Czy ktoś znalazł rozwiązanie dotyczące wpisania wartości domyślnej równej zero?
W tabeli mam Pole o typie Liczba które chciałbym aby było wyświetlane domyślnie jako 0, jednak po wpisaniu takiej wartości tabela nie chce się zapisać
EDIT
Znalazłem rozwiązanie, ale jest ono na poziomie Formularza, gdzie można zdefiniować we właściwościach pola Wartość domyślną - tu jest "ustawialna"
eRestin pisze:Czy ktoś znalazł rozwiązanie dotyczące wpisania wartości domyślnej równej zero?
W tabeli mam Pole o typie Liczba które chciałbym aby było wyświetlane domyślnie jako 0, jednak po wpisaniu takiej wartości tabela nie chce się zapisać
EDIT
Znalazłem rozwiązanie, ale jest ono na poziomie Formularza, gdzie można zdefiniować we właściwościach pola Wartość domyślną - tu jest "ustawialna"
To samo masz w tabelach
Pozniej jak stworzysz formularz to pole juz bedzie miec wartosc domyslna taka jak ustawiles w tabeli
Na poziomie tworzenia tabeli, w Typie pola Liczba nie mogę nadać wartości domyślnej 0, ponieważ tabela taka nie zostaje zapisywana przez program.
Kiedy zostawię te pole puste, a na poziomie formularza ustawię te pole (wartość domyślna ma być równa 0), wtedy wszystko pięknie gra.
Jest to moim zdaniem babol, bo jak inaczej to nazwać?
Nie potwierdzam.
Tabele z polami typu NUMERIC oraz DECIMAL mającymi wartość domyślną 0 da się definiować i poddawać edycji. Można je zapisywać i korzystać z ich zawartości bez problemu.
Sprawdzałem w OO 3.2.1 dla Linuksa. Być może sprawa dotyczy wydania dla Mac-a?
JJ LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
mam podobny problem z polem boolean. Moja baza jest podłączona do MySqla, nie wiem czy to przez to, ale każde pole boolean jest automatycznie w tabeli zamieniane na pole o nazwie BIT. Być może to to samo bo tam też są tylko 2 wartości do wyboru. W każdym bądź razie w tabeli mam ustawioną wartość domyślną na NIE, a gdy wprowadzę poprzez formularz dane do tabeli (w formularzu nie mam tego pola) to w tabeli wyskakuje niebieski kwadracik (ani nie puste pole anie nie ptaszek, które odpowiadają za TAK i za NIE). Czyli trzecia/inna wartość, która mi wszystko psuje, bo mam kwerendy uzależnione od tego pola. Kwerenda mi nie pobierze żadnych danych, nawet gdy w tej kolumnie zrobię warunek '<> cokolwiek'. Czy jest na to jakiś sposób? Czy po prostu muszę dodać to pole do formularza i dopiero w formularzu ustawić wartość domyślną?