Problem z dokumentami Writer
Problem z dokumentami Writer
Witam,
przeszukałem wiele wypowiedzi i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Po zainstalowaniu OpenOffice 3.2.0 ( wcześniejsze czyszczenie rejestru po poprzedniej wersji i wszystkie inne zabiegi czyszczące i sprawdzające) mam problem taki - po kliknięciu myszą klawiszem - wywołaniu listy, wybieram "nowy" i tu " Open Dokument dokument tekstowy", otwiera mi się oczywiście nowy dokument tekstowy ale BEZ USTAWIEŃ dotyczących języka dla wszystkich dokumentów przy czym nie działa auto sprawdzanie błędów w czasie pisania i muszę wszystko ustawiać ręcznie. I jeszcze gdy ten dokument zamykam to trwa to chilę jakąś aż się zamknie. A gdy otworzę taki sam dokument ze skrótu OpenOffica wszystko jest w porządku i działa normalnie. W czym tkwi tutaj błąd, czego szukać i jak to doprowadzić do działania tak jak kiedyś mi to działało tak samo ze skrótu i z listy rozwijanej prawym klawiszem myszy?? Walczę z tym już kilka dni i nie mogę znaleźć przyczyny, proszę o wskazówki. Dziękuje za pomoc !!
przeszukałem wiele wypowiedzi i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Po zainstalowaniu OpenOffice 3.2.0 ( wcześniejsze czyszczenie rejestru po poprzedniej wersji i wszystkie inne zabiegi czyszczące i sprawdzające) mam problem taki - po kliknięciu myszą klawiszem - wywołaniu listy, wybieram "nowy" i tu " Open Dokument dokument tekstowy", otwiera mi się oczywiście nowy dokument tekstowy ale BEZ USTAWIEŃ dotyczących języka dla wszystkich dokumentów przy czym nie działa auto sprawdzanie błędów w czasie pisania i muszę wszystko ustawiać ręcznie. I jeszcze gdy ten dokument zamykam to trwa to chilę jakąś aż się zamknie. A gdy otworzę taki sam dokument ze skrótu OpenOffica wszystko jest w porządku i działa normalnie. W czym tkwi tutaj błąd, czego szukać i jak to doprowadzić do działania tak jak kiedyś mi to działało tak samo ze skrótu i z listy rozwijanej prawym klawiszem myszy?? Walczę z tym już kilka dni i nie mogę znaleźć przyczyny, proszę o wskazówki. Dziękuje za pomoc !!
OpenOffice 3.2.0, Windows XP PROF
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Re: Problem z dokumentami Writer
Właśnie sprawdziłem twój problem w najnowszej wersji OpenOffice (3.3.0). Tutaj również nowy dokument utworzony za pomocą menu kontekstowego otwiera się bez ustawień językowych, a autosprawdzanie pisowni nie działa. Pracujemy jak widzę na różnych systemach, więc to pewnie błąd samego programu. Jedyne rozwiązania, jakie widzę, to czekać na aktualizację, która to naprawi, tworzyć dokumenty z menu już otwartego programu lub uważnie (bezbłędnie) pisać treść dokumentu.
OpenOffice.org 3.3.0 | Windows Vista Home Basic
Oznacza to, że coś jest schrzanione. Albowiem posiadam wersję 3.3.0 (LibreOffice 3.3.1 też) i nie mam żadnych trudności ze sprawdzaniem pisowni przy otwarciu nowego dokumentu. Zatem, powinniście sprawdzić, czy wasze ustawienia są takie jak na poniższym zrzucie:

Jeżeli zaś są właśnie takie i nic nie działa, to przenieście w inne miejsce katalog c:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane aplikacji\OpenOffice.org co powinno wyczyścić ustawienia użytkownika i sprawdźcie, czy po takiej operacji sprawdzanie pisowni wróciło do normy.
Jest jeszcze kilka innych opcji:
[1] http://www.franmo.pl
[2] Np. Auslogics Registry Cleaner - http://www.auslogics.com/en/software/registry-cleaner
[3] http://pl.libreoffice.org

