprawdziłem jeszcze teraz w 3.4.5.
Niestety to samo - w ogóle nie trzyma formatowania tabel. Zapisanie jako .doc lub .odt również nic nie daje, jest taki sam rozjazd po ponownym otwarciu pliku.
- Załączniki
 - 

PK- towary.pdf- (53.58 KiB) Pobrany 455 razy

LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines

Re: Wersja 3.5.1 - pokaźny bug.
Czy ktoś mógłby to zgłosić ?
W załączeniu plik (jako .odt).

W załączeniu plik (jako .odt).
- Załączniki
 - 

- PK docx.docx
 - (5.05 KiB) Pobrany 295 razy

Zgłoszone.

Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.

Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Ok, wielkie dzięki.
Tylko zastanawiam się nad jedną rzeczą. Mianowicie miałem te zrobione pliki w .docx już wcześniej. Bodaj do wersji 3.3 było wszystko ok - chociaż w tej chwili nie dam sobie "ręki uciąć". Spróbuję odszukać tę wersję, jak mam zainstaluję i z ciekawości zobaczę co i jak.
Natomiast dziwne, że nikt ( z całej masy osób używających LibreOffice) tego wcześniej nie zauważył.
-------------------------------------------------------------
Znalazłem wersję 3.3.4.
W niej od ręki wyświetla źle pliki z tabelami zrobione w .docx.
W wersjach 3.4.5 i 3.5.1 chociaż poprawnie je otwiera. Tylko źle je zapisuje.

Tylko zastanawiam się nad jedną rzeczą. Mianowicie miałem te zrobione pliki w .docx już wcześniej. Bodaj do wersji 3.3 było wszystko ok - chociaż w tej chwili nie dam sobie "ręki uciąć". Spróbuję odszukać tę wersję, jak mam zainstaluję i z ciekawości zobaczę co i jak.
Natomiast dziwne, że nikt ( z całej masy osób używających LibreOffice) tego wcześniej nie zauważył.
-------------------------------------------------------------
Znalazłem wersję 3.3.4.
W niej od ręki wyświetla źle pliki z tabelami zrobione w .docx.
W wersjach 3.4.5 i 3.5.1 chociaż poprawnie je otwiera. Tylko źle je zapisuje.

Re: [3.5.1] błąd w zapisywaniu tabel w docx
Czy wiadomo coś w temacie kiedy mogą ten bug naprawić ?
Wyszła wersja 3.5.2 RC1, ale nie jest to naprawione.

Wyszła wersja 3.5.2 RC1, ale nie jest to naprawione.

Nie wiem jak Ty, ale ja nie spodziewam się naprawienia tego błędu przed wydaniem 3.5.2.
Bug 47594 - [FILESAVE/FILEOPEN] Writer badly open (docx) files that he created
Zerkaj np. co miesiąc i patrz czy zmienili z "Status: NEW" na "Status: FIXED".

Bug 47594 - [FILESAVE/FILEOPEN] Writer badly open (docx) files that he created
Zerkaj np. co miesiąc i patrz czy zmienili z "Status: NEW" na "Status: FIXED".
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice

Przepis na LibreOffice
Na mirrorach jest już 3.5.3 RC1.
Czy nie wiadomo może czy coś i kiedy uda się naprawić w kwestii tego błędu ?
Sprawdzam link podany przez Quest-88 i dalej jest status NEWS.

Czy nie wiadomo może czy coś i kiedy uda się naprawić w kwestii tego błędu ?
Sprawdzam link podany przez Quest-88 i dalej jest status NEWS.

Hop hop Jactra!
Dzisiaj wydano LibreOffice 4.0 beta1. Pozwoliłem sobie "poprowadzić" Twoje zgłoszenie.
Dla jasności. Tak wygląda DOCX w Word Viewerze:
https://bugs.freedesktop.org/attachment.cgi?id=70160
Jak widzimy, są tam cienkie białe linie, które oznaczają brak krawędzi. Jest to ważne, bo okazało się, że LO4 ma lepszy filtr zapisu niż importu. Tj. filtr importuje plik ze wszystkimi krawędziami, a po zapisie się tracą (czyli po zapisie przez LO, tabela wygląda jak w Word Viewrze).
Jedyną niedogodnością w tej becie jest fakt, że jedna kolumna nachodzi na drugą. Tj. kolumna "Zaksięgować pod datą" znikła całkowicie, a obok widać tylko "Data wystawienia". Jednakże prawa krawędź tej kolumny jest jakby pogrubiona. Można wtedy ją chwycić, przeciągnąć i ujawnić ukrytą kolumnę.
I teraz chyba rzecz najważniejsza.
To nie jest dokument domyślnie zaimportowany. To jest tabela, którą już (lekko) poprawiłem i zapisałem. Jak widać, wygląda to całkiem przyzwoicie i jest coraz bliżej oryginału. Co ważniejsze, po zapisie nie traci formatowania.
A tę regresję ze znikającą kolumną oczywiście zgłosiłem.

