Tworzenie formularza do zakładów sportowych SOLVED

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
klupio

Tworzenie formularza do zakładów sportowych SOLVED

Post autor: klupio »

Dzień dobry w pracy bawimy się obstawiając mecze piłkarskie, jeśli ktoś obstawi poprawnie wynik otrzymuje 5pkt jeśli poprawny jest tylko rezultat otrzymuje 2punkty. Jak można stworzyć takie reguły, żeby arkusz automatycznie zliczał punkty każdemu po wpisaniu rezultatu meczu? mamy taki formularz jak na zdjęciu ale wpisujemy wszystko ręcznie.
Załączniki
Formularz
Formularz
z.jpg (126.78 KiB) Przejrzano 1820 razy
Ostatnio zmieniony wt cze 10, 2025 12:42 pm przez klupio, łącznie zmieniany 1 raz.
Apache OpenOffice 4.1.14
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Tworzenie formularza do zakładów sportowych

Post autor: Jermor »

Trzeba było załączyć plik arkusza zamiast zrzutu obrazu, mógłbym zadziałać od razu na twojej tabeli. Nazwiska mogłeś przecież usunąć.
Załączam propozycje rozwiązania.
  • Arkusz ma włączoną ochronę, aby zapobiec przypadkowemu usunięciu formuł.
  • Ochrona nie ma hasła.
  • Wymagane formuły znajdują się w kolumnach opisanych jako "Punkty", oraz w kolumnie "Punkty razem".
  • Formuła w kolumnie "Punkty razem" jest formułą macierzową.
  • Formatowanie warunkowe wyróżnia w obszarze typowania wyników osoby, które trafiły wynik i osoby, które trafiły rezultat (wygrana, przegrana, remis).
  • Formatowanie warunkowe w kolumnie "Punkty razem" wyróżnia osoby o największej ilości punktów.
  • Komórki przeznaczone na wpisanie wyniku podlegają kontroli poprawności danych. Można wpisać liczbę całkowitą, większa lub równą 0.
Ostatnio zmieniony wt cze 10, 2025 12:02 pm przez Jermor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunąłem załącznik z powodu błędów wskazanych przez @cwolan (patrz post poniżej) oraz dlatego, że w dalszej części zamieściłem działające rozwiązanie.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Sorry. Dopiero teraz zobaczyłem w podpisie, że używasz Apache OpenOffice. W nim nie ma funkcji, którą zastosowałem w swoim rozwiązaniu. Jest dostępna w LibreOffice. Więc u ciebie ten arkusz nie zadziała.
Zamiennikiem funkcji WARUNKI(), jaką zastosowałem może być funkcja WYBIERZ(). Za chwilę umieszczę jej postać, chociaż namawiam do przeniesienia się ma LibreOffice.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
cwolan

Post autor: cwolan »

@Jermor
Zgrabne rozwiązanie!
Mam jak dotąd tylko dwie drobne uwagi.
Jermor pisze: ndz cze 08, 2025 4:44 pm
  • Formuła w kolumnie "Punkty razem" jest formułą macierzową.
Czyli wprowadzana z Ctrl+Shift+Enter. Np. w komórce mamy T4

Kod: Zaznacz cały

=SUMA((MOD(KOLUMNA(B4:S4);3)=1)*JEŻELI(B4:S4="";0;B4:S4))
Ja wolę użyć funkcji SUMA.ILOCZYNÓW()

=SUMA.ILOCZYNÓW((MOD(KOLUMNA(B4:S4);3)=1)*JEŻELI(B4:S4="";0;B4:S4))
czy nawet lepiej

=SUMA.ILOCZYNÓW(MOD(KOLUMNA(B4:S4);3)=1;JEŻELI(B4:S4="";0;B4:S4))
Dlaczego SUMA.ILOCZYNÓW() ? Po pierwsze, nie ma potrzeby wprowadzania jej w postaci funkcji macierzowej. Po drugie, formuła staje się czytelniejsza, choć to oczywiście kwestia gustu.
  • Komórki przeznaczone na wpisanie wyniku podlegają kontroli poprawności danych. Można wpisać liczbę całkowitą, większa lub równą 0.
Komunikat dla kontroli poprawności danych brzmi: "Musi tu być liczba całkowita, conajmniej 0.".
Zdecydowanie powinno być co najmniej (pisownia rozłączna).
OpenOffice 1.1.5 – 4.1.16
LibreOffice 3.3.0.4 – 26.2
Windows 7,10,11 64-bit
klupio

Wielkie dzieki za sugestie niestety widzę, że to nie mój level nie dam rady ogarnąć to samemu, w załączniku czysty arkusz z wipsanym jednym meczem jeśli ktoś chciałby mi pomóc będę bardzo wdzięczny Libre office tez posiadam tak na marginesie.
Załączniki
formularz.ods
(13.4 KiB) Pobrany 27 razy
Ostatnio zmieniony pn cze 09, 2025 5:26 am przez klupio, łącznie zmieniany 1 raz.
Apache OpenOffice 4.1.14
cwolan

