[SOLVED] POBRANIE DANYCH WG KRYTERIÓW
[SOLVED] POBRANIE DANYCH WG KRYTERIÓW
Witam Wszystkich,
to mój pierwszy post ale na forum zaglądałem i sporo postów i Waszych odpowiedzi mi już pomogło za co dzięki. Z tym problemem jednak nie potrafię sobie poradzić, szczerze to nie wiem nawet jak wyszukać rozwiązanie. Już opisuję:
W arkuszu "szkło" są dwie tabele. Z pierwszą (A1-F86) poradziłem sobie bez problemu - opiszę żeby było wiadomo o co mi chodzi. W arkuszu WYCENA_P1 oznaczyłem na niebiesko pola gdzie w zależności od wybranego w "B12" obszaru (SGG lub AGC) z pierwszej tabeli z arkusza "SZKŁO" (u mnie akurat SGG i AGC to producenci) jest zaciągana cena wybranego szkła. Zaciągana jest tam cena z kolumny "F" - "cena z polerm" Zakresy zrobione są po to że jest tam dwóch producentów którzy mają swoje nazwy własne produktów. Więc nie da się np wybrać szkła które należy do SGG wybierając na WYCENA_P1 producenta jako AGC (dałem kolory aby było bardziej czytelne).
Mi chodzi o to aby do pól fioletowych na arkuszu WYCENA_P1 były zaciągane dane w ten sam sposób z drugiej tabeli (start H1) ale kryterium dodatkowym jest wartość %. W zależności od wybranej z listy wartości procentowej w "B14 - arkusz WYCENA_P1 funkcja zaciąga cenę zgodną z wybranym typem szkła z kolumny o tym samym %. Coś jak w wyżej opisanej opcji ale w przypadku niebiskich pól i pierwszej tabeli zaciąga dane zawsze z kolumny "F" - "cena z polerm" - tu pojawia się druga wytyczna - wartość %.
Dla przykładu ustawiając producenta jako SGG i wybierając typ np ESG Planiclear 6mm oraz wartość % 40 (w arkuszu WYCENA_P1 pole B14) powinno zaciągnąć wartość 230,4 (pole M6 z arkusza szkło). Temat może się wydawać skomplikowany i pewnie dało się to opisać prościej ale po odpaleniu arkusza wszystko powinno być jasne.
Jakiś pomysł na takie cudo?
Załączam plik
EDIT: nowy plik (czy teraz widać dane?)
to mój pierwszy post ale na forum zaglądałem i sporo postów i Waszych odpowiedzi mi już pomogło za co dzięki. Z tym problemem jednak nie potrafię sobie poradzić, szczerze to nie wiem nawet jak wyszukać rozwiązanie. Już opisuję:
W arkuszu "szkło" są dwie tabele. Z pierwszą (A1-F86) poradziłem sobie bez problemu - opiszę żeby było wiadomo o co mi chodzi. W arkuszu WYCENA_P1 oznaczyłem na niebiesko pola gdzie w zależności od wybranego w "B12" obszaru (SGG lub AGC) z pierwszej tabeli z arkusza "SZKŁO" (u mnie akurat SGG i AGC to producenci) jest zaciągana cena wybranego szkła. Zaciągana jest tam cena z kolumny "F" - "cena z polerm" Zakresy zrobione są po to że jest tam dwóch producentów którzy mają swoje nazwy własne produktów. Więc nie da się np wybrać szkła które należy do SGG wybierając na WYCENA_P1 producenta jako AGC (dałem kolory aby było bardziej czytelne).
Mi chodzi o to aby do pól fioletowych na arkuszu WYCENA_P1 były zaciągane dane w ten sam sposób z drugiej tabeli (start H1) ale kryterium dodatkowym jest wartość %. W zależności od wybranej z listy wartości procentowej w "B14 - arkusz WYCENA_P1 funkcja zaciąga cenę zgodną z wybranym typem szkła z kolumny o tym samym %. Coś jak w wyżej opisanej opcji ale w przypadku niebiskich pól i pierwszej tabeli zaciąga dane zawsze z kolumny "F" - "cena z polerm" - tu pojawia się druga wytyczna - wartość %.