Jeżeli zaś są właśnie takie i nic nie działa, to przenieście w inne miejsce katalog c:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane aplikacji\OpenOffice.org co powinno wyczyścić ustawienia użytkownika i sprawdźcie, czy po takiej operacji sprawdzanie pisowni wróciło do normy.
Jest jeszcze kilka innych opcji:
- odinstalowanie OpenOffice.org, skasowanie wszystkich katalogów (pozostałości w "Program files" i w 'Dane aplikacji" profilu użytkownika), użycie Odkurzacza [1] do wyczyszczenia systemu, użycie jakiegoś narzędzia do czyszczenia Rejestru [2], zainstalowanie pakietu od początku.
- Wszystko tak jak w p. 1, tylko zamiast instalowania OpenOffice.org - użycie LibreOffice [3].
[1] http://www.franmo.pl
[2] Np. Auslogics Registry Cleaner - http://www.auslogics.com/en/software/registry-cleaner
[3] http://pl.libreoffice.org
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Astur, tak - swoje ustawienia mam identyczne jak na twoim zrzucie. Problem ze sprawdzaniem pisowni nadal jest. Zaznaczę jednak raz jeszcze, że występuje on tylko i wyłącznie w dokumentach tworzonych za pomocą menu kontekstowego; w dokumentach tworzonych z poziomu programu wszystko działa jak należy.
Hmm, no tak, zajrzyj tutaj: http://user.services.openoffice.org/pl/ ... ?f=8&t=402
A mówią, że najpierw warto przeszukać forum...
A mówią, że najpierw warto przeszukać forum...
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Astur, nie wiem, co chcesz mi powiedzieć (uświadomić), podając ten link 
No to łopatologicznie.
Dokumenty tworzone za pomocą menu kontekstowego nie opierają się na szablonach znajdujących się na ścieżce dostępu wymienionej w opcjach OpenOffice (Narzędzia -> Opcje -> OpenOffice.org -> Ścieżki), tylko na tych, które są wprowadzone do ścieżki wymienionej w poście o podanym przeze mnie linku, czyli: lub (zależnie od wersji językowej systemu operacyjnego)
Oznacza to, że chcąc rozwiązać swój problem, powinieneś utworzyć nowy dokument tekstowy, sformatować go tak jak chcesz i zapisać, po czym skopiować do wymienionego wyżej katalogu, zastępując istniejący tam plik o rozszerzeniu ODT.
Po czym dokumenty tworzone za pomocą menu kontekstowego powinny się opierać na tym pliku, który tam wprowadziłeś.
Dokumenty tworzone za pomocą menu kontekstowego nie opierają się na szablonach znajdujących się na ścieżce dostępu wymienionej w opcjach OpenOffice (Narzędzia -> Opcje -> OpenOffice.org -> Ścieżki), tylko na tych, które są wprowadzone do ścieżki wymienionej w poście o podanym przeze mnie linku, czyli:
Kod: Zaznacz cały
C:\Documents and Settings\All Users\TemplatesKod: Zaznacz cały
C:\Documents and Settings\All Users\SzablonyOznacza to, że chcąc rozwiązać swój problem, powinieneś utworzyć nowy dokument tekstowy, sformatować go tak jak chcesz i zapisać, po czym skopiować do wymienionego wyżej katalogu, zastępując istniejący tam plik o rozszerzeniu ODT.
Po czym dokumenty tworzone za pomocą menu kontekstowego powinny się opierać na tym pliku, który tam wprowadziłeś.
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Mój system to Vista Basic... Mógłbyś podać analogiczną ścieżkę w tym systemie?
Myślę, że wątpię. Ale zapytaj wujka Google.
W Vista "c:\Documents and Settings" --> "c:\Users", czyli jakby ładniej. "All users" zdaje się został.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
W C:\Users nie ma folderu "Szablony" czy "Templates". Użyłem opcji "Pokaż ukryte pliki i foldery" i też nie ma.
Po prostu wyszukaj wszystkie pliki o rozszerzeniu .odt i z listy wyników odrzuć te katalogi, które znasz.
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Przeszukałem cały dysk. Znalazłem jeden dokument o rozszerzeniu .odt, którego nie tworzyłem. Dostać się do nie go nie idzie; lokalizacja wskazuje na C:\Users\Nazwa użytkownika\Dane aplikacji\Bez tytułu1.odt. Nie mogę tego pliku ani otworzyć, ani usunąć, ani nic. Folderu "Dane aplikacji" też nie mam nigdzie. Jest ukryty skrót w folderze użytkownika, ale nie można go ani otworzyć, ani wyświetlić lokalizacji. W folderze użytkownika mam też ukryty skrót do folderu "Szablony", ale też nie można go wyświetlić czy jakoś zmodyfikować.

Działam na koncie administratora.

Działam na koncie administratora.
To znaczy, że katalog był, ale się zmył. Ktoś (zapewne Ty sam) go wykasował lub przeniósł.
JJ
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Właściwości skrótów do folderów "Dane aplikacji" i "Szablony" wskazują, że zostały one utworzone 7 lutego 2009, a przecież pakiet OpenOffice 3 instalowałem 23 lutego 2011 
Ani "dane aplikacji", ani szablony nie są katalogami Openoffice'a. Są to elementy konfiguracji użytkownika systemu Windows, w których umieszczane są prywatne ustawienia konfiguracyjne.
JJ
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
No więc znając moje zamiłowanie do beta-testów, zmian ustawień, konfiguracji, czyszczenia i wszelkiego innego "ulepszania" systemu - jest możliwe, że gdzieś te foldery... zapodziałem. Dobra, jak dla mnie sprawa zamknięta; zapamiętam, by nowych dokumentów nie tworzyć z menu kontekstowego. Dzięki za cierpliwość 
Nie mam Vista w swoim zasięgu. Sprawdź c:\users\nazwa\AppData\Roaming
JJ
- Władca Pierścieni
- Kontakt:
Już sprawdzałem wcześniej. Jest taka ścieżka: "C:\Users\Admin\AppData\Roaming\OpenOffice.org\3\user\template", ale folder "template" jest pusty.