[SOLVED] SUMA.JEŻELI wyszukiwanie w tekscie

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Statom

[SOLVED] SUMA.JEŻELI wyszukiwanie w tekscie

Post autor: Statom »

Kłaniam się:)
Przejrzałem kilka postów dot. tej funkcji, ale ciągle nie znalazłem rozwiązania do prostego wydaje się zadania, oto ono:
W jednej kolumnie znajdują opisy wydatków zaczynające się od słowa po którym chcę filtrować, w drugiej kwoty.
Jak zsumować wydatki z wierszy zaczynających się od np. "Spożywcze"?
Próbowałem formuły

Kod: Zaznacz cały

=SUMA.JEŻELI(AE3:AE102;"Spożywcze*";AG3:AG102)
ale w OO niestety nie działa...
Wiem, że najprostszym rozwiązaniem byłoby dodanie kolumny i przepisanie do niej np. pierwszego wyrazu czy określonej ilości znaków z kolumny z opisem i wzięcie jej jako kryterium, ale niestety takie rozwiązanie nie wchodzi w grę.
Czy da się to zrobić za pomocą jednej funkcji (nie chcę używać makr, chyba że inaczej się nie da).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Tomek
Ostatnio zmieniony ndz sty 29, 2012 12:57 am przez Statom, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.3.0 na Windows Vista
MQs

Re: SUMA.JEŻELI wyszukiwanie w tekscie

Post autor: MQs »

Narzędzia - opcje - calc - oblicz - ustaw: Włącz wyrażenia regularne...
Zmień też "Spożywcze*" na "Spożywcze.*"
Jan_J

Re: SUMA.JEŻELI wyszukiwanie w tekscie

Post autor: Jan_J »

Gwoli szerszego naświetlenia sprawy:
parametry funkcji SUMA.JEŻELI są identyczne jak w Excelu. Jednak opis wzorców dopasowania jest inny.
Przeczytaj w helpie o wyrażeniach regularnych. Jest to dość mocne narzędzie, wymagające pewnej dyscypliny, ale w ostatecznym rachunku przyjazne. Zaproponowany przez MQs tekst kończy się “.*”, co oznacza “a dalej dowolna liczba dowolnych znaków”.
Wyszukiwanie wg wyrażeń regularnych możesz włączać/wyłączać jako opcję programu.

Jest też inna opcja: [x] Wyniki wyszukiwania odnoszą się do całych komórek. Jak wyłączysz, dopasujesz teksty zawierające daną frazę, choć niekoniecznie rozpoczynające się od niej.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Statom

Re: [SOLVED] SUMA.JEŻELI wyszukiwanie w tekscie

Post autor: Statom »

Dzięki bardzo:)
Opcję miałem włączoną, ale w życiu bym nie wpadł na taki format znaku wieloznacznego... (mój błąd nie zajrzałem do pomocy... taka przypadłość informatyków; próbowałem róznych znaków ze składni SQL'owych, ale na ".*" na pewno bym nie wpadł...)

Dziekuję raz jeszcze i pozdrawiam!!:)
OpenOffice 3.3.0 na Windows Vista
Jan_J

Re: [SOLVED] SUMA.JEŻELI wyszukiwanie w tekscie

Post autor: Jan_J »

Statom pisze: ale na ".*" na pewno bym nie wpadł
Klasyczna składnia szeroko stosowana od kilkudziesięciu lat; patrz http://en.wikipedia.org/wiki/Regular_expression#History.
W standardach SQL-a rzeczywiście jej nie ma, chociaż w niektórych rozszerzeniach jest obecna, np. w PostgreSQL, poprzez operator tekst ~ wzorzec, zaś w MySQL przez operator REGEXP. (SQL-owe LIKE jest słabsze; SIMILAR TO działa podobnie, ale korzysta z nieco innej składni).
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