Dla przykładu ustawiając producenta jako SGG i wybierając typ np ESG Planiclear 6mm oraz wartość % 40 (w arkuszu WYCENA_P1 pole B14) powinno zaciągnąć wartość 230,4 (pole M6 z arkusza szkło). Temat może się wydawać skomplikowany i pewnie dało się to opisać prościej ale po odpaleniu arkusza wszystko powinno być jasne.
Jakiś pomysł na takie cudo?
Załączam plik
EDIT: nowy plik (czy teraz widać dane?)
- Załączniki
-
- KALKULACJA2.ods
- (33.04 KiB) Pobrany 104 razy
Ostatnio zmieniony czw gru 15, 2022 6:52 pm przez zielak1, łącznie zmieniany 4 razy.
OpenOffice 4.1.13 Windows10
Re: POBRANIE DANYCH WG KRYTERIÓW
Pierwsza uwaga: twój arkusz pobiera dane z zewnętrznych plików, więc w twoim przykładzie w ogóle nie widzimy opisanych przez ciebie tabel w arkuszu Szkło.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Arkusz Szkło jest w tej chwili praktycznie pusty, powinny tam zawierać się dane z innych plików będących na twoim komputerze. Bez tych danych nie potrafię udzielić odpowiedzi.
LibreOffice 7.4.6 (preferowany) oraz OpenOffice 4.1.6. Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Odsyłam plik z realizacją tego co chciałeś.
Zmieniłem zakres obszaru, który nazwałeś SGG_1 z jednokolumnowego na wielokolumnowy (H2:Q48) i wykorzystuję go w funkcji INDEKS().
Obszarowi procentów (K1:Q1) nadałem nazwę "Procenty".
Funkcja INDEKS(obszar;wiersz;kolumna) zwraca wartość znajdującą się we wskazanym obszarze na pozycji podanego wiersza i kolumny. Numery wierszy i kolumn są liczone od 1 dla tego obszaru. Do wyznaczenia numeru wiersza i kolumny zastosowałem funkcję PODAJ.POZYCJĘ(). Przy wyznaczaniu numeru wiersza, zapis INDEKS(SGG_1;;1) dostarcza funkcji PODAJ.POZYCJĘ() wszystkie wiersze pierwszej kolumny obszaru SGG_1.
Formuła zwraca wynik 0, jeśli dla podanego typu nie występuje wartość procentowa.
EDIT: Dopiero teraz zobaczyłem, że nie używasz LibreOffice. W załączonym pliku zastosowałem funkcję JEŻELI.BŁĄD(), której nie ma w Apache OpenOffice. Dla tej wersji Calca w D14 formuła powinna wyglądać tak: i analogicznie poprawiona w D19.
Te formuły zwrócą wynik 0, gdy wybrany zostanie inny producent niż SGG, natomiast #N/D, gdy wybrany typ nie zostanie znaleziony w wykazie. Tak będzie, gdy producent zostanie zmieniony na SGG a typ pozostanie jeszcze z AGC.
Zmieniłem zakres obszaru, który nazwałeś SGG_1 z jednokolumnowego na wielokolumnowy (H2:Q48) i wykorzystuję go w funkcji INDEKS().
Obszarowi procentów (K1:Q1) nadałem nazwę "Procenty".
Funkcja INDEKS(obszar;wiersz;kolumna) zwraca wartość znajdującą się we wskazanym obszarze na pozycji podanego wiersza i kolumny. Numery wierszy i kolumn są liczone od 1 dla tego obszaru. Do wyznaczenia numeru wiersza i kolumny zastosowałem funkcję PODAJ.POZYCJĘ(). Przy wyznaczaniu numeru wiersza, zapis INDEKS(SGG_1;;1) dostarcza funkcji PODAJ.POZYCJĘ() wszystkie wiersze pierwszej kolumny obszaru SGG_1.
