[SOLVED] Szybki zrzut całej prezentacji w postaci obrazów
[SOLVED] Szybki zrzut całej prezentacji w postaci obrazów
Czy istnieje możliwość (lub rozszerzenie) jednoczesnego wyeksportowania całej prezentacji na twardy dysk w postaci zbioru obrazów o zadanej wielkości?
Można wprawdzie robić to pojedynczo, ale jest to strasznie upierdliwe. Jakość też nie jest najlepsza. Natomiast wyeksportowanie prezentacji w postaci HTML daje obrazki kiepskiej jakości. Tymczasem przydałyby się takie, których można swobodnie używać w rzutniku.
Można wprawdzie robić to pojedynczo, ale jest to strasznie upierdliwe. Jakość też nie jest najlepsza. Natomiast wyeksportowanie prezentacji w postaci HTML daje obrazki kiepskiej jakości. Tymczasem przydałyby się takie, których można swobodnie używać w rzutniku.
Re: Szybki zrzut całej prezentacji w postaci obrazów
Nigdy nie korzystałem z takich opcji, ale szybki rzut okiem w repo rozszerzeń daje 2 wyniki.
1. Enhanced export options for bitmap files
2. Export As Images
//edit
Prezent dla ciebie.
Zrobiłem test tych rozszerzeń. Oba dobrze działają. Nr 1 eksportuje tylko jeden slajd, ale za to "dwójka" eksportuje wszystkie na raz.
Opcję eksportu znajdziesz w menu Narzędzia > Dodatki > Export as images...
Przy eksporcie prezentacji o wadze 4.6 MB, proces ten zamrażał pakiet... no cóż. Tak czy siak, wszystko zakończyło się z oczekiwanym skutkiem. Radzę tylko nie pracować na innych dokumentach podczas eksportowania slajdów.
2. Export As Images
//edit
Prezent dla ciebie.
Opcję eksportu znajdziesz w menu Narzędzia > Dodatki > Export as images...
Przy eksporcie prezentacji o wadze 4.6 MB, proces ten zamrażał pakiet... no cóż. Tak czy siak, wszystko zakończyło się z oczekiwanym skutkiem. Radzę tylko nie pracować na innych dokumentach podczas eksportowania slajdów.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
To jest to. Wielkie dzięki.quest-88 pisze:2. Export As Images
Hmm, to ciekawe. U mnie przy eksporcie 42 slajdów z prezentacji 9MB zabierało to ok. 20s bez efektów zamrażających. W tle było Chrome, FreeMind i parę innych usług. Mój system to LMDE¹ 1,7 GB RAM, AMD Turion II P520.Przy eksporcie prezentacji o wadze 4.6 MB, proces ten zamrażał pakiet... no cóż. Tak czy siak, wszystko zakończyło się z oczekiwanym skutkiem. Radzę tylko nie pracować na innych dokumentach podczas eksportowania slajdów.
Widocznie mój system to niesamowite badziewie. Pisząc "inne dokumenty" miałem naprawdę na myśli dokumenty (writera, calca), a nie inne programy. Zamrażanie się LibreOffice raczej nie wpłynie na przeglądarkę.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
Oprócz tego na pewno dobrze zagra eksport do pdf + pokrajanie na strony narzędziem do tego przeznaczonym, np. pdftk.quest-88 pisze:Nigdy nie korzystałem z takich opcji, ale szybki rzut okiem w repo rozszerzeń daje 2 wyniki.
2. Export As Images
Ale jeżeli są gotowce, to pewnie prościej ich użyć.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: [SOLVED] Szybki zrzut całej prezentacji w postaci obrazó
A znasz jakiś graficzny interface do pdftk?
Re: [SOLVED] Szybki zrzut całej prezentacji w postaci obrazó
Nie znam, ale to nie znaczy, że nie ma.Astur pisze:A znasz jakiś graficzny interface do pdftk?
Skrypt basha, który za pomocą pdftk wyjmuje każdą stronę do osobnego pliku:
Kod: Zaznacz cały
strona=0
result=0
while [[ "$result" == "0" ]] ; do
strona=$(($strona+1))
# echo $strona
pdftk "$1" cat $strona output "str_"$strona"_$1"
result=$?
done
JJ