Dzisiaj wydano LibreOffice 4.0 beta1. Pozwoliłem sobie "poprowadzić" Twoje zgłoszenie.
Dla jasności. Tak wygląda DOCX w Word Viewerze:
https://bugs.freedesktop.org/attachment.cgi?id=70160
Jak widzimy, są tam cienkie białe linie, które oznaczają brak krawędzi. Jest to ważne, bo okazało się, że LO4 ma lepszy filtr zapisu niż importu. Tj. filtr importuje plik ze wszystkimi krawędziami, a po zapisie się tracą (czyli po zapisie przez LO, tabela wygląda jak w Word Viewrze).
Jedyną niedogodnością w tej becie jest fakt, że jedna kolumna nachodzi na drugą. Tj. kolumna "Zaksięgować pod datą" znikła całkowicie, a obok widać tylko "Data wystawienia". Jednakże prawa krawędź tej kolumny jest jakby pogrubiona. Można wtedy ją chwycić, przeciągnąć i ujawnić ukrytą kolumnę.
I teraz chyba rzecz najważniejsza.
To nie jest dokument domyślnie zaimportowany. To jest tabela, którą już (lekko) poprawiłem i zapisałem. Jak widać, wygląda to całkiem przyzwoicie i jest coraz bliżej oryginału. Co ważniejsze, po zapisie nie traci formatowania.
A tę regresję ze znikającą kolumną oczywiście zgłosiłem.
Przepis na LibreOffice

Przepis na LibreOffice
@Quest-88 :
"To jest tabela, którą już (lekko) poprawiłem i zapisałem. Jak widać, wygląda to całkiem przyzwoicie i jest coraz bliżej oryginału. Co ważniejsze, po zapisie nie traci formatowania."
Prawie idealnie.
Jednak trochę i wysokości górnych tabel się różnią. Ale już lepiej (i to dużo) niż było. Może do czasu wydania LO4 jeszcze bardziej to poprawią.
Dobrze, że z importem plików .docx jest co raz lepiej (nie długo wyjdzie MSO 2013 (już się właściwie ukazał), a i tak już większość użytkowników MSO używa MSO 2007/2010, więc poprawka jest jak najbardziej wskazana, gdyż co raz więcej plików zaczyna krążyć w tych formatach.
Dzięki za informację.
Nie orientujesz się, czy również jest usprawniony filtr importu plików .xlsx (tam są problemy z wyświetlaniem kroju czcionki i obramowaniem tabel w plikach .xlsx otwartych w Calcu ) ?
PS.
W tej chwili jest dostępna równolegle wersja LO 3.5.7. Czy linia 3.5.x będzie dalej rozwijana, czy też jest to już ostatnie wydanie z tej linii ?

"To jest tabela, którą już (lekko) poprawiłem i zapisałem. Jak widać, wygląda to całkiem przyzwoicie i jest coraz bliżej oryginału. Co ważniejsze, po zapisie nie traci formatowania."
Prawie idealnie.
Jednak trochę i wysokości górnych tabel się różnią. Ale już lepiej (i to dużo) niż było. Może do czasu wydania LO4 jeszcze bardziej to poprawią.
Dobrze, że z importem plików .docx jest co raz lepiej (nie długo wyjdzie MSO 2013 (już się właściwie ukazał), a i tak już większość użytkowników MSO używa MSO 2007/2010, więc poprawka jest jak najbardziej wskazana, gdyż co raz więcej plików zaczyna krążyć w tych formatach.
Dzięki za informację.
Nie orientujesz się, czy również jest usprawniony filtr importu plików .xlsx (tam są problemy z wyświetlaniem kroju czcionki i obramowaniem tabel w plikach .xlsx otwartych w Calcu ) ?
PS.
W tej chwili jest dostępna równolegle wersja LO 3.5.7. Czy linia 3.5.x będzie dalej rozwijana, czy też jest to już ostatnie wydanie z tej linii ?

1. Nie orientuję się (nie operuję na plikach MS Office), ale prawdopodobnie tak.Jactra pisze:Dzięki za informację.
PS.
2. LO 3.5.7 jest ostatnim wydaniem z linii 3.5. Jeśli chcesz eksperymentować z LO4, zachowaj sobie na wszelki wypadek instalkę ze starszą wersją.
Przepis na LibreOffice

Przepis na LibreOffice
@Jactra
Tak wygląda postęp.

Tak wygląda postęp.
Przepis na LibreOffice

Przepis na LibreOffice