Formuła zwraca wynik 0, jeśli dla podanego typu nie występuje wartość procentowa.
EDIT: Dopiero teraz zobaczyłem, że nie używasz LibreOffice. W załączonym pliku zastosowałem funkcję JEŻELI.BŁĄD(), której nie ma w Apache OpenOffice. Dla tej wersji Calca w D14 formuła powinna wyglądać tak:
Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(B12<>"SGG";0;INDEKS(SGG_1;PODAJ.POZYCJĘ(C12;INDEKS(SGG_1;;1);0);PODAJ.POZYCJĘ(B14;PROcenty;0)+3))Te formuły zwrócą wynik 0, gdy wybrany zostanie inny producent niż SGG, natomiast #N/D, gdy wybrany typ nie zostanie znaleziony w wykazie. Tak będzie, gdy producent zostanie zmieniony na SGG a typ pozostanie jeszcze z AGC.
- Załączniki
-
- KALKULACJA2_J.ods
- (47.37 KiB) Pobrany 66 razy
Ważne!
Ważne!
Przesyłam jeszcze raz plik, tym razem preznaczony dla Apache OpenOffice. Formuła dla uwzględnienia procentów musiała być jeszcze raz zmieniona. Chodzi o to, że przy braku wartości procentowej wyświetlałby się wynik #N/D.
- Załączniki
-
- KALKULACJA2_AOO_J.ods
- (47.34 KiB) Pobrany 75 razy
Ważne!
Ważne!
Pobrałem, sprawdziłem ale jest problem: jeśli wybierzesz producenta AGC(który dopłaty a w zasadzie wartość % w tabeli szkło ma tylko 30%) i jakiekolwiek szkło to nie ściąga danych z tabeli. SGG działa super.
Wydawało mi się, że te procenty dotyczyć będą tylko SGG. Poprawiłem plik. Cennikowi procentowemu nadałem wspólną nazwę SGGAGC (H2:Q86). Napisałeś, że nazwy nie powtarzają się (każdy producent ma swoje nazewnictwo), zatem można przeszukiwać tę samą tabelę. Jeżeli wartość procentowa nie zostanie podana (komórka pusta) to cena netto pokaże się jako 0. Jeśli zostanie podana wartość procentowa, jaka nie powinna wystąpić (np. 0 albo 17), to wynikiem jest #N/D, czyli błąd informujący, że takiej wartości nie można znaleźć. Dla wszystkich innych zdefiniowanych procentów pojawi się wartość. W przypadku AGC dla wszystkich procentów z wyjątkiem 30% będzie to 0. Dla SGG 0 będzie dla 30%.
- Załączniki
-
- KALKULACJA2_AOO_J.ods
- (47.41 KiB) Pobrany 90 razy
Ważne!
Ważne!
Podziękował!
Tak myślałem że będzie to coś z funkcjami indeks i podaj pozycję ale nie potrafiłem ich właściwie ułożyć, pracuje na calcu od kilku dni a jestem samoukiem. Przyznam że odwiedziłem kilka razy Twój yestok ale jeszcze sporo wody upłynie zanim ogarnę to narzędzie
Jeszcze raz dzięki!
Wysłałem PW
Temat zamknięty.
Tak myślałem że będzie to coś z funkcjami indeks i podaj pozycję ale nie potrafiłem ich właściwie ułożyć, pracuje na calcu od kilku dni a jestem samoukiem. Przyznam że odwiedziłem kilka razy Twój yestok ale jeszcze sporo wody upłynie zanim ogarnę to narzędzie
Jeszcze raz dzięki!
Wysłałem PW
Temat zamknięty.