Wartość domyślna równa 0

Użytkowanie programu bazodanowego
eRestin

Wartość domyślna równa 0

Post autor: eRestin »

Czy ktoś znalazł rozwiązanie dotyczące wpisania wartości domyślnej równej zero?
W tabeli mam Pole o typie Liczba które chciałbym aby było wyświetlane domyślnie jako 0, jednak po wpisaniu takiej wartości tabela nie chce się zapisać :(

EDIT

Znalazłem rozwiązanie, ale jest ono na poziomie Formularza, gdzie można zdefiniować we właściwościach pola Wartość domyślną - tu jest "ustawialna"
OpenOffice 3.2.1 MacOS 10.6.5
tomo

Re: Wartość domyślna równa 0

Post autor: tomo »

eRestin pisze:Czy ktoś znalazł rozwiązanie dotyczące wpisania wartości domyślnej równej zero?
W tabeli mam Pole o typie Liczba które chciałbym aby było wyświetlane domyślnie jako 0, jednak po wpisaniu takiej wartości tabela nie chce się zapisać :(

EDIT

Znalazłem rozwiązanie, ale jest ono na poziomie Formularza, gdzie można zdefiniować we właściwościach pola Wartość domyślną - tu jest "ustawialna"
To samo masz w tabelach
Pozniej jak stworzysz formularz to pole juz bedzie miec wartosc domyslna taka jak ustawiles w tabeli
OpenOffice 2.4.1 + Debian 2.6.26
eRestin

Post autor: eRestin »

Na poziomie tworzenia tabeli, w Typie pola Liczba nie mogę nadać wartości domyślnej 0, ponieważ tabela taka nie zostaje zapisywana przez program.
Kiedy zostawię te pole puste, a na poziomie formularza ustawię te pole (wartość domyślna ma być równa 0), wtedy wszystko pięknie gra.
Jest to moim zdaniem babol, bo jak inaczej to nazwać? :)
OpenOffice 3.2.1 MacOS 10.6.5
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Nie potwierdzam.
Tabele z polami typu NUMERIC oraz DECIMAL mającymi wartość domyślną 0 da się definiować i poddawać edycji. Można je zapisywać i korzystać z ich zawartości bez problemu.

Sprawdzałem w OO 3.2.1 dla Linuksa. Być może sprawa dotyczy wydania dla Mac-a?
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
mih

Post autor: mih »

mam podobny problem z polem boolean. Moja baza jest podłączona do MySqla, nie wiem czy to przez to, ale każde pole boolean jest automatycznie w tabeli zamieniane na pole o nazwie BIT. Być może to to samo bo tam też są tylko 2 wartości do wyboru. W każdym bądź razie w tabeli mam ustawioną wartość domyślną na NIE, a gdy wprowadzę poprzez formularz dane do tabeli (w formularzu nie mam tego pola) to w tabeli wyskakuje niebieski kwadracik (ani nie puste pole anie nie ptaszek, które odpowiadają za TAK i za NIE). Czyli trzecia/inna wartość, która mi wszystko psuje, bo mam kwerendy uzależnione od tego pola. Kwerenda mi nie pobierze żadnych danych, nawet gdy w tej kolumnie zrobię warunek '<> cokolwiek'. Czy jest na to jakiś sposób? Czy po prostu muszę dodać to pole do formularza i dopiero w formularzu ustawić wartość domyślną?
OpenOffice 4.1 na Windows 7
ODPOWIEDZ