Witam,
proszę o podpowiedź jak ustawić calca by wyświetlał liczy wyśrodkowane, ale by jedności były pod jednościami, dziesiątki pod dziesiątkami.
W excelu osiągałem to wybierając format księgowy.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Patryk
format księgowy
Re: format księgowy
Zaznacz komórki i wciśnij kombinację klawiszy [Ctrl]+[Shift]+[1]
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Witam,
widzę, że źle określiłem problem.
W pracy u mnie Panie są przyzwyczajone do M$. Tam jest ikona 000, która formatuje liczby.
Wyśrodkowuje w komórce oraz ustawia jedności pod jednościami, dziesiątki pod dziesiątkami itd.
Gdzieś doczytałem, że to się nazywa format księgowy.
Sorki za błąd
Pozdrawiam
Patryk
widzę, że źle określiłem problem.
W pracy u mnie Panie są przyzwyczajone do M$. Tam jest ikona 000, która formatuje liczby.
Wyśrodkowuje w komórce oraz ustawia jedności pod jednościami, dziesiątki pod dziesiątkami itd.
Gdzieś doczytałem, że to się nazywa format księgowy.
Sorki za błąd
Pozdrawiam
Patryk
OpenOffice.org 3.1.0
Prezentacja liczb z ustaloną liczbą miejsc dziesiętnych, wyrównywanie do prawej krawędzi, jednakowe niezerowe marginesy z lewej i z prawej strony komórki. Jeśli chcesz to zautomatyzować, załóż nowy styl komórki "Księgowy" i wymuś w nim odpowiednie formatowanie.
Wyrównywanie wg pozycji separatora dziesiętnego byłoby lepsze, ale ... no cóż, propozycja http://openoffice.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=16819 wisi w bugzilli ,,od zawsze''.
Btw., czy w tzw. formacie księgowym nie ma dodatkowo jakichś dziwactw z liczbami ujemnymi?
Wyrównywanie wg pozycji separatora dziesiętnego byłoby lepsze, ale ... no cóż, propozycja http://openoffice.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=16819 wisi w bugzilli ,,od zawsze''.
Btw., czy w tzw. formacie księgowym nie ma dodatkowo jakichś dziwactw z liczbami ujemnymi?
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Niestety nie orientuję się.
Jedyne co potrzebuję to by liczby były na środku komórki i jedności były pod jednościami.
Niestety tam nie widzę rozwiązania mojego problemu.
Dzięki za próbę pomocy
Pozdrawiam
Patryk
Jedyne co potrzebuję to by liczby były na środku komórki i jedności były pod jednościami.
Niestety tam nie widzę rozwiązania mojego problemu.
Dzięki za próbę pomocy
Pozdrawiam
Patryk
OpenOffice.org 3.1.0
Rozumiem, że tak naprawdę nie chodzi o wyśrodkowanie (liczby różnej długości) a zrobienie wcięcia po drugiej stronie. Ja sobie z tym radziłem dodając spacje w formacie liczb np. # ##0,00" "