• Formatowanie warunkowe wyróżnia w obszarze typowania wyników osoby, które trafiły wynik i osoby, które trafiły rezultat (wygrana, przegrana, remis).
W zdefiniowanym obszarze D1;D4:D11;G1;G4:G11;J1;J4:J11;M1;M4:M11;P1;P4:P11;S1;S4:S11 są komórki z 1. wiersza tj. D1;G1;J1;M1;P1;S1.
Jaki jest tego cel?
  • Formatowanie warunkowe w kolumnie "Punkty razem" wyróżnia osoby o największej ilości punktów.
Zadany warunek to: wartośc komórki w zakresie T4:T11 jest równa MAKS(T1:T4)
Nie bardzo rozumiem. Proszę o wyjaśnienie.
Windows 7,10,11 64-bit
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Do kolegi @cwolan oraz innych czytelników.
SUMA.ILOCZYNÓW() w ostatniej proponowanej wersji jest najlepszym rozwiązaniem.
Przepraszam za "conajmniej". To sprawdzanie postanowiłem dodać, gdy już zamknąłem projekt i miałem go załączyć do postu. No i z rozpędu tak wyszło.
Formatowania warunkowe. Sam nie wiem, dlaczego tak wyszło. Śpieszyłem się czy co? Oczywiście w pierwszym nie powinno być żadnych komórek z wiersza 1. W drugim zakresem powinny być komórki z wiersza od 4 do 11.
Dobrze, że chociaż idea była dobra.
Ważne!
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Odsyłam ci przygotowany formularz.
Zastosowałem się do uwag @cwolan.
Arkusza można użyć w LibreOffice. Ze względu na zastosowaną funkcję WARUNKI() nie można go wykorzystać w Apache OpenOffice.
Arkusz ma włączoną ochronę z opcją dostępu tylko do komórek niechronionych. Dzięki temu, do wpisania wartości, można uaktywnić tylko komórki, które nie są chronione.
Komórkami niechronionymi w arkuszu są:
  • Komórki z nazwami drużyn;
  • komórki przeznaczone na nazwiska;
  • komórki przeznaczone na wyniki rozgrywek.
Ochrona nie ma założonego hasła, po jej wyłączeniu można dokonać w arkuszu dowolnych zmian, jednak potem warto ją włączyć ponownie.
W obszarach wpisywania wyników działa kontrola poprawności danych dopuszczająca do wpisania tylko liczby całkowitej 0 lub większej.
Formatowanie warunkowe, w obszarze punktów uzyskanych przez użytkowników, zaznacza pozycje z punktami większymi od 0.
Formatowanie warunkowe zaznacza w obszarze sumy punktów pozycje o największej liczbie punktów.
Załączniki
formularz.ods
(39.22 KiB) Pobrany 26 razy
Ważne!
cwolan

Formuła w komórce AV7

=SUMA.ILOCZYNÓW((MOD(KOLUMNA(C7:AU7)-3;3)=2)*JEŻELI(C7:AU7="";0;C7:AU7))
Zdaje się, że zapis funkcji MOD można uprościć: MOD(KOLUMNA(C7:AU7);3)
Jermor pisze: pn cze 09, 2025 8:50 pm Arkusza można użyć w LibreOffice. Ze względu na zastosowaną funkcję WARUNKI() nie można go wykorzystać w Apache OpenOffice.
Zamiast WARUNKI() można użyć zagnieżdżonej funkcji JEŻELI(). To zadanie trywialne. Działać będzie i w LibO, i w AOO.
Windows 7,10,11 64-bit
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

@klupio napisał, że ma LibreOffice, więc nie chciało mi się pisać formuły alternatywnej.
MOD() rzeczywiście można uprościć, bo numer analizowanej kolumny nie musi być normalizowany do nr pozycji w obszarze danych.
Ważne!
klupio

Jermor pisze: pn cze 09, 2025 8:50 pm Odsyłam ci przygotowany formularz.
Zastosowałem się do uwag @cwolan.
Arkusza można użyć w LibreOffice. Ze względu na zastosowaną funkcję WARUNKI() nie można go wykorzystać w Apache OpenOffice.
Arkusz ma włączoną ochronę z opcją dostępu tylko do komórek niechronionych. Dzięki temu, do wpisania wartości, można uaktywnić tylko komórki, które nie są chronione.
Komórkami niechronionymi w arkuszu są:
  • Komórki z nazwami drużyn;
  • komórki przeznaczone na nazwiska;
  • komórki przeznaczone na wyniki rozgrywek.
Ochrona nie ma założonego hasła, po jej wyłączeniu można dokonać w arkuszu dowolnych zmian, jednak potem warto ją włączyć ponownie.
W obszarach wpisywania wyników działa kontrola poprawności danych dopuszczająca do wpisania tylko liczby całkowitej 0 lub większej.
Formatowanie warunkowe, w obszarze punktów uzyskanych przez użytkowników, zaznacza pozycje z punktami większymi od 0.
Formatowanie warunkowe zaznacza w obszarze sumy punktów pozycje o największej liczbie punktów.
Wielkie dzięki Jermor jest, że tak powiem petarda super działa w Libre. Dziękuje również cwolan za sugestie. Pozdrawiam
Apache OpenOffice 4.1.14
ODPOWIEDZ