Dzień dobry,
mam taki problem.
Po zainstalowaniu najnowszej wersji Open Office 25.8 nie mogę jak w wersji 25.2 wstawiać w ramkę obrazka.
W poprzedniej wersji klikałem wewnątrz ramki i wybierałem wstaw obraz by po chwili otrzymać obraz w ramce dokładnie do niej dopasowany - proporcje się dobierały automatycznie.
Niestety w obecnej wersji tego się nie da zrobić? Otrzymuję ramkę z pomniejszonymi lub powiększonymi proporcjami i nie pasują do obrazu. Funkcja ta była bardzo pomocna jak miałem zdjęcie w pozycji poziomej zapisane a chciałem by w ramce było w pozycji pionowej - trwało to strasznie długo ale w końcu zawsze się dostosowywał obraz do ramki.
Co teraz robić?
Ponieważ dla mnie jest to kluczowe musiałem powrócić do wersji 25.2
wstawienie w ramkę zdjęcia
wstawienie w ramkę zdjęcia
Ostatnio zmieniony pt paź 17, 2025 7:39 pm przez Jan_J, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu (e → ę)
Powód: korekta tytułu (e → ę)
OpenSusE Leap 42.2. OpenOffice 5.4.0
Re: wstawienie w ramkę zdjęcia
Poczekałbym spokojnie z instalacją, aż wersja 25.8 się doszlifuje.
Wczesne wydania (powiedzmy do xx.x.4) służą głównie do wykrywania i zgłaszania błędów. Aktualne 25.8.2 jest wciąż wczesne. Dawniej taka świeża linia nazywała się Fresh i była rekomendowana dla wolontariuszy i entuzjastów, nie do regularnej pracy.
Ja też jeszcze nie używam instalacji 25.8. Widać to w stopce podpisu.
Choć oczywiście zgłaszanie błędów jest aktywnością chwalebną.
Wczesne wydania (powiedzmy do xx.x.4) służą głównie do wykrywania i zgłaszania błędów. Aktualne 25.8.2 jest wciąż wczesne. Dawniej taka świeża linia nazywała się Fresh i była rekomendowana dla wolontariuszy i entuzjastów, nie do regularnej pracy.
Ja też jeszcze nie używam instalacji 25.8. Widać to w stopce podpisu.
Choć oczywiście zgłaszanie błędów jest aktywnością chwalebną.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
W mojej, windowsowej wersji 25.8, obraz dopasowuje się do ramki, to znaczy zmienia jej proporcje na zgodne z obrazem.
Ten sposób wstawiania obrazu pozostawia jednak obszar na wpisanie treści akapitu, a zmiana rozmiaru ramki nie powoduje dopasowania obrazu do nowych wymiarów.
Proponuję inny sposób, zamiast wstawiania obrazu do ramki, wstawienie obrazu jako ramkę. Ten sposób wstawiania umieszcza obraz jako ramkę i po kliknięciu opcji "Właściwości" pojawia się pełne okienko dialogowe ramki, ale w tytule okna znajduje się napis "Obraz". Przy zmienianiu rozmiaru takiej ramki obraz automatycznie dopasuje się do nowych wymiarów.
Aby takiego wstawienia dokonać, należy wykorzystać opcje jak na ilustracji poniżej. Efektem jest obraz umieszczony w ramce. Dostęp do opcji "obrazowych" czyli np. zmiany jaskrawości, nasycenia barw czy przycinania dostępne są na pasku narzędziowym. Ramka przylega dokładnie do obrazu:
Ten sposób wstawiania obrazu pozostawia jednak obszar na wpisanie treści akapitu, a zmiana rozmiaru ramki nie powoduje dopasowania obrazu do nowych wymiarów.
Proponuję inny sposób, zamiast wstawiania obrazu do ramki, wstawienie obrazu jako ramkę. Ten sposób wstawiania umieszcza obraz jako ramkę i po kliknięciu opcji "Właściwości" pojawia się pełne okienko dialogowe ramki, ale w tytule okna znajduje się napis "Obraz". Przy zmienianiu rozmiaru takiej ramki obraz automatycznie dopasuje się do nowych wymiarów.
Aby takiego wstawienia dokonać, należy wykorzystać opcje jak na ilustracji poniżej. Efektem jest obraz umieszczony w ramce. Dostęp do opcji "obrazowych" czyli np. zmiany jaskrawości, nasycenia barw czy przycinania dostępne są na pasku narzędziowym. Ramka przylega dokładnie do obrazu:
AOO 4.1.15, LO 25.8 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Dziękuję ten sposób działa:)
W mojej wersji Linuksowej należy tylko zwrócić uwagę ze jak mam okno dialogowe
gdzie wybieram obrazek to w lewym dolnym rogu gdzie jest zakładka styl należy wybrać ramkę
a dalej jak podał kolega powyżej
pzodrawiam
W mojej wersji Linuksowej należy tylko zwrócić uwagę ze jak mam okno dialogowe
gdzie wybieram obrazek to w lewym dolnym rogu gdzie jest zakładka styl należy wybrać ramkę
a dalej jak podał kolega powyżej
pzodrawiam
OpenSusE Leap 42.2. OpenOffice 5.4.0