Chyba jestem już za stary, aby załapać, co należy zrobić w twoim zadaniu. Przede wszystkim odciąłbym się od odwołania do analogii z poprzedniego zagadnienia. Ktoś nowy musi spokojnie przeczytać, jaki jest problem i nie sugerować się innymi rozwiązaniami. A moim zdaniem jest on słabo opisany.
Przede wszystkim nie piszesz gdzie są dane źródłowe a gdzie mają powstać wyniki. Czyli, czy na podstawie arkusza "1" ma powstać arkusz "2", czy przeciwnie dane w arkuszu "1" są pobierane z arkusza "2"?
Bo z jednej strony chcesz, aby w arkuszu "2" pojawiły się właściwe liczby, czyli na podstawie danych z arkusza "1", z drugiej strony chcesz, aby w arkuszu "1" pojawiły się liczby pobierane z arkusza "2".
Piszesz:
Drugi problem to taki, aby na podstawie arkusza 2 Calc podstawiał w kolumnach C i F tego arkusza wartości z 2: data wcześniejsza niż bieżąca.
W arkuszu "2" kolumny C i F są już zajęte więc gdzie i co ma podstawiać? Ponadto wygląda na to, że chodzi chyba o kolumny C i E w arkuszu "1", bo to sugeruje zamieszczony przykład. A zapisu "... z 2: data wcześniejsza..." zupełnie nie rozumiem. Pamiętajmy, że pod pojęciem daty bieżącej rozumiemy datę tego dnia, który aktualnie biegnie (trwa).
Jeśli to arkusz "1" ma być arkuszem wynikowym, to co oznaczają dane umieszczone w kolumnach F i G?
Teraz co do cząstkowego rozwiązania:
Zakładając, że w arkuszu "1" chcesz przypisać przy wskazanej dacie liczbę odpowiadającą symbolowi, lecz pobraną z arkusza "2" z kolumny poprzedzającej tę datę, zastosowałem takie rozwiązanie:
Utworzyłem dodatkową kolumnę z datą poprzedzającą pierwszy zarejestrowany wpis. W ten sposób zapewniłem rozwiązanie sytuacji dla symboli przypisanych do pierwszej daty, one też mają poprzedzający wpis.
Obszarowi z symbolami (w arkuszu "2") nadałem nazwę "boczek" a obszarowi zawierającemu daty (także w arkuszu "2") nadałem nazwę "główka". Natomiast zakresowi tej tabeli nadałem nazwę "tabela". W arkuszu "1" do kolumn C i E wstawiłem odpowiednie formuły i przypisałem własne formatowanie.