irytujący komunikat

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!
stabilo

irytujący komunikat

Post autor: stabilo »

dzień dobry
jak się tego pozbyć ? pojawia się przy każdym uruchomieniu programu , reinstalacja niczego nie zmieniła
podejrzewam że ja coś namieszałem , ale nie potrafię powiedzieć co ;-(
System Windows
Załączniki
Zrzut ekranu 2026-02-25 085438.jpg
Zrzut ekranu 2026-02-25 085438.jpg (19.13 KiB) Przejrzano 1335 razy
Windows 11 wersja 25H2 (kompilacja systemu operacyjnego 26200.7922)
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: irytujący komunikat

Post autor: Jermor »

Ten błąd wskazuje na uszkodzenie pliku dialog.xlc. Jest to standardowy plik tworzony przy instalacji pakietu dla każdego uzytkownika. Znajduje się w folderze "basic", który znajduje się wfolderze "user" (to folder przechowujący ustawienia uzytkownika). Możesz zmienić mu nazwę (np. na user1) i ponownie uruchomić pakiet. OpenOffice, utworzy ponownie folder user. System powinien się uruchomić poprawnie.
Jeśli modyfikowałeś swój stary user, a wpływają na to np. instalacje rozszerzeń albo dodawanie własnych szablonów, to możesz do tego starego folderu przekopiować folder basic (bo to w nim jest ten felerny plik), usunąć nowo utworzony folder user a nastepnie przywrócić przemianowanemu uprzednio foderowi ponownie nazwe user.
No i tak naprawdę podpisz w stopce jakiej wersji pakietu uzywasz i w jakim systemie operacyjnym.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
stabilo

kurde , to nie na moją głowę ale dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Wykonaleś te czynności i wszystko działa, czy olałeś ten problem? W razie czego napiszę ci punkt po punkcie jak to zrobić.
Tylko podaj na jakim systemie działasz, bo nie sądzę, żeby była to Vista ani OpenOffice 3.1
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
stabilo

nie olałem , próbowałem iść tą ścieżką, ale nie jestem w stanie znależć czegoś takiego "Rafa%C5%82"
jeśli dobrze pamiętam ,to wszystkie problemy zaczeły się do tego, że kiedyś użyłem narzędzia do usuwania zdublowanych plików
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Nie `Rafa%C5%82` tylko nazwa Twojego użytkownika; zapewne `Rafał`.
'ł' to znak Unikodu. '%C5%82' to zakodowany numer UTF-8 tego znaku.

Wciąż, po 30 latach istnienia Unikodu, życie okazuje się prostsze gdy z umiarem używa się liter niełacińskich w zastosowaniach technicznych — tu w nazwach plików i katalogów.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Tak jak napisał Jan_J.
Folder AppData z zasady jest folderem ukrytym. Aby go zobaczyć (jeśli go nie widzisz w drzewie "C:\Uzytkownicy\Rafał\") w Eksploratorze plików wybierz opcję "Wyświetl -> Pokaż ->Ukryte elementy". Wejdż do "AppData->Roaming->OpenOffice->4". W tym folderze znajduje się kolejny o nazwie "user", zmień mu nazwe np. na "user_stary" i spróbuj ponownie uruchomić OpenOffice. Oprogramowanie ponownie utworzy folder "user" z ustawieniami podstawowymi.
Ważne!
cwolan

Post autor: cwolan »

Jermor pisze: śr mar 04, 2026 2:56 pm Folder AppData z zasady jest folderem ukrytym. Aby go zobaczyć (jeśli go nie widzisz w drzewie "C:\Uzytkownicy\Rafał\") w Eksploratorze plików wybierz opcję "Wyświetl -> Pokaż ->Ukryte elementy". Wejdż do "AppData->Roaming->OpenOffice->4".
Szybsze okazać się może wprowadzenie %appdata%\OpenOffice\4 w pasku adresu Eksploratora plików w Windows.

Jeśli to kogoś interesuje:
na forum angielskim, w [Tutorial] The OpenOffice User Profile
jest link do pliku .odt z makrem, które pokazuje adres aktualnego profilu użytkownika i pozwala przejść do odpowiedniego folderu.
OpenOffice 1.1.5 – 4.1.16
LibreOffice 3.3.0.4 – 26.2
Windows 7,10,11 64-bit
stabilo

Jermor pisze: śr mar 04, 2026 2:56 pm Tak jak napisał Jan_J.
Folder AppData z zasady jest folderem ukrytym. Aby go zobaczyć (jeśli go nie widzisz w drzewie "C:\Uzytkownicy\Rafał\") w Eksploratorze plików wybierz opcję "Wyświetl -> Pokaż ->Ukryte elementy". Wejdż do "AppData->Roaming->OpenOffice->4". W tym folderze znajduje się kolejny o nazwie "user", zmień mu nazwe np. na "user_stary" i spróbuj ponownie uruchomić OpenOffice. Oprogramowanie ponownie utworzy folder "user" z ustawieniami podstawowymi.
Zrobiłem tak jak napisałeś i stało się też tak jak napisałeś - problem się rozwiązał , zaprawdę powiadam Ci , jesteś wielki !
ODPOWIEDZ