stało się coś / pewnie bardzo prozaicznego/, co 1/ "zabarwiło" mi arkusze na szroniebieskawy kolor , ale widać cała zawartość 2/ w podglądzie wydruku widać tylko pierwsza stronę z czterech i na dodatek pustą .
Prosze o pomoc w "obarwieniu i przywróceniu do widzialności arkuszy SOLVED
pozdr
wojcek
Ostatnio zmieniony pt mar 21, 2025 5:43 pm przez Wojcek, łącznie zmieniany 1 raz.
Domyślnym zakresem drukowania jest obszar od komórki A1 do tej komórki, której adres tworzy najniższy wiersza zawierający dane i najdalsza, licząc od lewej, kolumna zawierająca dane.
Jest jednak wyjątek od tej reguły. Występuje on wówczas gdy został zdefiniowany obszar do druku.
Z opisanych przez ciebie objawów wnoszę, że
Została ustawiona opcja "Widok -> Podział strony". Calc kolorem szaroniebieskim zaznacza tę część arkusza, która nie będzie drukowana.
Został przypadkowo określony jakiś zakres druku, na dodatek to obszar niezawierający żadnych wpisów. Przez to polecenie "Podgląd wydruku" nie może niczego pokazać. Jeżeli zakres wydruku został zdefiniowany, to na tym szaroniebieskim tle jest on wyróżniony przez białe tło, otoczone niebieskimi krawędziami. Takim zakresem może być nawet jedna komórka.
obraz_2025-03-21_162451730.png (4.81 KiB) Przejrzano 1838 razy
Na początek wykonaj "Format- -> Zakresy wydruku -> Wyczyść"
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint) Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Bardzo dziękuje,
Tak, został ustawiony w formatowaniu zakres wydruku / choć nie mam pojęcia jak to zrobiłem /
Usunąłem problem wchodząc : Format/zakres wydruku/wyczyść , no i działa
Na standardowym pasku narzędzi znajduje się ikona "Określ obszar wydruku"
obraz_2025-03-21_202330122.png (16.43 KiB) Przejrzano 1829 razy
Mogłeś ją niechcący kliknąć.
To, jakie ikonki chcesz widzieć w paskach narzędzi, możesz sam ustalić.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint) Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.