wstawienie w ramkę zdjęcia

Użytkowanie edytora dokumentów
122AA

wstawienie w ramkę zdjęcia

Post autor: 122AA »

Dzień dobry,
mam taki problem.
Po zainstalowaniu najnowszej wersji Open Office 25.8 nie mogę jak w wersji 25.2 wstawiać w ramkę obrazka.
W poprzedniej wersji klikałem wewnątrz ramki i wybierałem wstaw obraz by po chwili otrzymać obraz w ramce dokładnie do niej dopasowany - proporcje się dobierały automatycznie.
Niestety w obecnej wersji tego się nie da zrobić? Otrzymuję ramkę z pomniejszonymi lub powiększonymi proporcjami i nie pasują do obrazu. Funkcja ta była bardzo pomocna jak miałem zdjęcie w pozycji poziomej zapisane a chciałem by w ramce było w pozycji pionowej - trwało to strasznie długo ale w końcu zawsze się dostosowywał obraz do ramki.
Co teraz robić?
Ponieważ dla mnie jest to kluczowe musiałem powrócić do wersji 25.2
Ostatnio zmieniony pt paź 17, 2025 7:39 pm przez Jan_J, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu (e → ę)
OpenSusE Leap 42.2. OpenOffice 5.4.0
Jan_J

Re: wstawienie w ramkę zdjęcia

Post autor: Jan_J »

Poczekałbym spokojnie z instalacją, aż wersja 25.8 się doszlifuje.
Wczesne wydania (powiedzmy do xx.x.4) służą głównie do wykrywania i zgłaszania błędów. Aktualne 25.8.2 jest wciąż wczesne. Dawniej taka świeża linia nazywała się Fresh i była rekomendowana dla wolontariuszy i entuzjastów, nie do regularnej pracy.
Ja też jeszcze nie używam instalacji 25.8. Widać to w stopce podpisu.
Choć oczywiście zgłaszanie błędów jest aktywnością chwalebną.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

W mojej, windowsowej wersji 25.8, obraz dopasowuje się do ramki, to znaczy zmienia jej proporcje na zgodne z obrazem.
Ten sposób wstawiania obrazu pozostawia jednak obszar na wpisanie treści akapitu, a zmiana rozmiaru ramki nie powoduje dopasowania obrazu do nowych wymiarów.
Proponuję inny sposób, zamiast wstawiania obrazu do ramki, wstawienie obrazu jako ramkę. Ten sposób wstawiania umieszcza obraz jako ramkę i po kliknięciu opcji "Właściwości" pojawia się pełne okienko dialogowe ramki, ale w tytule okna znajduje się napis "Obraz". Przy zmienianiu rozmiaru takiej ramki obraz automatycznie dopasuje się do nowych wymiarów.
Aby takiego wstawienia dokonać, należy wykorzystać opcje jak na ilustracji poniżej.
obraz_2025-10-19_140737363.png
obraz_2025-10-19_140737363.png (10.83 KiB) Przejrzano 63 razy
Efektem jest obraz umieszczony w ramce. Dostęp do opcji "obrazowych" czyli np. zmiany jaskrawości, nasycenia barw czy przycinania dostępne są na pasku narzędziowym. Ramka przylega dokładnie do obrazu:
Zdjęcie pobrane z portalu romek.info
Zdjęcie pobrane z portalu romek.info
obraz_2025-10-19_141130169.png (72.28 KiB) Przejrzano 63 razy
AOO 4.1.15, LO 25.8 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
122AA

Post autor: 122AA »

Dziękuję ten sposób działa:)
W mojej wersji Linuksowej należy tylko zwrócić uwagę ze jak mam okno dialogowe
gdzie wybieram obrazek to w lewym dolnym rogu gdzie jest zakładka styl należy wybrać ramkę :)
a dalej jak podał kolega powyżej :)
pzodrawiam
OpenSusE Leap 42.2. OpenOffice 5.4.0
ODPOWIEDZ