LibreOffice pod Linux-em

Użytkowanie pakietu jako całości
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

LibreOffice pod Linux-em

Post autor: Jermor »

Właśnie zainstalowałem sobie Linux-a (Mint 22.2). To mój pierwszy kontakt z tym systemem.
Automatycznie zainstalowany został Libre w wersji 24.2.7. Na początek nurtują mnie dwie sprawy:
  • W pakiecie nie widzę możliwości sprawdzenia, czy są nowe aktualizacje, ani w opcjach nie ma pozycji automatycznie sprawdzaj aktualizacje. Jak wobec tego mogę zaktualizować pakiet do najnowszej wersji? Czy pobrać ją i uruchomić?
  • W żadnych rozwijanych poleceniach Menu nie pojawiają się ikonki poprzedzające nazwę polecenia. W poleceniu "Narzędzia -> Dostosuj..." takie ikonki się znajdują. Czy tak ma być? Czy mogę to jakoś ustawić?
Pierwszy problem rozwiązałem, co widać w podpisie.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Jan_J

Re: LibreOffice pod Linux-em

Post autor: Jan_J »

Nie umiem wyczerpująco odpowiedzieć, przynajmniej na szybko.
W Linuksach jest wiele środowisk graficznych, każde z nich ma własną konfigurację.
LibreOffice ma osobne moduły do integracji z KDE i z GNOME. Dopasowują się m.in. okna dialogowe, a czy konfiguracja menu, to nie wiem. Ja od lat nie używam żadnego z nich, tylko „spokojniejszego” XFCE4, używającego GTK+ podobnie jak GNOME.
Niby mam w Libre włączony widok ikon w menu, ale ich nie widzę, podobnie jak w innych aplikacjach nie będących natywnie XFCE4. Na przykład w Firefoksie, w GEdit też ich nie mam, a mam w WxMaxima oraz w terminalu XFCE.
Część z tego zachowania mogła być efektem moich dawnych zabiegów, by uprościć wygląd elementów sterujących.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